Seriesvep och avstämning av Fair Play-ligan

En fjärdedel in i säsongen började vi förra veckan med en koll på våra seniorserier för representationslagen. Den här veckan tittar vi närmare på hur det ser ut i toppen av damer div. 5 samt herrar div. 6 och 7. Den 15 maj stämde vi av Fair Play-ligan för att verkställa åtgärder enligt Fair Play-trappan. Kolla in hur ditt lag har skött sig!

Fair Play-ligan

16 lag överträdde gränsen på 3,5 snittpoäng i Fair Play-ligan vid den första avstämningen den 15 maj. Vid samma tidpunkt i fjol var siffran 25 lag. De lag som har överträtt Fair Play-trappans gräns på 3,5 poäng i snitt kommer nu i någon form kontaktas av StFF.

Fair Play-ligan för damlag
Fair Play-ligan för herrlag
Läs mer om Fair Play-trappan

Seriesvepet

I svepet över våra serier har vi fokuserat på de lag som ligger i toppen och till de flesta finns det även en länk till en lagbild, matchbild eller film. I de flesta fall till Instagram. Det finns säkert en massa spännande som vi har missat, men om det är någon positiv händelse som du vill berätta om kan du gärna skriva in det i kommentarsfältet i våra sociala medier.

Dam 5 A

Inför den gångna om gången hade IK Makkabi och IFK Viksjö full pott. Erikslunds KFs: målvakt Emma Olsson räddade, vid ställningen 1-1, en straff i slutminuterna vilket innebar att Makkabi tappade sina första poäng. Viksjö går på i ullstrumporna. I den senaste matchen hade Susanna Mazibuko en bra dag på jobbet och noterades för fem mål. Järfällalaget leder nu serien utan poängförlust efter fyra spelade matcher. Den 28 maj kl. 16.00 tar ledarlaget emot tvåan på Viksjövallen.
Vi noterar att Väsby FF har utgått ur serien. 

Dam 5 B

Det är inte bara Tekniska Högskolans herrlag som toppar sin serie, även damlaget ståtar med en förstaplats.  I en tidig seriefinal besegrades tidigare obesegrade Örby IS med klara 5–1. Det är inte så ofta som spelarna i BK Träsket kan jubla över en seger, senast var den 26 april 2019. Drygt fyra år senare var det dags igen. Det nystartade laget Fiskstätra IF besegrades med 4–1. Detta trots att målvakten blev utvisad vid ställningen 1–1.
I serien har Konyaspor har utgått.

Dam 5 C

Redan ifjol var Vendelsö IK ett topplag men föll på målsnöret mot KIF Söderort. Nu är Haningelaget utan poängförlust och leder tabellen på bättre målskillnad före nystartade Älvsjö AIK FF. Den 11 juni kl. 18.00 möts de obesegrade lagen på Haningevallen. Förra veckan skrev vi om två spelare som var med och tog SM-guld med Djurgården/Älvsjö 2003. I FoC Farsta hittar vi ytterligare tidigare skyttedrottning i från mästarlaget. Victoria Sandell har spelat två matcher och levererade två mål mot Tullinge TP.

H 6 A

Rotebro IS kom tvåa 2022, i år är nog siktet inställt på förstaplatsen. Efter fem matcher är laget obesegrat och toppar tabellen. Förra årets åtta, Stockholm Cranes IF, verkar att ha mått bra av att byta namn från Ultimate Concern. Nu ligger laget tvåa, tre pinnar bakom RIS, men en match färre spelad. 2–2 slutade toppmötet mellan de två Sollentunalagen i början av maj.
IFK Lidingö FC har utgått.

H 6 B

IF Lokomotiv Blackeberg var utan poängförlust inför den femte omgången, men Brommapojkarna DFF med endast en seger inför mötet gick på knock och vann med tennissiffrorna 6–1. ”Loket” leder fortfarande serien, men BK Bussenhus kan gå i kapp vid seger i deras hängmatch.

H 6 C

Laget med distriktets längsta klubbnamn, Konglig Samhällsbyggnadssektion FC, leder serien. KSFC kom trea i H 7 A förra året men flyttades upp som en av de bästa treorna. De enda tappade poängen kom i premiären mot nästjumbon Tudor Arms. Det är jämt i serien. Närmast, tre poäng bakom, jagar AIK-fansens lag, Råsunda FC, och AC Azzurri.

H 6 D

I och med att två lag, Cassi FF och Jarlabergs IF, har utgått står de flesta lagen på tre spelade matcher. Högalids IF kom sist av de kvarvarande lagen i div. 5 mellersta 2022 har spelat fyra matcher och leder serien. Oranje FK som vann H 7 E i fjol är utan poängförlust och passerar vid seger i sin hängmatch. Ettan och tvåan möttes i premiären med det orangea-laget som segrare.

H 6 E

För att besegra serieledarna Atletic Blåsut FC behöver motståndarna nog få stopp på Oliver Batchkowski. Hittills har det blivit minst två mål i varje match förutom i den oavgjorda mot Enskede FF där det ”bara” blev en kasse. Argentinska Stockholm IF är bara en poäng efter. Den enda förlusten kom i den senaste matchen mot trean Bollmora Inter IKF.

H 6 F

Förra säsongen blev Preben Bois för svåra men i år kanske det är dags för förra årets tvåa, Dardania Stockholms FF, att ta steget upp i femman. Sörskogens IF lyckades ta en pinne mot serieledarna, men i övrigt har det blivit fyra segrar. Bland annat 3-1-segrar mot tvåan Söderorts IF och trean Rönninge/Salem.

H 7 A

Nystartade AIK Solna FK som vi inom kort hoppas kunna presentera under rubriken ”Lagom bakom namnet” leder serien efter tre raka segrar. Men tabellen haltar. FC Väsby Akademiska som också är nya har vunnit sina två matcher och ligger trea. Väsby Akademiska var först ut i år som laget bakom namnet. De två lagen utan poängtapp möts den 18 juni kl. 18.00 på Södervik. I den här serien florerar en rad tidigare herrallsvenska spelare, något som vi kommer att titta närmare på vid nästa seriesvep.

H 7 B

Alvik FC gjorde sin första säsong i distriktets seriesystem 2020 och hade då ambition om att slåss om att bli uppflyttade. Men riktigt nära att flyttas upp har laget aldrig varit under sina tre säsonger. I år ser starten helt annorlunda ut. Fem raka segrar och en topplacering. En gång i tiden herrallsvenska Westermalms IF har tappt två poäng och har en match mindre till antal spelad. Den 9 juni kl. 20.00 möts de två obesegrade lagen på Stora Mossens IP.
Stockholm Gaels IF har utgått.

H 7 C

Kälvesta IoF och Bro IK trillade ur H 6 B förra säsongen, men nu är lagen på väg tillbaka. Båda är utan poängförlust, endast två plusmål till Bros fördel skiljer lagen åt efter fyra omgångar. Den 10 juni kl. 14.00 på Bro IP kommer något av lagen eller båda att tappa poäng. Vill man se mål ska man gå på fotboll i den här serien, i alla fall om man tittar på resultaten av den senaste omgången. Eller vad sägs om resultaten 10-5, 11-6 och 7-0 13 mål i snitt!

H 7 D

En fantastiskt jämn tabell! Om Lidingö Gazoliners vinner sin hängmatch mot Wollmars FF ligger fyra lag på tio poäng och två på nio efter fem omgångar. Tar Wollmars minst en pinne går laget som utgick ur div. 5 förra året upp i serieledning. Just nu ligger Bondegatans Bajare och FC Björnligan, som förra året åkte ur sexan, etta och tvåa.

H 7 E

Henriksdalsberget FF deltog redan 2014, men då under namnet FC Henkan 188. Nu har klubben gjort comeback med en flygande start. Fem raka segrar och plus 27 i målskillnad. Den jämnaste matchen var mot jumbon SPIK som föll med uddamålet. Reymersholms FF har förlustnollan intakt men har bara spelat tre matcher ännu. De två lagen utan förlust möts den 11 juni kl. 20.00 på Hammarby IP.
Kvarnholmen FK har utgått.

H 7 F

Tre lag har förlustnollan intakt. Sorunda IF leder men har tappat poäng mot kommunkollegan FC Första som ligger trea med två oavgjorda matcher. På andra plats ligger det nystartade laget Tyresö Strand FC som delade på poängen mot Sköndals IK. Den 10 juni åker rookien till Sunnerby IP för att möte Sorunda kl. 13.00.

H 7 G

Matchen mellan KIF Söderort FF och nystartade BK Buffalo slutade 1–1, vilket innebär att det är de båda lagens enda poängförlust. Söderort, som förra året spelade under namnet Västertorps BK, har spelat en match mer än Buffalo och leder serien på 13 poäng. Polonia Falcons har trängt sig in emellan och ligger tvåa en pinne efter. Vinner Buffalo sin flyttade match mot Croatia Stockholm går laget upp i tabelltopp.

H 7 H

I den senaste omgången avgjorde BK Gömmarens Johan Hult med sitt andra mål för dagen till 4–3 på stopptid mot Botkyrka Kuluspor FF. Kuluspor har spelat fyra matcher och är fortfarande i serieledning på bättre målskillnad. Kan nämnde Hult göra mål i fjärde matchen på raken, när Gömmaren spelar den, har förra årets sjua stor chans att gå upp i topp.
Tyvärr har både Hallunda IF och Nackdala AIS utgått ur serien.

Om du vill veta mer om lagen i lägre serie kan du läsa vår artikelserie "Laget bakom namnet".