"Att få spela cup är en dröm"
Solen gassar på Bäckahagens BP och förortsgänget Högdalens AIS P2013 värmer upp inför seriematchen mot Älta IF. Som alltid får spelarna turas om att leda uppvärmningen under överseende av tränare Benjamin Singer. Strax innan domaren blåser i gång matchen samlar Benjamin sitt lag och motståndarna för att hälsa alla hjärtligt välkomna till dagens match. Han poängterar att de inte ska se varandra som fiender, utan ha roligt och gemensamt se till att upplevelsen blir den bästa.
- Killarna i vårt lag har en sak gemensamt och det är att de älskar att spela fotboll. Vi släpper in mål och gör mål, vi provar alla positioner och vi peppar varandra. Det kan vara så att en spelare har en dålig dag och denne uttrycker att han är sämst, men vi jobbar hårt med att det ska man inte göra. Varje gång man säger att man är sämst, cementerar man det. Vi vill att spelarna ska vara positiva och välja glädjen, menar Benjamin.
Benjamin Singer har tränat laget sedan det bildades när killarna var i sjuårsåldern. I år fyller de 10 år och ibland slutar spelare, men de får också tillskott vilket gör att de håller en stadig trupp på 20 spelare. Laget spelar i två serier i S:t Eriks-Cupen och tränar två gånger i veckan. Under vinterhalvåret spelar de ingen fotboll eller futsal.
- Vi tycker att det är bra att de testar andra idrotter och får längta till fotbollen. Några av killarna spelar innebandy vilket är en av idrotterna i vår förening Högdalens AIS.
Ledarna i laget är fem pappor som hjälps åt med alla uppgifter.
- Vi är löjligt demokratiska och vi turas om att planera träningarna. Vi försöker vara minst två på plats vid varje träning, men ibland kör det ihop sig och då får andra föräldrar assistera. Sorgligt nog är det endast pappor i ledargänget, ingen mamma har anmält sig till ledarstaben.
- Jag är en klassisk föräldratränare som engagerar mig så mycket jag kan. Vi bor närmast planen så vårt garage fungerar som materialrum och jag ser till att bollarna finns på plats vid varje träning.
Benjamin har via sitt arbete som lärare stor erfarenhet av att leda barn och ungdomar. Det kan finnas de som känner igen Benjamin från tv. Han var nämligen programledare för SvT:s populära vetenskapsprogram Hjärnkontoret under många år!
- En kompis smygfilmade mig när jag ledde en kemilektion och skickade in materialet till SvT. De hörde av sig och jag fick chansen att programleda.
Den breda skånskan har inte slipats bort trots många år i huvudstaden. När familjen senare flyttade från Aspudden till radhuset i Högdalen, är det en händelse som har etsat sig fast hos Benjamin.
- Barnen fick börja på fotboll för att lära känna nya vänner. Sonens kompis följde med hem till oss och utbrast:
- Shit! Ni har två våningar!
- Det berörde mig oerhört för i Högdalen finns det boende som verkligen har ekonomiska utmaningar. Vi har minst ett barn från varje världsdel i laget och det är en salig blandning av etniciteter. Det ser vi som en möjlighet att skapa den ultimata ytan att kunna möta olika kulturer och få förståelse för varandra.
Liksom i andra socioekonomiska svaga områden, är föräldraengagemanget en utmaning för föreningen Högdalens AIS och för P2013-laget
- Vi vill givetvis att alla barn och ungdomar ska ha möjlighet att spela fotboll och i vår förening försöker vi hålla avgifterna låga. Det kostar 500 kr i träningsavgift och 300 kr i medlemsavgift att spela fotboll i Högdalen. Dock är det svårt att få våra ledare att räcka till för alla uppgifter. När det ideella engagemanget minskar, blir det hela en ren klassfråga vilket känns bedrövligt.
Av ovan anledning har laget inte heller ekonomiska möjligheter att åka i väg på cuper.
- Jag drömmer om att få ta med killarna på en cup! De har aldrig fått spela en cup och de skulle tycka det vore så roligt och sammanhållningen stärks förstås. Eftersom vi befintliga ledare kämpar med träningar och matcher, har vi varken ork eller tid med sidoprojekt som att samla in pengar och att organisera en cupresa.
- Just nu får vi vara glada över att få till regelbundna träningar och en prioritering är att få till en struktur i ledarskarstaben för laget.
Ledarna arbetar hårt med värdegrunder och att killarna ska vara bra människor. Fair Play är viktigt och att behandla alla med respekt.
När StFF:s utsände besöker laget under uppladdningen inför seriematchen mot Älta, märks det att det idoga arbetet har gett resultat. Spelarna är positiva och engagerade. Fotbollsglädjen är påtaglig.
- Killarna är så tacksamma över varje tränings- och matchtillfälle! Vi är energiska och vill att våra motståndare också ska anamma vårt tänk kring att vi inte är varandras fiender, att vi inte ska använda hårda ord eller spela fult. Men det är inte alla som uppskattar hur vi tar oss an en match. En motståndartränare sa ”this isn´t a fucking teaparty”. Bedrövligt!
Högdalens motståndare denna dag, Älta, har samma fina inställning som hemmalaget. Det resulterar i en trivsam match där spelarna kämpar och visserligen vill vinna varje kamp och slutligen matchen, men på ett schysst sätt.
- Ältas tränare frågade om våra kontaktuppgifter då de tyckte att detta var en sådan bra upplevelse att de gärna vill ses flera gånger. Det om något är ett kvitto på att vi gör någonting rätt med laget, konstaterar Benjamin.
Att forma barn till bra människor genom fotbollen, är en viktig del i Benjamins ledarskap. Ett fint exempel på hur fotbollen används som verktyg i inkludering och hur viktig fotbollen är i samhället.