Träff med seniorlagen inför seriestarten

Tidigare har Stockholms FF träffat en del av representationslagen i samband med serieläggningen, men i år testar vi ett nytt grepp med att bjuda in en spelare och ledare från varje lag för att informera om nyheter och diskutera framtida förändringar. Först ut var div. 4–5 för herrar som följdes av damer div. 3–5.

Vi var inte ensamma om att ha planerat en upptaktsträff inför seriestarten på Quality Hotel Friends i Solna måndagen den 20 mars. När de första deltagarna anlände höll arrangörerna för den herrallsvenskaträffen på att lämna lokalerna. Olika nivåer men inte minst lika viktiga möten.

Tävlingschefen Björn Eriksson inledde med att hälsa de närvarande välkomna. Kategorin som var på plats är det inte så ofta som vi möter, speciellt inte spelarna. Träffarna var uppdelade i två delar – en informations- och en diskussionsdel.

De tre första punkterna på agendan gällde nyheter inför den kommande säsongen:

  • Digitala laguppställningar
  • Ändring i leg.kontrollen
  • Digital domarersättning

Först informerades om ändringar  i sättet att lämna in laguppställning, och sen om ändringar i genomförandet av legkontrollen.

Den digitala domarersättningen är ingen direkt nyhet utan den används redan av 75 procent av lagen, men till säsongen 2024 kommer den att bli obligatorisk att använda. Därför kan det vara bra att börja redan i år. Men den viktigaste anledningen är nog att allt blir korrekt och rätt vid utbetalningen när man använder tjänsten.

Genom en graf tydliggjorde Björn hur antal snittpoängen har gått ner för herrlagen sedan Fair Play-ligan infördes.

Snittpoäng per match i våra herrserier 2013-2022.

Det är inte bara själva ligan som har bidragit till minskningen utan även en rad andra aktiviteter såsom:

  • Matchobservatörer
  • Besök på en träning för lag som har höga snittpoäng
  • Flytt av hemmamatcher

I Fair Play-trappan som är knuten till Fair Play-ligan finns en rad åtgärder som tävlingskommittén kan ta till för lag som ligger över 3,5 poäng i snitt. För lag som säsong efter säsong ligger över snittet finns också åtgärder, som exempel kommer två lag när serierna startar börja på -3 poäng.

När man pratar om gula och röda kort som Fair Play-ligan bygger på blir övergången till att prata om domare rätt naturlig. Suhel Youssef, som tillsammans med sina tre kollegor på domaravdelningen bland annat jobbar med domarutveckling i distriktet, tog vid och gav en bild på hur man jobbar.

Domare och bedömningar leder ofta till diskussioner, något som visade sig stämma den här gången också. Det kom lite kritik mot en del domares bristande engagemang och rörelse i de lägsta damserierna. Det är något som vi kommer att jobba med lovade Suhel och bad deltagarna att mejla in när de upplevt en rättskipare som brustit på de punkterna.

Suhel som startade sin anställning i slutet av augusti är tillsammans med sina kollegor och domarkommittén i uppstarten av det nya sättet att jobba med domarna, men redan nu kan vi skönja förbättringspunkter. Antal tjejer som har gått kursen för 9 mot 9-domare ökade från 14 2022 till 45 i år. Det har även engagerats coacher till olika kategorier av damdomare och 9 mot 9-domarna ska få en mentor som stöttar dem.

Med en ny smidig övergång tog Björn vid med att kort informera om att vi använder oss av 60 matchobservatörer som i fjol såg cirka 400 matcher samt vad som gäller vid avstängning av spelare. På mötet för herrlagen delgavs information om att det kan behövas polistillstånd för att arrangera matcher. Fem punkter räknades upp och finns det risk för 2–3 av dessa bör ett tillstånd sökas. Medan damlagen fick information om Folksams Råd & Vård.

Assisterad av förbundets ansvarig för seniortävlingar, Helena Rydh, fortsatte Björn med mötets diskussionsdel. Deltagarna hade fått tillsänts sig olika tävlingsfrågor som eventuellt kan komma att tas upp vid kommande representantskap, mötet där beslut tas om tävlingsfrågor.

Diskussionsfrågorna såg lite olika ut för respektive möte:

  • Victoria Cup/Stockholm Cup med gruppspel?
  • Stockholmserien damer och herrar
  • Matchflyttar – när är det OK? Mötet för herrlag
  • B-lag i representationsserierna? Mötet för damlag
  • Åldersregel i damseniorserierna? Mötet för damlag

Många spännande diskussioner med olika synpunkter och där lag med olika nivåer och storlek på förening har olika önskemål och problem. Det är och blir inte lätt att tillfredsställa alla lag och klubbar. Kvällen avslutades med att deltagarna fick svara på mentimeterfrågor om de olika diskussionsfrågorna.

Exakt vilka frågor och hur fördelningen mellan de olika svarsalternativen såg ut kommer vi att presentera i någon form när alla serieträffar är genomförda.

Många av deltagarna verkade nöjda med kvällen. 

– Det var informativt, bra saker kom fram och att vi fick lämna våra åsikter som tas om hand. Bra med digitaliseringen. Sen var domarinformationen väldigt intressant, tyckte Richard Hager från BK Gamla Karlbergare, Herrar 5 M.

– En bra samlingpunkt för att träffa föreningar på samma nivå och diskutera viktiga ämnen för att utveckla fotbollen där vi är, sa Joel Zachrisson, Skå IK, Damer 4 A.

– Det var intressant med diskussionerna. Man märker skillnad på vad div. 5-lag tycker och vad div. 3-lag tycker, berättade Anna Carlfors, AK Stockholmsatleterna, Damer 5 B.

Det var cirka 65 föreningar på plats under de första träffarna, innan veckan är slut ska ytterligare fem träffar hållas och ytterligare 150 lag få information om den kommande säsongen samt få diskutera eventuella tävlingsförändringar.

Vid herrallsvenskans träff tippades att ett Stockholmslag skulle vinna serien. I våra serier vet vi att ett Stockholmslag vinner! Kul att säsongen står för dörren!