2022-års bästa domare presenteras

Varje år utser Stockholms FF:s domarkommitté årets domare i distriktet för damer och herrar. De domare som utsågs 2022 har en liknande bakgrund. Både Nike Sjögerås och Oscar Forsberg är drygt 20 år, studerar och startade sin domarkarriär genom att gå en domarkurs i föreningen som de spelade fotboll i.

Nike Sjögerås – Årets damdomare

Nike Sjögerås är en ung kvinna med många järn i elden. Förutom rollen som domare spenderas mycket av tiden på studier på ekonomiprogrammet på Stockholm universitet, men även deltidsjobbet som kvalitetsansvarig på säljbolaget Dote AB finns med när månadsplaneringen ska göras.

Tidsbristen var en bidragande orsak till att det egna fotbollsspelande avslutades. Efter att ha börjat i IFK Viksjös fotbollsskola blev det spel hos AIK, Bele Barkarby och med en avslutning i Spånga IS när domarkarriären tog överhand.

Jag tröttnade på att träna fotboll. Jag gillade fortfarande att spela match. Sen tog det för mycket tid helt enkelt. När man dömer så mycket behöver man tid för träningen för att döma.

Det var genom moderföreningen, IFK Viksjö, som 21-åringens domarkarriär inleddes. Via en grundkurs för 7 mot 7-domare hos föreningen dömdes de första matcherna i Vårcupen i spelformen 5 mot 5. Under det första året (2015) var det de yngsta spelarna som gällde, men sen togs steg för steg för att döma äldre spelare och andra spelformer.

Som 18-åring var det dags att börja döma seniorfotboll. Efter en del uppdrag som assisterande domare blev det debut i damer div. 4-i matchen mellan Råsunda IS och Sundbybergs IK. Domarobservatören Elias Monairgi tyckte den unga domaren skötte sig bra och fler matcher i A-lagsserierna följde.

Via damtrean är det nu matcher i damer division 2 och herrfyran som gäller. Årets damdomare har förhoppningar om att testa damettan under året eftersom Nike har blivit uttagen till steg-3. Under året genomför domarna som går utbildningen tre träffar tillsammans med steg-4-domarna. Förutom träffarna kommer det domarobservatörer till en del matcher för att se om utvecklingen går åt rätt håll.

Fysiken och rörelsemönstret är styrkor som gör att Nike ofta är nära situationerna och kan göra rätt bedömning. Det som behövs slipas till för att ta nästa steg är i vissa moment matchledaregenskaperna.  

Att vara domare upplevs ofta som en utsatt position där rätt beslut ska tas inom någon tiondels sekund. Visst har det förekommit hot, men det positiva överväger.

– Det är en livsutbildning. Man får väldigt mycket ledarkunskap. Sen är det väldigt roligt att träffa mycket människor, träna, vara ute och hålla på med den sporten som jag fortfarande älskar.

Blott vid 21 års ålder finns det redan en del ledarerfarenhet. Bland annat ansvarade Nike för Spånga IS domarprojekt för att få fler domare. Som domarcoach genomfördes regelgenomgångar, olika workshops med olika case-scenarion, lära sig blåsa i visselpipan på rätt sätt och mycket mer. En erfarenhet som hon höll ett föredrag på det senaste Fotbollssymposiet riktat till kvinnor.

Att gå in i en roll och inte ta åt sig personligt av det man får höra. Och att man ska jobba i team, att man alltid har någon som stöttar en, är två tips som Nike skickar med till våra unga domare.

Någon direkt match finns inte i målsättningen, men att nå så högt som möjligt och gärna döma internationellt är något som står på önskelistan. Mål som nog inte är hel omöjliga att uppnå i framtiden för Nike. Namnet som är det samma som segergudinnan i den grekiska mytologin kanske är en fingervisning åt hur långt det kommer att bära?

Oscar Forsberg årets herrdomare

Som så många andra domare startade Oscar Forsberg sitt dömande genom att gå en grundkurs för 7 mot 7-domare i klubbens regi. I Oscars fall var det Enskede IK som stod för utbildningen, föreningen där han spelade och sedermera även skulle ingå i ett tränarteam under ett år.

Döma fotboll skulle visa sig var något som passade årets herrdomare som handen i handsken. I början var det som för många andra, ett extra jobb för att tjäna lite pengar.

Det kändes nästan för bra för att vara sant. Att få hålla på med ett av sina bästa intressen och samtidigt tjäna pengar. Det var ändå innan jag hade testat på och märka hur roligt det var att döma.

Marschen mot de högre serierna har gått snabbt. De olika spelformerna betades av en efter en och när det var dags för seniorfotboll hoppades sjuan över och det blev bara någon enstaka match i division 6 innan Oscar 2019 som 19-åring blev uttagen till steg-2-utbildningen. Något som skulle bli en härlig injektion för den kommande utvecklingen.

Ledda av instruktörerna Johan Kjellin och Hans Järnkrok, tillsammans med fem andra unga och ödmjuka domare, togs stora steg under veckan på Gothia Cup. Lärdomen från utbildarna gjorde att kunskapen om domarskapet växte enormt mycket. Tilldelningen av en slutspelsmatch på Heden är ett minne som fortfarande ger positiva reaktioner som ett leende på läpparna.

Under höstsäsongen samma år blev det provmatcher i div. 5 som gick alldeles förträffligt och en ordinarie plats bokades till den kommande säsongen. Trots en förkortad säsong på grund av pandemin hann årets domare med att debutera i herrfyran. Även här gick det bra och till 2021 blev klassificeringen Herr 4 domare.

Om man blir årets herrdomare 2022 är det inte svårt att förstå att det gångna året inte gick sämre. Uttagningen till steg-3 som genomfördes under året med tre träffar ledde fram till provmatcher i division 3 herrar och sedermera en uppflyttning som Regionsdomare.

Nya framgångar har kommit som en strilande vattenkran eller kanske mer som ett rasande vattenfall. Anledningen till att det har gått så pass bra ligger i glädjen till att döma.

Utmaningen är att det finns 90 minuter plus tillägg, det är hög puls och det är mycket som händer och så ska man fatta rätt beslut, det är en kul och väldigt givande utmaning. Sen är ledarskapsaspekten av det hela väldigt rolig och viktig. Ur den kan man utvecklas och sträva framåt hela tiden. Något som jag verkligen vill lyfta är den gemenskap som finns kring dömandet. Löpträningar, samtal, meddelanden där man diskuterar situationer, domarskap eller andra saker är något som har gett mig väldigt mycket och då inte bara som domare.

Det ska bli intressant att följa denna unga rättskipare och hans väg i domarskapet. Till den kommande säsongen är 23-åringen med i en talanggrupp där coachen Ozan Camlibel ska hjälpa till för att ta nästa steg i karriären. Men även om det är eliten som den civilingenjör studerande ynglingen satsar på är det inte det viktigaste, utan det är att fortsätta så länge som det är roligt att döma fotboll.

Länge får vi hoppas!

Foto: Privata