Gimonäs FC – laget med rötterna i Umeå

Efter förra veckans uppehåll är det dags för ett nytt ”Laget bakom namnet”. Gimonäs är en stadsdel belägen i sydöstra delen av Umeå. Det är just därifrån och moderklubben Gimonäs Cykelklubb* som grundarna och många av spelarna i dagens ”Laget bakom namnet” härstammar ifrån. 

När bildades laget?

Klubben bildades år 2010.

Varför bildades laget?

Vi var ett kompisgäng från Umeå som hade flyttat till Stockholm på grund av jobb och karriär och inte riktigt hittat den rätta lagkänslan/lagsammanhållningen vi var vana vid i det Stockholmslag vi anslöt till. Istället kontaktade och samlade vi alla de vi kände som också hade flyttat till Stockholm och presenterade idén med att starta vår egen klubb. Intresset och engagemanget var högt så vi registrerade klubben i slutet av 2010 för att vara redo för start inför säsongen 2011.

Hur bildades laget?

Vi kom överens om vad laget skulle representera, Umeå-/Norrlandslaget i Stockholm där duktiga fotbollsspelare skulle ansluta sig till klubben för samhörighet och uppstyrd fotboll på en rimlig nivå. Vi bestämde snabbt vad vi skulle heta och vilka färger vi skulle bära, gula och gröna som Gimonäs CK, flera av spelarnas tidigare moderklubb i Umeå. 

Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till? 

Majoriteten av spelarna hade Gimonäs CK som moderklubb eller hade spelat där och några hade även spelat för Umeå FC under sin tid i björkarnas stad. Vi kombinerade ihop de båda namnen och fick en internationell klang i klubbnamnet. Klubbmärket kom till genom att vi skickade GCK:s och UFC:s loggor till en vän med designer/grafiker som jobb. Han smälte ihop loggorna till vad det blev och fortfarande är. En tidlös logga som vi är mycket stolta och nöjda med. 

Geografisk hemmaort?

Vår hemort är Umeå, i Stockholm fick vi ha vår hemmaplan på Blackebergs BP första säsongerna, men efter att vi avancerade uppåt i seriesystemet har Stora Mossens IP i Bromma blivit planen för våra hemmamatcher. 

Vilket mål har laget med verksamheten?

Målet från start var att inom några år avancera upp till div. 5 då det skulle innebära att vi får bättre nivå på domaren plus att vi får assisterandedomare, mer central hemmaplan och bättre motståndare. När vi uppnådde det målet märkte vi att vi hunnit göra ett generationsskifte i laget där yngre och duktigare spelare anslutit till truppen. Då insåg vi att vi har chans att avancera upp till div. 4 vilket vi gjorde och målet är nu att vara ett etablerat mittenlag på den nivån. 

Har laget eller har laget haft några kända profiler?

Vår mest kända profil är artisten Erik ”Fricky” Friman (årets artist på P3-guldgalan 2019) som varit med i truppen sedan flera säsonger tillbaka. 

Lagets största framgång?

Lagets största framgång var fjolårets säsong i div. 4 där vi hamnade i mitten av tabellen, bara två poäng från en fjärdeplats.

Mest minnesvärda match eller händelse?

Varje år brukar vi åka upp och spela en turnering uppe i Umeå, Ersbodacupen, där man inleder med gruppspel på en fredag med chans att ta sig vidare till ett nytt gruppspel med seedade lag på lördag och sedan slutspel på söndag. Vi hade denna resa som en tradition varje år på försäsongen och varje år brukade vi åka ut på lördagen då motståndet blev för svårt.

Det senaste året vi var med lyckades vi ta oss till slutspelet och final på söndagen. Något ingen i laget hade räknat med och därmed bokat hemresa med flyg på söndag förmiddag. Där stod vi i final utan egna spelare och fick ringa runt och låna in gamla avdankade vänner och spelare som inte tillhörde något lag i turneringen. Vi förlorade tyvärr finalen men kände oss som vinnare då vi vunnit i stort sett alla matcher under hela turneringen med ordinarie lag.  

Finns det något mer att berätta om laget? 

Laget har utvecklats och numera är det inte bara spelare från Umeå/Norrland, vi attraherar även spelare från andra städer och även Stockholm. En skön mix av härliga killar som älskar att spela fotboll.  

Vi tackar Babak Tarahomi, som innehar de flesta rollerna, tränare, sportchef, materialare, sponsoransvarig och inte minst en av grundarna, för svaren och bilderna. Vi passar även på att önska laget lycka till under säsongen!

Läs mer om Gimonäs FC och föreningens verksamhet:

Serien H 4 N
Hemsidan
Min Fotboll
Facebook (dock inte uppdaterad på länge, men inlägg från 2015 och tidigare finns att läsa)

*2002 startades Gimonäs Ungdoms IF (numera Gimonäs Umeå IF) som var en utbrytning från Gimonäs CK. Detta ledde till att GCK la ner fotbollsverksamheten. Den tidigare GCK-spelaren, Jens Fjellström, skrev 2020 om Gimonäs FC på Twitter. Den tidigare förbundskaptenen Lars Lagerbäck inledde sin tränarkarriär i cykelklubben.