Avslutning för tionde FFL-klassen

10-årsjubilerande Framtidens Fotbollsledare hade i lördags avslutning på Tollare Folkhögskola i Nacka. Under åtta månader har 19 unga ledare fått ta del av 16 utbildningstillfällen som handlat om ledarskap, föreningslära och idrottens organisation. Parallellt med detta har deltagarna även läst boken Idrottens Ledarskap och haft en mentor.

Under uppstartsfikat hittar vi Kalle Ekstam från Karlbergs BK.  Vi är lite nyfikna på varför ni har anmält två deltagare till årets utbildning. 

– Vi anmäler till FFL av så många anledningar!

Kalle radar upp följande anledningar:

  • Det ger våra unga ledare en unik tillgång till en del av den fantastiska samlade kunskapen som finns i distriktet.
  • De får tillgång till kunskap och erfarenhetsutbyte som ger ledarna förutsättning att lära sig saker som annars kan ta flera år.
  • De får inspiration att vidareutvecklas och skapa kontakter i fotbollen och vi ser att de blir inspirerade att leda på ett modernt sätt som är anpassat efter barn och ungas behov.
  • Vi ser det som ett väldigt fint komplement till tränarutbildningen och är ett sätt för oss att visa uppskattning för våra unga talangfulla tränare.
  • Vi tror att FFL har en stark förmåga att behålla unga duktiga ledare kvar i fotbollen 

Vi tackar Kalle då det nu är dags för dagens första punkt på schemat. Det är dags att knyta ihop säcken kring ledarskap för att under två timmar få en kort genom gång av FIRO (Fundamental interpersonal relations orientation, en teori om grundläggande mellanmänskliga relationer).  Under ledning av Espen och Magnus från Tollare Folkhögskola testas i praktiken olika tillits- och samarbetsövningar.

Max Sundberg redovisar sin ledarfilosofi. Foto: StFF.

Vid förmiddagsminglet hittar vi Max Sundberg, en av deltagarna i utbildningen, som vid starten av utbildningen kom från Ingarö IF men som vi idag hittar hos Hammarby TFF.

Max – vad var det bästa med utbildningen? 

– Det bästa med utbildningen var att man fick reflektera över sitt egna ledarskap och vilka värderingar man kände var viktiga för en själv. Det är inte ofta man stannar upp och tänker på hur man vill uppfattas eller vad man har för mål som tränare, men varje gång vi sågs så fick man en chans att göra det på olika sätt och från olika perspektiv. Sen har det varit helt ovärderligt att få träffa och lära känna så mycket nya människor från Stockholmsfotbollen. Både de andra deltagarna och alla de personer vi träffat på utbildningstillfällen har gett mig kontakter och vänner som jag tar med mig.  

Tittar vi lite på själva mentorskapet är tanken att skapa ett samtal kring genomförda utbildningar och vilka funderingar och frågor som dessa väckt. Men också samtal kring bokens (Idrottens Ledarskap) olika kapitel och de frågor som finns att diskutera där. I övrigt är mentors roll att finnas till hands för att samtala kring adeptens ledarfilosofi samt vägleda adepten utifrån dennes intressen inom ledarskap och organisation.  

Vi passar på att fånga mentorn Mats Lanneborn. 

Hur har du upplevt mentorskapet?  

- När förfrågan dök upp från StFF och den fantastiska utbildningen för lovande unga ledare inom Stockholmsfotbollen så var det självklart att jag hoppade på. Mentorskap är i sig en stor ära men det är också en förmån att vara en del i denna utbildning genom att få dela med sig av sin kunskap och sina tanka om teori och praktik på och utanför planen inom Sveriges största idrottsförbund fotboll. Tänk att under ett helt år få alla dessa kloka, spännande och genomtänkta frågor från min adept Fabian Ahlbom från Sköndals IK och då få möjligheten att diskutera och delge honom den kunskap och de erfarenheter jag fått under åren. Det är som sagt en stor ära och förmån. 

Vid Mats sida står även hans adept Fabian från Sköndals IK.

Hur har du upplevt mentorskapet med Matte?

- Att finna en trygghet i vad jag står för och förmedlar; hur jag leder och vilka metoder jag använder tror jag är något som tar tid och kräver många olika erfarenheter. Som ung ledare har mentorskapet därför varit en fantastisk möjlighet för mig. Under utbildningen har jag samlat på mig mängder med intryck, idéer och tankar vilket också gjort att jag ställt frågor till mig själv. Vilka metoder passar mig och mitt ledarskap bäst? Varför är det bättre att göra si och inte så? Min mentor har med sina erfarenheter och sin tid som fotbollsledare hjälpt mig med att besvara dessa frågor och med att sortera all ny kunskap. Jag är övertygad om att mentorskapet har gjort mig till en betydligt mer pedagogisk och trygg ledare, både teoretiskt och praktiskt, och det har givit mig väldigt goda förutsättningar för att fortsätta utveckla mitt ledarskap i framtiden, förutsättningar jag aldrig hade fått utan mentorskapet.  

Julie Rytterlund och Kenneth Öberg föreläste. Foto: StFF.

Dagen fortsätter med två förläsningar där Julie Rytterlund och Kenneth Öberg inspirerade genom att berätta om sina respektive resor till dagens olika roller inom fotbollen. Julie som akademi- och ungdomsansvarig i Eskilstuna United och Kenneth som fotbollsansvarig på Stockholms Fotbollförbund. 

Ledarfilosofier är en form av examensarbete som deltagarna redovisar vid avslutningsträffen. En och en stegar de fram, ställer sig inför publiken och leverer. 16 elever har funderat och tagit sig tiden att verkligen stanna upp och ta reda på vad som just kännetecknar hens ledarstil. Alla har skrivit och skickat in, fått feedback och vid avslutningen var det dags att berätta muntligt inför publik. 

Återkommande i filosofierna var att se människan bakom fotbollsspelaren, att man som ledare vill vara en förebild och vikten av att skapa en trygg miljö där spelarna vågar testa, misslyckas och testa igen. Alla fick fem minuter vardera för sin presentation. 

Sen var det dags för ”mösspåtagning”, utdelning av intyg och kläder. En både kul och känslosam stund. Avslutningsvis var det dags för fotografering av den tionde kullen av framtida fotbollsledare. Hattar på, lättade och glada avslutades årets upplaga av Framtidens Fotbollsledare. 

Simon Lundholm får sin hatt av Kicki Bellander ansvarig för utbildningen. Foto: StFF.

Innan alla skingras får vi tag på Maria Ontiveros Balderas från Rågsved som dröjt sig kvar med sin mentor Sonja Dousa. 

Vad tar du med dig från utbildningen? 

– Jag tror att det finns mycket som jag kommer ta med mig från utbildningen. Men främst hur viktigt det är att vi unga tar vår plats i idrottensledande rum. Antal unga som spelar fotboll är mycket större än antalet seniorspelare vilket borde ge oss mer att säga till om. Därför måste vi unga ta tag i saken och få det gjort. Jag hade ingen aning om rösträtten i en förening eller hur det egentligen gick till i en styrelse. Allt detta har jag lärt mig genom utbildningen. Utbildningen har också lärt mig hur otroligt viktigt det är att ledaren själv mår bra. Det räcker inte alltid med att tänka på spelarnas bästa om man själv inte mår bra. Tror inte du förstår hur viktig denna utbildning har varit för min psykiska hälsa. Utbildningen och fotbollen har hindrat mig från att ge upp och se till att jag så småningom också mår bra. Till sist skulle jag vilja ta med mig hur viktigt det är med nätverken vi nu har skapat. Denna utbildning ger oss en massa nya kontakter och möjligheter för framtiden. Vi lär känna människor från olika delar i Stockholm och tillsammans har vi fått en otrolig möjlighet att bygga ut våra kunskaper. 

Mentorn Sonja Dousa med eleven Maria Ontiveros Balderas. Foto: StFF.

Nu skingras deltagarna för dagen med en förhoppningen om att de fortsatt har kontakt och vårdar sina nyfunna bekantskaper samt utvecklar sitt ledarskap. Många kommer vi att träffa som fotbollsarbetare inom vår idrott framöver!

Stort LYCKA TILL önskar vi! 😊 

Foto: StFF.