Fisksätra IF ska normalisera idrotten för flickor

En vacker dag i slutet av maj begav vi oss till Fisksätra IP för att träffa Jonas Cherkani för att dela ut den symboliska checken gällande Ellevio 50/50-fondsprojektetet ”Normalisera idrottande för flickor i Fisksätra”.

En fantastisk solig eftermiddag på Fisksätra IP träffar vi föreningens sportchef på ungdomssidan Jonas Cherkani. I bakgrunden både finns och hörs byggarbetet och det är svårt att tro att det bedrivs fotbollsverksamhet precis bredvid. Vi får gå en bra bit bort för att vi ska kunna höra varandra.

Utöver själva projektuppstarten med klubbens Ellevio 50/50-fondsprojekt blir det även ett långt samtal kring anläggningsfrågan, bristen på omklädningsrum både till egna men även gästande lag. Överlag kämpar Jonas och hans kollegor i föreningen för att ta plats bland kommunens fotbollsföreningar och få det erkännande de önskar för den fantastiska verksamhet de bedriver i området. 

Föreningen saknar även en egen ”hemvist” och samtalet förs på hemmaplanens läktare. Intill den vitlinjerade gröna mattan ligger ett härligt gammalt hus som har stått tomt i ett antal år och som just nu inhyser ett av de omklädningsrum som föreningen förfogar över. TÄNK OM detta skulle kunna bli en plats för föreningens ungdomar att tillbringa sin fritid, där det även finns utrymme för utbildningslokaler och kontor. Drömmarna är lika stora som engagemanget. 

Vi kommer in på det arbetet som projektet ”Normalisera idrottande för flickor i Fisksätra” ska handla om.  

Jonas, berätta lite om bakgrunden till projektet! 

– Idrottande för flickor i Fisksätra är idag nästan icke-existerande. Trots intresse från flickorna i området har det varit svårt att starta igång deras lag och där har ekonomin varit det största hindret. Fisksätra IF vill därför jobba för en kostnadsfri flicksektion för att ge flickorna i Fisksätra en meningsfull fritid och normalisera att även flickor ska ha möjligheten att idrotta. 

– Som område är Fisksätra ett socioekonomiskt utsatt område och Nackas mest ekonomiskt svaga. Marginalen mellan de andra kommundelarna är stora. I nuläget har vår fotbollssektion den lägsta säsongsavgiften i hela Nacka.  

– Fotboll är en av sporterna och aktiviteterna som många av våra barn i området väljer att delta i, oavsett kön. Enda skillnaden är att Fisksätras föräldrar inte har den ekonomiska lyxen att få in alla deras barn i organiserade sporter.  Trots att vi har kommunens allra lägsta avgifter (anpassat utefter vårt område), så ser man ett tydligt mönster där det oftast är bröderna som spelar fotboll med systrarna vid sidlinjen.

– Tjejerna i området tjatar ständigt på våra ledare att starta ett fotbollslag för dem, men sedan när vi tar dialogen med deras föräldrar är de avvaktande och undvikande. Det är inte lätt för Nackas mest ekonomiskt svaga område (som också ofta består av flerbarnsfamiljer) att kunna erbjuda alla sina barn möjligheten att idrotta utan att behöva uppoffra något annat i deras vardag.

Vad vill ni göra?

– Syftet med detta projekt är att normalisera idrottande för tjejer i alla åldrar i Fisksätra. Vi vill även normalisera och öka antalet tjejer i ledarroller inom idrott. Vi vill att det ska finnas ett flicklag för varje årskull (7 till 15 år) i Fisksätra IF inom fem år och att verksamheten ska ledas av framförallt kvinnliga ledare. Vi vill också att flick-fotbollsverksamheten öppnar dörren för alla flick-idrottsverksamheter i Fisksätra.

Hur tänker ni genomföra satsningen?

– Vi kommer att starta fyra tjejlag (F2014-15, F2013, F2012 och F2010-11) och där har vi redan samlat ihop massa spelsugna tjejer från området. Vi hoppas att det ska bli startskottet som på sikt ska normalisera idrottande för flickor i Fisksätra. Vi tänker oss också att med hjälp av vår fotbollsskola och anknytningen till skolorna i närområdet starta ett nytt flicklag varje år. Det största hindret är just nu att starta dessa lag, då kostnaderna inte kommer att täckas av intäkter som säsongsavgifter från barnen, då vi vill att den ska vara utan kostnad för tjejerna.   

– Detta projekt ska även inkludera tjejer i ledande roller som tränare, lagledare, domare etcetera som i sin tur kan få in fler kvinnliga personer i ledande roller inom vår förening. Vi har just nu tio grymma kvinnliga ledare som brinner för tjejfotboll och som vi vill utbilda. Vi hoppas bland annat att kunna genomföra en SvFF D i föreningens regi.  
 
– Vi kommer också att planera föreläsningar, där vi bjuder in föräldrar från hela föreningen och utbilda om hur viktigt det är att idrotta för alla barn och ungdomar oavsett kön. Betydelsen av organiserad idrott för barn som bor i ett utsatt område är oerhört viktigt. Med bra ledare som agerar som ordentliga förebilder för barn och ungdomarna, oavsett kön, och regelbundna ledarledda aktiviteter är ett sätt för hur man förebygger brott och skapar en gemenskap som i sin tur leder till trygghet. Dessa föreläsningar ska i sin tur också agera som ett medel i att normalisera idrottande för flickor. 
 
Jonas är så engagerad och vill så mycket och kan ibland känna att han kan upplevas som jobbig. Men det får jag vara, fyller han i, då verksamheten är till för dessa härliga barn i Fisksätra. Att ge dem en trygg plats och en meningsfull fritid betyder allt. Nu håller han tummarna för att kommunen stöttar upp och att alla föreningens aktiva får möjlighet till omklädningsrum och en hemvist att vara på där föreningen kan finnas till för områdets barn och unga. 
 
Stort TACK Jonas och lycka till med ditt och föreningens fina arbete!