Rapport från repskapsmötet

2023 års repskap var relativt välfyllt. Hela 26 föreningar var på plats i Stockholms FF:s lokaler på Västra Vägen i Solna, och därtill lyssnade 11 föreningar in via Teams. 

Mötets viktigaste punkt var att fastställa serieindelningen i damer division 3–4 samt herrar division 4–6. Det gick också snabbt och smidigt, det liggande förslaget röstades igenom utan diskussion. 

Vad det gäller damer division 5, herrar division 7, Veteranserier samt Stockholmsserien beslutar tävlingskommittén (TK) om serieindelningen där. Orsaken till det är att det fortfarande är möjligt för lag att anmäla sig till dessa nivåer. 

Efter det officiella representantskapet övergick mötet till att Lars och Björn informerade om diverse nyheter och motioner inför Svenska FF:s repskap.

Björn informerade först om de förändringar som genomförts kring Victoria och Stockholm Cup. Båda cuperna innehåller nu ett gruppspel för lagen som klarar sig igenom de tidiga utslagsomgångarna. Gruppspelet ska utvärderas efter det har genomförts. 

Björn pratade också om den nya nivån SSD Elit, som införts i Stockholmsserien för damer. Den fanns under säsongen 2023 och efter ett utvärderingsmöte som besöktes av över 20 klubbar kommer den finnas även säsongen 2024, förhoppningsvis då med ännu bättre och tydligare utfall. 

Mötets största samtalsämne var; matchmiljön i seniorfotbollen. Det började med att Björn redovisade siffrorna från årets Fair Play-liga. Årets siffror pekar åt fel håll. Men samtalet handlade också om potentiella läggmatcher, spelare som fuskar och spelar trots att de är avstängda, lag som spelar med spelare från andra lag, domare som knuffats med mera, med mera.

Efter ett långt samtal om allt från matchobservatörer, filmning av matcher, möjliga straff kontra önskvärda straff kan vi sammanfatta mötets mening, att föreningar tycker att StFF gärna får dela ut hårdare straff och jaga eventuellt fusk ännu mer. Föreningar och StFF är helt överens om att arbetet med att förbättra matchklimatet på alla plan är viktigt och bör prioriteras. 

Motioner som föreligger SvFF:s representantskap som hålls den 24 november var nästa punkt på agendan. Alla motioner behandlades inte utan de som direkt eller indirekt kan påverka seniorfotbollen i Stockholm. Bland annat kommer en åldersregel med stor sannolikhet införas till säsongen 2025 som gör att spelaren måste ha fyllt 15 år för att få spela seniorfotboll. I Stockholm lär detta inte vara någon stor nyhet, men visst finns det en och annan 13-14-åring som deltar i seniormatcher, framför allt på damsidan. 

Det blev då en naturlig övergång till föreslagna förändringar i de nationella flickserierna i 17 och 19 års åldern. Det mest intressanta här är att F17 SM från 2025 kommer att genomföras i två nivåer, en allsvensk nivå och en division 1-nivå. Detaljer hur det kommer genomföras återstår att beslutas om. 

Efter det berättade Lars om den motion till Stockholms FF:s årsmöte vars önskan är att StFF aktivt ska motarbeta införande av VAR i svensk fotboll. Motionen ska nu beredas innan det ska röstas om den på årsmötet den 22 februari. Lars uppmanade de närvarande föreningar att delta och rösta på årsmötet.

Avslutningsvis informerade Lars kort om två motioner som ska behandlas på SvFF:s årsmöte som hålls den 16:e mars.

Den ena motionen är den så kallade ”Göteborgsmotionen” som handlar om hur pengar fördelas inom svensk fotboll. Den andra är StFF:s egen motion som handlar om opinionsbildning kring anläggningssituationen. 

Klockan hade nyligen slagit 20.00 när föreningsrepresentanter släpptes ut ur konferensrummet och begav sig hemåt, nästan precis en timme efter mötet hade startats.

Vid eventuella frågor, kontakta: