Gåfotbollen växer och frodas – men
Våren börjar gå över till sommar, växtligheten spirar runt våra fotbollsplaner. Det är inte bara runt planerna som det sker en enorm utveckling, även gåfotbollen ökar i en snabb takt. Men hur är det med tävlingsformen för gåfotboll? Är allt guld och gröna skogar?
Stockholms FF:s tredje gåfotbollsturnering arrangerades i strålande solsken på Viksjövallen tillsammans med IFK Viksjö. Spelarna både män och kvinnor äntrade anläggningen med glada tillrop till varandra. Men det är övervägande män som är med och spelar. Birgitta Rasmussen som är 82 år och spelar för Boo FF nämner en anledning till att det är så.
– När jag var ung fanns det ingen fotboll för tjejer. Jag började spela som 40-åring i Nacka/Orminge.
Det kan vara svårt att ta in, men det var först 1969 som seriespel för damfotboll startade i distriktet. Det fanns inte den naturliga ingången till sporten som det finns för dagens unga tjejer.
Just bristen på kvinnliga gåfotbollsspelare var upphovet till en viss frustration hos en del lag. Turneringen var utlyst att spelas med mixade lag, något som kan var svårt att få ihop och ibland hade det ena laget bara manliga spelare på planen.
Det fanns ytterligare ett par regler och bestämmelser som deltagarna hade åsikter om såsom hur högt bollen får skjutas, målens storlek, hur långt ifrån man får göra mål.
StFF:s tävlingschef Björn Eriksson var inte på plats vid arrangemanget, men har fått information om det som inte upplevdes positivt under tisdagen.
– Gåfotbollen är ung och utvecklas hela tiden och vi lär oss efterhand. Vi kommer givetvis att ta med oss de synpunkter vi fick till nästa gåfotbollsturnering som vi arrangerar.
Även om det fanns anledningar till ett visst missnöje är det ändå de positiva omdömena som överväger. Gunnel Borg från Stuvsta IF:s lag gav en väldigt träffande beskrivning av gåfotbollen.
– På 70-talet spelade jag fotboll bland annat med Hammarby och med Ingalill Arvling. Jag träffade henne vid den förra turneringen på Enskede IP. Det är 45 år sedan vi sågs, men vi kände igen varandra. Det är en sådan härlig känsla! Det är det som händer när man har varit med i Stockholmsfotbollen i så många år. Stockholmsfotbollen är ju en stor familj! Det är ju hela tiden som det poppar upp någon som man känner igen. Det är skönt att kunna knyta ihop säcken och att allt inte bara har försvunnit ut i sanden.
Det fanns fler positiva känslor och yttringar. En spelare ska senare i veckan operera knäet, men ville hemskt gärna vara med en gång till innan rehab-träningen inför nästa säsong. En annan spelare berättade om att vid träningarna i början var det bara en snabbfika på tio minuter efteråt, men nu är fikastunden längre än själva träningspasset.
Det positiva är något som Anneli Gigg hos värdklubben kan stryka under på. IFK Viksjö har nyligen blivit FaR-certifierad. Något som betyder att läkare kan skriva ut Fysisk aktivitet på Recept.
– Gåfotbollen är en väldigt bra aktivitet att förskriva. Det kan vara att man har högt blodtryck eller depression med mera. Fotbollen har många delar som de här sakerna kan vara bra för. Det är både socialt, fysiskt med rörlighet, balans och styrka.
Gåfotbollens fördelar är något som flera forskningsrapporter även slår fast. Förutom gåfotbollen har IFK Viksjö även para- och motionsfotboll som finns med bland klubbens FaR-aktiviteter.
Att det är fler och fler föreningar som startar upp vittnar Bosse Henriksson om, som både jobbar på kansliet och spelar i Stuvstas nystartade gåfotbollslag.
– Det växer lavinartat och för att det ska fungera måste man få till ordentliga regelverk. Nu är det olika regler vid varje turnering.
Daniel Andrén som var en av turneringens domare gick nyligen den första nationella utbildningen för gåfotbollsdomare.
– Gåfotbollen växer otroligt, så det finns till och med landslag. Då måste vi ha domare som kan reglerna.
Det finns en hel del som skiljer sig från ”vanlig” fotboll. Förutom att spelarna går och spelar används inte gula kort utan ett blått kort som innebär utvisning tre minuter. Något som tilldelas vid närkontakt eller när en spelare vid upprepade tillfällen springer. Gåfotboll kan spelas med eller utan målvakt. Det regelverk som finns hittar du här.
– Vi vill ju ha en ren och fin gåfotboll, ingen närkontakt, man går och har det helt underbart roligt. Det är ju en motionsform och spelarna är ju här för en social gemenskap.
Daniels ord jobbar våra gåfotbollsföreningar efter och som mestadels avspeglas på planerna. Även om vinnarskallen syns ibland hos en del spelare. Som både Bosse och Daniel har beskrivit växer gåfotbollen och om er förening har funderingar på att starta upp en verksamhet finns det tips att få på Svenska FF:s hemsida. Men Annelie Gigg och Bosse Henriksson har några råd och idéer att bjuda på.
Annelie och Bosses tips!
- Hitta en träningstid och våga starta. Det är enklare än vad man tror.
- För att hitta deltagare: Använd hemsidan och sociala medier för att berätta om uppstarten. Informera lokal media om engagemanget. Gör ett utskick till medlemarna via medlemsregistret.
- Kolla upp om det finns stöd och bidrag att söka.
- Missa inte att arrangera fikastunden efteråt!
Läs mer om gåfotboll och vilka föreningar som har verksamhet