"Vi lär oss fotboll"
Som traditionen bjuder, besöker StFF även denna sommar Lira Blågult parafotbollsskolor. Den här gången har turen kommit till Järla IF och liksom tidigare besök, var både solen och spelarna stekheta på Nacka IP. Många av spelarna ingår till vardags i Järlas Dreamteam som känner varandra väl, stämningen är koncentrerad och fokus är fotbollsglädje.
Sven R. Ohlson är tränare i Järla IF:s Dreamteam och engagerade sig i laget när dottern började spela, som numera även hon är tränare.
- Min förhoppning är att leverera en känsla, minne och ett sammanhang till fotboll och vänner.
Vad är Dreamteam?
- Det är ett fotbollslag med barn och ungdomar från 8 till 22 år, som alla har en funktionsnedsättning. Vi gör ingen skillnad på ålder och kön - utan vi går lite på dagsform i den bemärkelse att vi tittar på individens olika förmågor att aktivera sig, integrera, skapa möjligheter för sig själv och så klart passa in i gruppen samt individuella behov.
Dreamteam består i dagsläget av hela 32 spelare, fem ledare och fem ungdomsledare.
- Som det är nu växer vi i antal, vilket givetvis är glädjande. Vi ledare har olika bakgrund inom ledarskap, målgruppen i sig och viss fotbollsutbildning från SvFF.
Till vardags spelar Dreamteam i Mälarserien, vad innebär det?
- Det är ett seriespel uppdelat i flera olika divisioner som inleds med en form av divisionering för att se lite var de olika lagen bör hamna för att spela i en så jämn grupp som möjligt.
Vad har ni deltagit i för spännande turneringar?
- Vi har varit på Special Olympics i Malmö, superkul evenemang som ger oss möjlighet att få möta andra spelare, ledare och lag från flera delar av Skandinavien. Kul med äventyret att resa, kul att få lära känna nya människor och kul att få ta del av lagets upplevelser ihop med varandra. Vi har hunnit med en del andra platser också.
När StFF:s utsände besöker Lira Blågult parafotbollsskola på Nacka IP, är nyfikenheten på den externa gästen stor, som snabbt blir omringad av glada fotbollsspelare som önskar vara med på bild och film. Trots hettan som solen bildar, är energin på topp och intresset för övningarna gediget.
Sven påpekar att allt går ut på att ha roligt, men att samtidigt lära sig fotboll. Man utbildar i försvar och anfall, positionering och samarbete. Viktigast av allt är gemenskapen och glädjen. Fotbollsskolan pågår i sex dagar och har ett upplägg för att passa en så bred spelargrupp som möjligt.
- Vi delar upp spelarna i mindre grupper där vi behöver ge utmaningar på olika nivåer, sedan slår vi ihop och blandar runt i grupperna där det behöver peppas eller utmanas.
Flera av ungdomsledarna som är med, är också några av de äldre spelarna i Dreamteam.
- De känner många på campen sedan tidigare och vill gärna hjälpa och instruera sina lagkamrater, men givetvis de nya också. Detta ger support till de huvudtränare som är med och vi försöker även lära ut en del ledarskap och tankar kring planering samt sätt man kan hjälpa varandra.
- Vi tycker att det är viktigt på flertalet plan. Vi kan höja de som spelat länge och behöver utmanas på nya vis inom fotboll och kamratskap. Spelaren kan få ge tillbaka efter en tid man själv har fått stöttning och hjälp. Så kan vi även få de yngre eller nya förmågorna att se vad mer som finns att få eller lockas av - förutom det självklara att få lära sig att spela fotboll, hänga med kompisar och laget.
Vi har tagit in ledare som gjort det möjligt att få utvecklas till att kunna få komma in på fler ledarroller inom normfotbollen. Exempelvis knattefotbollsskolan och liknande tränarroller. De får en merit i sitt CV och kan ha oss som referens.
Har du tips till andra föreningar som vill starta parafotboll och även arrangera parafotbollsskola?
- Se det som ett lag till, två lag till - en årskull till, beroende på hur många ni blir. Vi har ett unikt föreningsliv och många glada aspiranter på ledar- och spelarsidan. Tipset är att höra med kringliggande föreningar som har detta för att få stöd eller komma och kika om man vill se lite hur verksamheten bedrivs.
Vilka möjligheter och utmaningar finns det för parafotbollen?
- Det måste finnas en struktur, kontinuitet och pedagogik. 2-3 träningar i veckan är bra, en utmaning kan vara att hitta bra ledare.
- Det finns alltid saker man kan förändra och utveckla under tidens gång, men jag hoppas att man ser hur mycket det betyder att man skapar en tillhörighet för individen och gruppen. Ett sammanhang där man kan få möta fler och ta del av andra och deras liv inom olika sporter. Att man är i gång är det bästa och man måste så klart ta lärdom under resan. Det är lätt hänt att tolka saker på så många olika vis - när det ibland finns lösningar inom just den idrotten på andra plan. Enkelhet är bäst!
Det är ett gäng trötta, men glada fotbollsspelare som traskar i väg för lunch efter dagens första pass. Det spekuleras kring vilken rätt som serveras idag, förhoppningen är spagetti med köttfärssås. Mätta och belåtna ska lirarna sedan genomföra ett andra fotbollspass. En del mer entusiastiska än andra, men gemenskapen är en starkt bidragande orsak till att spelarna kommer till träning efter träning. Ett mer peppande gäng är svårt att hitta. Superlativen över varandras passningar och skott haglar. Delad glädje är dubbel glädje!
Läs även om Älvsjö AIK:s parafotbollsskola för tjejer
Läs mer om Lira Blågult parafotbollsskolor