Fotbollsforum utvecklar Stockholmsfotbollen

Vid två träffar under torsdagen kom närmare 70 deltagare och över 40 föreningar till Hotell Park Inn i Solna centrum för att medverka på Fotbollsforum. För femte gången träffades föreningsanställda för erfarenhetsutbyte och information från StFF.

Till Fotbollsforumen bjuds distriktets större föreningar in för att ta del av nyheter och diskutera aktuella ämnen. Målgrupperna för forumen är föreningschefer, sportchefer, akademichefer, fotbollsansvariga, utbildningsansvariga, fotbollsutvecklare eller personer med motsvarande roll i föreningen.

Syftet med träffarna är att StFF och föreningar med lika eller snarlika möjligheter och utmaningar träffas för att utbyta erfarenheter och åsikter samt inte minst sinsemellan diskutera gemensamma fotbolls- och spelarutvecklingsfrågor. Tillfället är också en möjlighet för förbundet att informera, lyssna av och identifiera samsyn eller olikheter kring hur klubbarna ser på spelarutvecklingsmöjligheterna i vårt distrikt.

Fotbollsutvecklingschefen Kenneth Öberg inledde med att hälsa alla välkomna samt berätta om mötets funktion och syfte. Den första punkten på agendan handlade om information från Stockholms FF.

En passande start var att följa upp saker som har tagits upp vid tidigare forum. 11 mot 11-serier för 14-årslag är en sådan fråga som har lett till en skrivelse till Svenska FF vars forskningsgrupp har fått till uppgift att se över spelformen. I de flesta övriga frågor som har mynnat ut till förändringar pågår förtillfället utvärderingar.

Vid Representantskapet som hålls under slutet av året och det möte där det tas beslut om förändringar av fotbollens tävlingsverksamhet har StFF skickat in två motioner till Svenska FF. Tävlingschefen Björn Eriksson tog till orda och berättade om dessa.

Vid det förra Representantskapet togs det beslut om att cuper med internationella lag ska tillåtas att ha slutspel för 12-årslag. Ett beslut som kan upplevas lite luddigt eftersom det kan vara svårt att veta om något lag från något annat land kommer att anmäla sig innan man bjuder in till cupen. Ett distrikt har motionerat om att gå tillbaka till den tidigare bestämmelsen, att inga cuper ska ha slutspel för 12 år och yngre. Medan StFF har motionerat om att alla som vill arrangera cuper med slutspel för 12-årslag ska få göra det.

Den andra motionen handlar just om 14-årslagen där vi valt att skicka in en för att inte tappa tempo. Motionen går ut på att den åldersgruppen ska få välja om de vill spela 9 mot 9- eller 11 mot 11-fotboll.

Personalförändringar var nästa punkt. Sedan det senaste forumet har det skett två personalförändringar på fotbollsutvecklingsavdelningen, vilket något Kenneth berättade om. Douglas Jakobsen har blivit heltidsanställd tränare hos Gif Sundsvall. Någon ny person har inte anställts, men till hösten hoppas vi på att kunna erbjuda ett nytt fortbildningsbatteri fast i en annan form. Fotbollsutvecklare med spelarutbildning för flickor har fått ett nytt ansikte.  Jessica Höglander har ersatt Sara Olsson.

Övrig information i korthet:

  • FU IF-utbildningar 24 deltagare pågår med 45 föreningar jobbar systematiskt med.
  • Diplomerad Förening har utvecklats och bytt namn till Kvalitetsklubb.
  • Svenska FF har tillsatt en ny Nationell Fotbollsutvecklare (NaFu) efter Annelie Norén. Claudio Pereyra från Hässelby SK och även distriktsförbundskapten kommer att axla manteln.
  • Det pågår en nationell flickutredning. Där har det diskuterats om F17 SM ska delas upp i två nivåer. F19-serierna där idag bara EFD-klubbar kan anmäla sig finns det förslag på att öppna upp för alla föreningar, men med någon typ av kval innan laget får delta. En åldersregel för att spela seniorfotboll diskuteras, något som StFF redan har infört.
  • Spelformer i futsal, är något som finns men som inte StFF har möjlighet att införa då våra idrottshallar inte har den kapaciteten och frågetecken finns hur det det skulle inte heller gynna futsalutvecklingen i distriktet. StFF har fått dispens att inte använda spelformerna under den kommande säsongen.
  • Svensk fotbolls nya strategi beslutades vid SvFF:s årsmöte i mars. Den kommer att ha samma fokusområden som Kvalitetsklubb: Vår förening – Våra spelare – Våra ledare – Våra resurser

Björn Eriksson informerade om att serielösa matcher i S:t Eriks-Cupen för lag i åldern 8–12 kommer att bli verklighet till nästa år. Just nu pågår tester för att säkerställa att det kommer att fungera som vi vill. Kortfattat kommer lagen i stället för att bli indelade i serier att få välja antalet matcher de vill spela. Det finns fortfarande en hel del saker som inte är på plats, men frågan kommer att diskuteras under Barn- och Ungdomskonferensen (BUK) den 31/8–1/9.

BUK är det forum där Stockholmsfotbollen diskuterar möjligheter och förbättringar i barn- och ungdomsfotbollen. En referensgrupp har tagit fram förslag på ämnen till agendan. Men finns det något som du vill ska förbättras hör du av dig till Björn Eriksson.

De förslag som ligger idag är:

  • Utvärderingar av tävlingsfrågor som diskuterades 2021 och som ledde fram till: Seedade serier – Instegsnivå – Antal nivåer
  • Nya tävlingsfrågor: Kvalserierna – ut- eller avveckling av JDM – Flick-/damfotboll 13–23 år – Matchmiljö/Fair Play/Domare
  • Erfarenhetsutbyte mellan föreningarna: Hur gör klubbarna gällande:  Trupper – Träningar – Matcher – Arvoderade/ideella ledare – Ledarförsörjning – Övergångar/värvningar

Efter en timmes information från StFF övergick konferensen till erfarenhetsutbyte och diskussionspunkten: Spelarövergångar i Stockholmsfotbollen – gynnsam föreningssamverkan.

Efter en begreppsgenomgång delades deltagarna upp i grupper med medskicket av fem frågor:

  • Har vi det övergångsklimat vi önskar?
  • Vilka problem har ni på er nivå?
  • Goda exempel?
  • Vad kan förbättras?
  • Finns det realistiska förbättringsområden vi kan samverka kring?

När grupperna återsamlades var kommunikation och närheten till varandra den vanligaste gemensamma faktorn till ett bättre övergångsklimat. Det som återkom var att den mottagande föreningen i många fall inte återkopplande till den lämnande föreningen att en övergång är på gång. Det var bra och givande diskussioner som inte slutade i och med den här träffen utan nu tar vi med oss de inspel vi fick för att vid senare forum utveckla frågan.

Björn Eriksson sammanfattning hittar du här:

  • Ha en värvningsansvarig i varje förening. 
    – Behöver inte vara en fysisk person, kan vara t.ex. en mejladress
    – Det skulle bygga in en ”tröghet” i systemet
    – Svårt att utbilda alla ledare/föräldrar i vad som gäller i alla lägen, men att få dom att komma ihåg att alla provträningar/övergångar alltid ska meddelas en person/mejladress kanske är enklare?
    – Skulle också underlätta relationer/personliga kontakter/samarbete mellan klubbar om det alltid är samma instanser som pratar med varandra
  • Värvning/övergångar/provträningar upp som ”årets punkt” i certifiktatet till 2024.
    – Ska då också in i de affischer som hör till certifikatet som kan printas ut och sättas upp för att sprida budskapet
  • Utveckling av ”provspelsrekommendationer"
    – Ta fram fler varianter. Upp till 14 år/15 år och uppåt. Provspel/övergång.
    – Hur gör man en värvning i 15 års ålder och uppåt på ett snyggt sätt.
    – Fler manualer
  • Dispensövergångar under spelterminer
    – Kanske inte alltid i alla tillfällen godkänna utan att kontrollera med lämnande förening. Ny process och nytt dokument? 

De olika forumen som StFF arrangerar är viktiga för Stockholmsfotbollens utveckling och uppfattning av de olika klubbarnas miljöer.

Ju mer man träffas, desto mer förståelse får man för varandras verksamhet, förklarade Kenneth Öberg.

Claudio Pereyra från Hässelby SK gav sin syn på träffarna:

BUK och de olika fotbollsforumen skapar en relation som gör att det blir lättare att ha med varandra att göra.

Micke Thorstensson från Sollentuna FK avslutade den första träffen med en klockren sammanfattning. Forumet har utvecklats hela tiden och är viktigt för alla medverkande och borde användas ännu mer för att bidra till att göra Stockholmsfotbollen ännu bättre.

De olika fotbollsforumen är verkligen till gagn för våra föreningar men är även en viktig kunskapskälla för StFF att få information för att utveckla sin verksamhet. Nu ser vi fram mot Barn- och Ungdomskonferens den 31/8-1/9, en inbjudan kommer skickas ut inom kort.