StFF välkomnar Miro Hristov!
Regeringen har gett Riksidrottsförbundet i uppdrag att med förstärkta medel stärka idrotten i områden som polisen menar är mer utsatta områden än andra. Fotbollen kommer vara den största och viktigaste idrottsaktören i dessa 24 utvalda områden inom Stockholm och StFF utökar därför sitt team med, till en början, en resurs som ska arbeta riktat mot detta uppdrag.
I början av januari ansluter Miro Hristov till StFF. Senast kommer han från Hammarby Fotbolls CSR-projekt Samhällsmatchen.
– Med Miro får vi en rutinerad projektledare med stor kunskap och erfarenhet från idrottsrörelsen och specifikt frågor nära samhälle, integration, föreningsutveckling och ideella organisationsarbeten. Han är stark såväl strategiskt, operativt som kommunikativt och vi tror att han förutom att göra ett grymt jobb kommer vara väldigt snabb med att komma i gång. Nätverk, arbetssätt och förståelsen är liksom redan på plats, säger Kenneth Öberg, chef för Fotbollsavdelningen.
Han fortsätter.
– Vi ser att fotbollen i Stockholm växer, men också att det finns områden där föreningarnas verksamhet inte har växt på samma sätt och utmaningarna är större än inom andra områden Med tjänsten och satsningen vill vi i säkerställa att vi även i framtiden har föreningar i dessa områden som kan erbjuda barn och unga fotboll som en del i deras uppväxt.
Uppdraget pågår under tre år, men förhoppningsvis blir detta en permanent del i StFF:s långsiktiga arbete. Tjänsten är på fotbollsavdelningen och inom området föreningsutveckling. Sedan tidigare arbetar Kicki Bellander med Kvalitetsklubb och Jamshid Masori med FU IF, Fotbollsutvecklare i förening, svensk fotbolls olika program för förenings- respektive fotbollsutveckling.
– Miro kommer fokusera på att närma sig och utveckla föreningar i områden där idrottens närvaro behöver växa och stärkas. Egentligen handlar det om både förenings- och fotbollsutveckling. Vi ser fram emot att få Miro på plats i Solna, säger Kenneth Öberg.
Vem är då Miro Hristov? En 35-åring som har vuxit upp i Haninge kommun och som idag bor i Bredäng, Skärholmens stadsdel. Däremellan har han studerat och verkat i Norrköping under tolv års tid. Det var just där fotbollsengagemanget började på riktigt för Miro, men närmast kommer han från Hammarby Fotboll där han idag arbetar som en av tre verksamhetsledare för klubbens sociala arbete med fokus på motion och hälsa.
En föreningsmänniska som hittade intresset för socialt engagemang inom fotbollen i “Peking” där han sedermera blev skolad inom idrottsrörelsen i Östergötland vid sidan av studier och arbete. Sedan 2018 har han arbetat heltid inom idrottsrörelsen med mestadels fokus på föreningsutveckling och hälsofrämjande insatser i områden där idrotten behöver göra mer.
– Kombinationen av min bakgrund och mina erfarenheter med mina ambitioner till att göra fotbollen mer inkluderande och nytänkande, tror jag är en stark bidragande faktor till varför jag fortfarande har kvar drivit i mig. Många har sett mig som en eldsjäl och jag brukar beskriva mig som en mångsidig person med många viljor och prestigelös. Jag gillar att kalla mig för kulturmecenat, sportfåne, medianörd och föreningsmupp.
Miro är utbildad projektledare inom kultur och kommunikation, men även folkbildad processledare inom civilsamhället och demokrati. Han har varit aktiv inom fotbollsrörelsen större delen av sitt liv och hunnit göra det mesta i en förening. Från volontär till ideell ledare och diverse förtroendevalda uppdrag. Praktiskt översatt till fotbollens organisation har Miro haft alla funktioner i ett lag, spelare som ledare, och i en styrelse.
Längs vägen har engagemanget inom fotbollen lett till vidareutbildning inom idrottens värdegrund, ledarskap och pedagogik. Det fanns inga större ambitioner med fotbollen förutom att det var en stimulerande fritidssyssla där han kunde bryta vardagen med annat. Efter studierna fick Miro arbete som fritidssamordnare i Norrköpings kommun. Ett uppdrag han trivdes med och där upptäckte han vikten av att samverka mellan gränser och sektorer. På riktigt.
– Under min tid på Norrköpings fritidsgårdar hände något. 2015 vann IFK Norrköping SM-guld och jag upptäckte fotbollens kraft från ett annat perspektiv. Det intresserade mig mer. Jag hade varit fotbollstränare i över sju år och släppte lite av mina tankar om tränarskap och blev mer nyfiken på fotbollens sociala insatser, och fördjupade mig i fotbollens samhällsnytta. Samtidigt som forskning visade att allt fler människor rör på sig för lite, blev det mer inspirerande att leka med tanken på hur föreningar och fritidsgårdar kan samarbeta mer i frågan. Det finns många goda exempel ute i landet på hur framgång föder framgång och hur det här kan skapa tryggare gemenskap i områden som kanske inte alltid har de bästa förutsättningarna.
Miro har fått utmärkelser för sina insatser som fotbollsledare under sin tid i Norrköping där han har engagerat sig ideellt både inom gräsrotsföreningar samtidigt som han haft kvar ena benet i IFK Norrköping. Under en tid var han även deltagare i Svenska Fotbollförbundets initiativ Engagera flera - ettårigt pilotprogram med fokus på lärande och utveckling av svensk fotboll.
Detta i sin tur ledde till ett heltidsuppdrag i Östergötlands Idrottsförbund genom projektet Storstad och därefter ett förtroendeuppdrag i styrelsen för Östergötlands Fotbollförbund. Hösten 2019 fick Miro möjligheten att arbeta med liknande frågor på föreningsnivå. Det var Hammarby Fotboll och utväxlingen av Samhällsmatchen som fick honom hem till Stockholm november 2019. Där har han varit verksamhetsledare sedan några år tillbaka.
– Mitt primära fokus har varit motionsfotboll och utvecklingen av den spontanfotboll som vi erbjuder tillsammans med lokala aktörer på södra sidan av Stockholm. Att samverkan mellan fritidsgårdar och föreningar i lokalområden har varit en drivkraft hos mig. Sedan har jag fått vara med att utveckla andra delar vilket jag tror är framgång i hur klubben jobbar med sina sociala initiativ. Att arbeta i tvären, eller agilt som det heter inom IT-branschen numera, kan vara utmanande för den ovana, men också ett sätt som jag tror fler föreningar måste börja göra då samhället hela tiden förändras.
– En viktig inställning som jag tror behövs i uppdraget för StFF, är att det är dags att släppa tävlingsmentaliteten utanför planen. Jag menar att konkurrera om vem som gör mest samhällsnytta i sitt område eller att konkurrera om medlemmar gynnar ingen. Däremot kan vi bli bättre på att kommunicera ut hur mycket bra fotbollen och föreningslivet gör i våra områden. Att lyfta berättelser och arrangera flera möten för att skapa mer förståelse för olika perspektiv. Några ser glaset som halvtomt, andra ser det som halvfullt.
Uppdraget som Fotbollsutvecklare i prioriterade områden handlar om att fokusera på att fortsätta utbilda och utveckla föreningar i områden där polisen har identifierat orter där idrottens närvaro behöver växa och stärkas. Miros funktion blir att stötta och supporta tillsammans med andra aktörer som behandlar såväl samhällsutveckling, föreningsutveckling som fotbollsutveckling. Tjänsten är bland annat kopplad till initiativet En bättre väg.
– Förväntningarna på rollen är att kunna utveckla förbundets service och stöd för föreningar i dessa områden. Det kan innebära fysisk närvarande och hjälpa till att bygga eller stärka relationer mellan olika aktörer. Att vara en länk mellan föreningar och kommuner. En roll som passar mina ambitioner då jag trivs med att ta initiativ och vara effektiv när det kommer till att skapa underlag för beslut. Då jag är en god lyssnare som gillar att driva på och passa fram bollen när det kommer till konkretisering och utveckling av idéer och mål, avslutar Miro Hristov.
Varmt välkommen till StFF!