"Att göra en förening till ungdomarnas"

En kylig novemberkväll i Söderort tränar det enda laget i den nybildade föreningen Johanneshovs FF. Trots kylan sjuder energin på planen och den blott 16-åriga tränarduon Marx Mukaru och Fabian Fahlstedt delar ut instruktioner till sitt lag, mestadels killar i samma ålder. Johanneshov är ett unikum i Stockholmsfotbollen, en förening och ett lag skapade av ungdomar – för ungdomar.

15-åriga Adrian Imani Herdies och Ryan Caruana startade för fyra månader sedan Johanneshovs FF och som idag består av ett lag och 10 styrelsemedlemmar, där flertalet i styrelsen är ungdomarna själva. 

- Idén att starta laget var rätt spontan och kom till eftersom vi båda har ett stort intresse av fotboll, har höga ambitioner och samma dröm om att i framtiden jobba inom fotbollen, berättar Ryan.

Att bilda en förening är inte alltid helt lätt, men Adrian och Ryan rekommenderar ändå att göra det.

- Det har varit svårt administrativt, från att skaffa engagerande spelare, en bra styrelse, hitta ett träningsschema för planbokning - att bygga själva föreningen. Även att hitta sponsorer och få in pengar. Vi har haft lite kontakt med Stockholms Fotbollförbund också, men i stort sett allt har vi gjort själva.

- Men tänk inte negativt utan fortsätt bara att bygga framåt, ha stora drömmar och stora ambitioner för då kommer du åtminstone halvvägs, tipsar Adrian.

Johanneshov har en föräldragrupp som hjälper till med olika uppgifter men det är killarna som driver det mesta.
- De hjälper till med att få spelare att komma till träningarna regelbundet så att spelarna har mer press på sig att dyka upp eftersom vi inte vill ses som ett korplag utan vi vill vara så professionella som det går. Föräldrarna har även hjälpt till med att samla in en reservfond som används till bollinköp och annat.

Vad kostar det att spela i Johanneshov?
- Det är gratis att spela hos oss eftersom det är talangen som ska avgöra dina möjligheter inom fotbollen, inte någons bankkonto.

I början av december är det dags att anmäla laget till seriespel och tanken är att Johanneshov ska spela i S:t Eriks-Cupens P07/08. Laget är ambitiösa och tränar fyra gånger i veckan.

- Vi tränar så ofta främst för att vi behöver det eftersom vi är så nya, men också då disciplin är en av våra grundläggande filosofier. Vi vill att folk ska kämpa hårt och vara disciplinerade, speciellt med tanke på hur lite disciplin det finns inom de flesta svenska fotbollsföreningar nu för tiden.

Laget består av ca 13 spelare och de flesta känner varandra innan på något sätt. De har också lite olika fotbollsbakgrund.

- De flesta, men inte alla har spelat i lag tidigare och vi är som en andra chans att visa att det aldrig är för sent att spela att börja spela fotboll, speciellt i tonåren.

Vilka tränar laget?
- Vår tränare är Marx Mukaru som är 15 år och är extremt disciplinerad, han står starkt för allting laget står för och han är även medlem i styrelsen. Dessutom får han hjälp av Fabian Fahlstedt som är andre tränare, berättar Ryan.

Killarna har ingen direkt tränarerfarenhet innan men ett brinnande intresse och passion. Hur är det att träna sina kompisar?
- Det är svårt att träna sina kompisar, men man måste hitta balansen att på träningarna är jag tränare och på fritiden är jag kompis. Det har gått bra hittills, säger Marx.

Vad är det bästa med att vara tränare?
- Det är att se hur killarna utvecklas varje träning, det är väldigt kul, menar Fabian.

Ni har nyligen blivit uppmärksammade i media i och med att ett av syftena med att starta Johanneshovs FF, var att visa att det finns andra alternativ till aktiviteter än att syssla med kriminalitet. Hur har det varit?
- Vi har fått många olika reaktioner på det, främst från folk som antingen inte tror på det eller inte kan tro att vi är de som driver laget. Det är också viktigt att påpeka att fastän att minska kriminalitet är en viktig punkt och någonting vi strävar efter, så är det inte vår främsta poäng med laget och är inte heller varför vi grundades. Där har det blivit en missuppfattning, konstaterar Ryan.

Att unga leder unga är relativt ovanligt. Johanneshovs FF är ett unikum inom Stockholmsfotbollen, något Adrian och Ryan kritiserar.

- Vi tycker att det är viktigt att våra röster väger något, att ungdomar i ett samhälle där problem finns får vara med och bestämma. Idrottsföreningar som innehåller främst ungdomar styrs och kontrolleras ofta i ett system där väldigt få eller inga ungdomar alls har någon makt. Det vill vi ändra på och därför är det så viktigt att visa andra ungdomar att det går att starta en egen förening och göra den till ungdomarnas.

Det ska bli spännande att se Johanneshovs FF:s framfart. Ett som är säkert att där finns drivna ungdomar som har högt uppsatta mål.

Filmklipp och bilder finns publicerade på Instagram: stockholms_fotbollforbund

Läs mer här hur man startar en förening.