"En aktiv förening i lokalsamhället"

En före detta landslagsspelare som sportchef. En styrelse med tonåriga ledamöter. Kvinnor på ledande positioner. Ett seniorlag som mot all förväntan avancerat till division 2. Frågan är om FOC Farsta någonsin mått bättre.

– Fotbollen är självklart kärnverksamheten, men vi tror på att vara en aktiv del i lokalsamhället, säger klubbchefen Anna Fernström.

I höstas började Anna Fernström och sportchefen Victoria ”Vickan” Sandell att kartlägga de enskilda lagens behov. I fyra av de 16 lagen satte ledningen snabbt in extra stöd.

– Vi jobbar mycket med att öka ledarnas hållbarhet. I det ingår att försöka få så många vuxna som möjligt engagerade i lagen. I de fall det inte finns tillräckligt med vuxna kan vi bidra på andra sätt, exempelvis genom att Vickan stöttar tränarna i allt som har med fotbollen att göra, säger Anna Fernström.

Det är inte alla som har turen att ha en Victoria Sandell nära till hands. Men för FOC Farsta var det ganska självklart vem som skulle få rollen som fotbollsutvecklare när StFF lanserade satsningen. Den forna landslagsstjärnan har drivit fram klubbens spelarutbildningsplan. Victoria Sandell håller också i internutbildningar och finns på plats under träningar för att stötta och spegla, ge konkret feedback och se till att ledarna håller träningarna på den nivå som spelformen kräver.

– Vår stora utmaning nu är att hjälpa samtliga tränare att kunna ge alla spelare meningsfull stimulans, oavsett om de är jättelångt fram i sin utveckling eller bara vill motionsspela. Där är Vickan expert på att skräddarsy lösningar, säger Anna Fernström.

Hon berättar att FOC Farsta vilar på tre ben. En självklar del är spelarutbildningsplanen, som till större delen utgår från SvFF:s förlaga. Det andra benet är värdegrunden, hur spelare, ledare och föräldrar ska uppföra sig och förhålla sig till varandra när de vistas i klubbens hägn. Den tredje och minst lika viktiga delen är FOC Farstas sociala åtagande. Här ingår klubbens satsningar på drop in-fotboll, verksamheter under skollov och annan spontanfotboll där målet är att nå även icke-medlemmar.

– Vi verkar i en miljö där gängkriminaliteten är påtaglig. Flera av våra spelare har syskon som är mer eller mindre insyltade i gängen. Men vi vet att exempelvis vår drop in-fotboll gör skillnad. Flera av dem som kommer regelbundet har vi lyckats hålla borta från gängen. Den rollen vill vi att FOC Farsta ska ha i lokalsamhället, säger Anna Fernström.

Den andra biten, värdegrunden, har föreningen arbetat fram under lång tid. Stor tonvikt ligger på att omsätta värdeord i praktiken och inkludering är en återkommande term.

– Det går igen i det sportsliga, hur vi får alla att vilja delta utifrån den egna kunskapsnivån, men det är också väldigt enkla åtaganden. Som att vi vuxna ledare ska hälsa på varandra när vi ser varandra på Farsta IP, oavsett om vi känner varandra eller inte, säger Anna Fernström.

FOC Farsta är en uttalad breddförening. Spelarutbildningsplanen följer spelformsutbildningarna tätt och selektering är ett bannlyst begrepp. Kommer det en 13-årig nybörjare så ska hen tas emot och genast tas upp i ett befintligt lag.

– Så var det inte förut, men vi har bestämt att vi ska vara en förening för alla. Här gäller det att se det som en gåva att en 13-åring söker sig till oss och inte, som man kanske gjorde förut, se det som en jobbig utmaning. Sådant går att lösa med nivåanspassningar på träningarna, säger Anna Fernström och ger i samma veva återigen Victoria Sandell cred för kreativa lösningar.

Tanken på att vara en mer aktiv förening i lokalsamhället föddes under pandemin. Anna Fernström berättar hur Farsta IP i princip låg i träda månad efter månad. Barn och ungdomar som tidigare varit aktiva spelare hittade i vissa fall dessvärre mer destruktiva sysselsättningar.

- Vi ställde oss frågan: Vad behöver Farsta? Svaret blev en samlande kraft för ungdomarna. I det ligger vår roll, men också samarbete med alla andra instanser som skola och socialtjänst. Det låter kanske klyschigt, men vi vill vara med och utbilda människor, inte bara spelare. Det tycker jag att vi gör idag, säger Anna Fernström.

På hennes bord hamnar de fall där någon av föreningens ungdomar är på glid, eller där en spelare kanske far illa utanför Farsta IP.

– Vi vill att tränarna framför allt ska ägna sig åt fotbollen. Det är utmanande nog. Sedan har klubben bestämt att ingen får ha mer än två uppdrag. Förr blev det lätt så att någon av de eldsjälar som fanns tog på sig fem, sex roller. Det håller aldrig i längden.

Trots att FOC Farsta har som uttalat mål att bedriva en breddverksamhet avancerade herrlaget överraskande till division 2 i fjol. Truppen bestod till stora delar av spelare som har en bakgrund i föreningen och stödet på läktaren var rekordstort.

– Det beror på att vi satsat mycket på att bygga broar mellan lagen. Plötsligt blir det ju roligt för pojk- och flicklagsspelarna att se seniorlagen spela. Men att vi skulle gå upp i division två var det ingen som trodde, säger Anna Fernström.

FOC Farsta har nyligen startat seniorverksamhet på damsidan också. På agendan finns även att få till stånd ett blivande samarbete med grannklubbar för att se till att lag inte läggs ner, framför allt på tjejsidan.

– Vi är en förening som har vuxit enormt mycket de senaste åren. Jag tror att vi var 400 för tio år sedan och nu är vi 1 000. Det är självklart roligt, men för oss är det inte viktigast att barnen spelar i FOC Farsta. Det mest betydelsefulla är att de spelar någonstans. Där tror jag att vi kan göra nytta genom ett ökat samarbete.

ANNA FERNSTRÖMS TIPS TILL ANDRA FÖRENINGAR

  • Håll det enkelt och använd gärna SvFF:s spelarutbildningsplan.
  • Ha tålamod och håll fast vi det ni har beslutat även om enskilda ledare eller föräldrar kan vilja annat.
  • Fokusera lite extra på uppstartslagen och de yngre lagen.

Text och bild: Juan Martinez/Oiga AB

Läs de tidigare artiklarna om Fotbollsutveckling samt tidigare artikelserier