Stort intresse för FU IF

Måndagen den 6 mars var den stora uppstartsdagen för Fotbollsutvecklare i föreningen (FU IF). Närmare 60 föreningar anmälde sig till någon av de två träffarna i Solna. En del med en representant, ett par med flera. Intresset för rollen att träna tränarna är stort.

StFF:s Kenneth Öberg, chef för fotbollsavdelningen, inledde den första träffen med att hälsa alla välkomna och berättade om det stora intresset som är för FU IF. Något som märktes på träffens antal deltagare, men även har synts på den mängd ansökningar som har kommit in till Projektstöd IF gällande "Kickstart Fotbollsutvecklare i föreningen".

Rebin Mardan, Nationell fotbollsutvecklare (Nafu), tog vid och informerade om bakgrunden till den reviderade spelarutbildningsplanen SUB 2.0 som nu har blivit en helhet.

Även om det finns landslags-, regionala och distriktssamlingar är det spelarutbildningen i föreningen som är den viktigaste delen för utvecklingen av en spelare. För att på bästa sätt lyckas krävs det välutbildade och duktiga tränare i klubbarna. Något som FU IF ska borga för genom att det ska finnas en tränare för tränarna i föreningen som via uppsökande verksamhet enklare kan nå ut till ledarna i lagen.

Fotbollsportalen är det viktigaste hjälpmedlet för både fotbollsutvecklarna och tränarna. Genom att skaffa ett konto når man en mängd övningar och färdiga träningspass. Ju fler kurser och böcker som en tränare köper desto mer material blir tillgängligt. I inledningen på Fotbollsportalen står följande:

"Nu kan du inspireras av Spelarutbildningens VAD spelarna ska lära sig - och ta del av tränarutbildningens HUR träningen kan genomföras. Portalen ger dig dessutom verktygen för att skapa egna övningar som du enkelt kan spara ner i träningspass och ta med dig till träningen. Du kan även få tillgång till hundratals övningar från Svenska Fotbollförbundet samt skapa egna spelarutbildningsplaner. Vill du vara en uppdaterad tränare är det här en av platserna du ska vara en del av!"

Mats Lundholm, som anställdes på Stockholms FF i november som fotbollsutvecklare och har 40 år med olika roller inom förenings- och förbundslivet, är lyrisk över materialet i Fotbollsportalen, SUB 2.0. och nya Fotbollsutvecklare i förening, FU IF.

– När jag satte mig ner och gick igenom materialet slog det mig hur brett och täckande det är. Fotbollsportalen med: Tränarutbildningen, Spelarutbildningen och FU IF är verkligen som en helhet!

Material och utbildningar finns, men något som flera deltagare upplever som en tröskel är att få de ideella ledarna att ta del av utbudet. Det finns inget rakt svar på problemet men en fingervisning är att inte ha så bråttom utan att bryta ner materialet till olika delar.

Mats Lundholm tog nu taktpinnen och ordnade grupparbeten med fem deltagare i varje grupp. Deltagarna fick till uppgift att berätta för de övriga vart man befinner sig i FU IF-processen och hur man går till väga. Ett bra tillfälle att dela med sig av idéer, men även för att ta del av hur andra klubbar arbetar. Grupparbetena och träffen i övrigt är ju även ett unikt tillfälle att skapa nätverk för framtida samarbeten och utbyten.

Några kommentarer under träffen var:

– Vi kommer att träffa lagen både på träning och match, träffa ledarna och se till att dom känner sig viktiga och behövda av vår förening, Daniel Akdemir, IFK Haninge.

– Planen är att börja ute på planen och sen kommer vi ta det därifrån. Och sen kommer vi givetvis att bygga på med olika utbildningar, till exmpel spelformsutbildningar, Daniel Carlsson, Kungsängens IF

Träffen avslutades med en genomgång av den kommande FU IF-utbildningen. Kursen är uppdelad i fem delar, en förförståelse, tre kurstillfällen och en hemuppgift. Utbildningen kommer att sträcka sig över hela året. Två tillfällen innan sommaren och ett under hösten. En inbjudan kommer att skickas ut till klubbarna efter uppstartsdagens båda träffar. 

Nu börjar utmaningen för föreningarna att hitta vägar för att få så många tränare och ledare att ta del av så mycket material som möjligt för att utbilda och utveckla spelarna på ett så bra sätt som möjligt. Alla föreningar är olika men de ansvariga på Stockholms FF lovar att hjälpa till med lösningar och vägar för att få allt att fungera.

Kontakta Jamshid och Mats vid eventuella frågor och funderingar: