"Dynamiken i en ledarstab är viktig"

StFF fick nöjet att hälsa på Hammarbys Flickcamp som pågår under tre dagar på Hammarbyhöjdens IP. Campen är den första av de aktiviteter som ingår i Hammarby IF FF:s projekt ”Fler kvinnliga tränare”, som stöttas av Ellevio 50/50-fonden. En camp där tjejer tränas av tjejer.  

Campen vänder sig till flickor födda 2015–2009, oavsett klubbtillhörighet, och ambitionen är att samla så många flickor som möjligt på en och samma idrottsplats, träna tillsammans och därmed få den perfekta starten på sommarlovet. 

- Det är ungefär 40 deltagare och vi är fem instruktörer. Vi tillfrågade tjejer i verksamheten och 19-åriga Linn Karlsson är till vardags ledare för klubbens F-12, Gabriella Hjelte spelar i F-17 och Ebba Lilliehöök i F-19, berättar campansvariga Sanna Fix, som också är assisterande sportchef för 5-6 åringarna.

Tanken är att få in fler tjejer som förebilder på planen så att desto fler tjejer fortsätter att spela och även så småningom, kanske väljer en tränarkarriär.

- För oss är dynamiken i en ledarstab viktig och med alla pappor som lever ut drömmar om egna spelarkarriärer, kan det lätt bli grabbigt. Med fler kvinnor inblandade, upplever vi att vi får en mindre hetsig stämning bland spelarna och även att spelarutbildning är det viktiga, inte att vinna allt vid 6 års ålder, menar Sanna.

Hammarby har numera valt att ta in minst två mammor i respektive lag när lagen bildas och alla tränare ska ansvara för träningarna, man turas om i ledarstaben.

- Detta är något som vi noga följer upp, då det är viktigt för att få alla delaktiga i att planera och genomföra träningar. En del mammor menar att de inte kan tillräckligt mycket om fotboll, men då svarar jag att har du barn och sunt förnuft, klarar du detta.

En idé som Sanna har är att låta tränarmammor få praktisera vid flickcamperna och på så sätt utbilda dem ännu mer. Att tränarna får mer praktisk erfarenhet.

Vi kommer in på detta med att dela upp pojkar och flickor under camper, om det uppskattas av alla. Å ena sidan ger det flickor generellt mer utrymme, passningar och stärker dem. Å andra sidan lär man inte pojkar att samspela och flickor får inte möjlighet till en tuffare fotbollsmiljö. Gör man det enkelt för sig om man separerar flickor och pojkar, istället för att utmana gamla vanor?

- Vi har väldigt få tjejer med i vår sommarfotbollsskola där det är blandat vilket bekymrar oss. Ändå har vi i år haft 50 procent tjejer som ledare vilket borde få in fler tjejspelare till fotbollsskolan. Vi har tidigare arrangerat rena tjejcamper, men av olika anledningar har vi inte gjort det de senaste åren. Då har deltagarantalet bland flickorna gått ner och nu hoppas vi att flickorna hittar tillbaka igen. Det viktigaste är att även flickor deltar i fotbollsaktiviteter.

Sanna berättar att önskemål om en renodlad tjejcamp kommer både från föräldrar och spelare, vilket bekräftas av föräldrar till deltagare på campen.

- Våra döttrar har varit med på en vanlig fotbollsskola i förra veckan och nu denna tjejcamp. Det är stor skillnad på atmosfären och de lär sig mer när det bara är tjejer. Samtidigt får de tuffheten när de spelar med och mot killarna. Det är också viktigt med tjejer som ledare så att de yngre för förebilder, kommenterar en pappa.

På planen pågår full aktivitet. Trots det varma vädret lyssnar deltagarna intresserat och kvalitén på aktionerna är hög. Dock flyttas fokus från planen till den intilliggande parkeringen när damlagets Ellen Wangerheim dyker upp. Tjejerna flockas runt Ellen och hon får frågor om allt från vilket tröjnummer hon spelar i, till om deltagarna får ta selfies med henne. Lyckan är total när en av deltagarna medger att hennes idol är Ellens lagkamrat, japanskan Maika Hamano, och Ellen ringer Maika via FaceTime!

När ett gruppfoto ska tas, vill precis alla stå bredvid Ellen. Det här med förebilder är viktigt, både för att skapa fotbollsintresse hos yngre tjejer, men även för damfotbollen i stort.

Hammarby IF FF:s projekt ”Fler kvinnliga tränare” har som övergripande mål handlar om att arbeta fram en modell som förbättrar jämställdheten samt förändrar attityden gällande kvinnligt ledarskap i Hammarby Ungdom. Här vill man uppnå 40/60-principen år 2025. Metoderna för att uppnå detta handlar bland annat om att förankra satsningen i föreningen, skapa forum och ambassadörer för kvinnligt ledarskap samt erbjuda utbildningar riktade mot kvinnor.