Nacka Allstars DFF – laget för kvinnor som vill lira vidare

Bakom dagens ”Laget bakom namnet” hittar vi Nacka Allstars DFF. I många fall slutar kvinnor att spela fotboll för att livspusslet inte går ihop med att träna flera gånger i veckan. Dagens lag bildades för att fortsätta hålla på med världens roligast sport, men ändå kunna hinna med annat i livet.

När bildades laget?

Nacka Allstars bildades 2010

Varför bildades laget?

Klubben/laget bildades för att kvinnor skulle kunna fortsätta spela fotboll och kunna kombinera detta med krävande studier, arbete och ett socialt liv. Tanken var att träna 1 ggr/veckan och spela match samt att spelarna själva fick ta egenansvar för sin fysträning. Att laget sedan blev uppflyttade från div. 5 till div. 2 under de första fyra säsongerna var fantastiskt.

Hur bildades laget?

Jan Lilja och Lars Bjurström beslutade sig för att starta laget. Jan och Lars är två fotbollsentusiaster som varit aktiva ledare under många år i andra Nackaklubbar. Efter en rad olika anledningar slutade upp till 20 spelare i den tidigare klubben 2008 och en tanke av att göra nått annorlunda väcktes. 

Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Klubbmärket ritades i paint av en spelare i laget. Lagets namn kom till för att det var ”gamla” spelare från Nacka och Allstars passade bra in. 

Geografisk hemmaort?

Nacka i Stockholm. Hemmaplanen 2023 är Nacka IP. I den nuvarande truppen är det faktiskt få som är uppvuxna i Nacka eller som bor där nu, däremot har en majoritet av laget tidigare ändå spelat i andra Nackalag.

Vilket mål har laget med verksamheten?

Målet är det samma som anledningen till att det grundades 2010. Att kvinnor ska kunna fortsätta spela fotboll på en bra nivå utan att behöva lägg allt för mycket tid på det.

Har laget eller har laget haft några kända profiler?

Systrarna Madeleine och Matilda Stegius som spelat/spelar i svenska futsallandslaget. 

Mest minnesvärda match eller händelse?

2022 införde vi en årlig padelturnering efter att vår tränare blivit galen i denna sport. Turneringen är väldigt uppskattad av spelarna och prestigen i att vinna är stor. 

Vi har även 1-2 lagfester per år och en otrolig festkommitté som alltid styr upp roliga tillställningar. Oftast med inslag av olika tävlingsmoment som passar oss vinnarskallar.

Finns det något mer att berätta om laget? 

I styrelsen sitter endast kvinnor som även är spelare i laget. Efter att en tränare slutade så ville laget gärna ha kvar det i den form det alltid varit, men ingen hade erfarenhet av styrelsearbete. Vi tog då hjälp av RF-SISU och Thomas Björkman, som då arbetade där, som tog sig an oss och lärde oss allt om hur vi sköter en förening.

Vi tackar Therese Ferander, spelande tränare och vice ordförande Nacka Allstars DFF, för svaren och bilderna. Vi passar även på att önska laget lycka till under säsongen!

Läs mer om Nacka Allstars och föreningens verksamhet:
Serien Dam 3 B
Instagram
Hemsidan
Min Fotboll