Framtidens fotbollsplaner

Under den senaste veckan har det varit ett flertal artiklar och braskande rubriker som handlar om konstgräs eller kanske framför allt ifyllnadsmaterialet. StFF:s Robin Johansson, ansvarig för anläggningsfrågor, ger här sin syn på framtidens fotbollsplaner.

Som det största specialdistriktsförbundet har Stockholms FF ett ansvar att gå bräschen för hur fotbollutövandet ska kunna genomföras så miljövänligt som möjligt. Robin Johansson har varit anställd och ansvarat för anläggningsfrågor på Stockholms Fotbollförbund sedan 2016. Ett flertal projekt har genomförts eller pågår fortfarande. Tre har handlat om att skapa en miljömässigt hållbar fotboll. 

SmartFields: I projektet testades nya underhållsmetoder med hjälp av robotar och övervakningssystem. Projektets övergripande mål var att bidra till ett minskat användande av fossildrivna underhållsmaskiner. 

BioPitch: Projektets mål var att utveckla ett skogsråvarubaserat, ifyllnadsmaterial att användas i konstgräsplaner. StFF medverkade blanda annat på utställningen ”Hur många träd finns det i skogen?”. Läs BioInnovations artikel om projektet.

TestbedNordic: Projektet slutförs under hösten och målet är att bygga upp kunskap kring hur biobaserade och naturliga konstgräsmaterial fungerar i nordiska klimat. Intresset för projektet har spridit sig långt utanför Sveriges gränser. Den senaste ESTC-kongressen som hölls i slutet av mars förlades till Stockholm med anledning av testbädden och StFF:s sätt att jobba med frågor kring hållbar fotboll. 185 delegater från konstgräsindustrin deltog. Bland annat representanter från FIFA, UEFA, ett 20-tal olika experter inom standardisering och över 20 nationsförbund.

Robin besitter en bred kunskap i ämnet och har nyligen blivit inbjuden av FIFA för att delta i de diskussioner som förs kring anläggningar och den omställning som nu sker mot en mer miljömässigt hållbar fotboll. 

– Jag anser att vi kan ställa om snabbare!

Det är Robins svar på frågan om att EU:s Reach**-kommitté har röstat fram ett beslut om ett försäljningsförbud av microplaster som ifyllnadsmaterial på konstgräsplaner som ska börja gälla om åtta år. Beslutet är inte skrivet i sten förrän EU-parlamentet har tagit sitt beslut som beräknas ske under årets tredje kvartal. Ett av Robins skäl till en snabbare omställning är de klimatmål som finns uppsatta.

– Vid den senaste ESTC-kongressen, som StFF var med och anordnade, lyftes frågan om städernas mål att bli klimatneutrala till 2030 fram, och fotbollen har ett stort samhällsansvar att hjälpa till med att nå den målsättningen. 

En väg, eller kanske den enda vägen, att nå dit är att accelerera omställningen till att så snabbt som möjligt gå över till ett ifyllnadsfritt konstgrässystem som är tillverkad av en och samma sorts plast rakt igenom. Då blir konstgräset enkelt att återcirkulera efter det att planen tjäna ut efter cirka 10 år. Ytterligare en aspekt till att gå ifrån användningen av ifyllnadsmaterialet som på olika sätt bidrar till negativ klimatpåverkan är inte minst genom alla de långa transporter som krävs för att få det till och från anläggningen, men även ut på planen.

Nederländerna, Tyskland och Schweiz ligger långt framme i utvecklingen av nya konstgrässystem utan ifyllnadsmaterial, något som Robin har tagit del av via besök av anläggningar och företag.

– Vi måste vara med och följa den senaste utvecklingen för att så fort som möjligt kunna ställa om. Varför ska vi vänta i åtta år om konstgräsindustrin redan nu står klar för en förändring?

Det är en lång kedja av verksamheter som påverkas vid reformer, något som kan bidra till att Reach-kommitténs beslut är satt till åtta år.

– Hela plastindustrin kommer att drabbas vid ett försäljningsförbud, vilket kan vara en anledning till den tidslängd som de har satt.

De flesta av ifyllnadsmaterialen som har testats i projektet TestbedNordic har gett klart godkända resultat både från de FIFA-tester som gjorts av Sports Lab och de enkäter som spelare fyllt i efter en genomförd träning. Något som vittnar om att det finns biobaserade och naturliga konstgräsmaterial som fungerar i vårt klimat. 

Även om utvecklingen har gått framåt tror Robin att det är de ifyllnadsfria konstgrässystemen som är framtidens fotbollsplaner. Stockholms FF vill att omställningen görs så snabbt som möjligt och genom Robin Johansson är vi med och driver utvecklingen mot att fotbollutövandet ska kunna genomföras så miljövänligt som möjligt.

*ESTC är konstgräsindustrins branschorganisation, Emea Synthetic Turf Council
**Reach är en förordning som har tagits fram för att stärka skyddet av människors hälsa och miljön mot de risker som kemikalier kan utgöra och för att öka kemikalieindustrins konkurrenskraft i EU-länderna.

Vid eventuella frågor, kontakta: