Från allsvensk spelare till hyllad tränare

Caroline Sjöblom är huvudtränare för Kansas City i den amerikanska högsta divisionen, National Womens Soccer League. Efter en spelarkarriär som inleddes i Åland United och avslutades i allsvenska Djurgårdens IF, satsade Sjöblom på tränarrollen. Hon arbetade parallellt som spelarutbildare hos StFF och huvudtränare i AIK:s damlag, innan hon tillträdde som förbundskapten för ungdomslandslagen. Då Sjöblom också har arbetat med scouting och analys kring damlandslaget, siar hon om lagets chanser i kommande VM.

33-åriga mittbacken Caroline Sjöblom avslutade sin spelarkarriär i relativt tidig ålder och tog sig an AIK:s F19 som första tränaruppdrag. Därefter blev hon huvudtränare i Tyresö FF:s damlag och i slutet av november 2018 meddelade AIK att Sjöblom och Robert Svanström tog över som nya chefstränare för damlaget. 2020 avslutades med en suverän serieseger då laget slutade på 72 poäng i Elitettan och klubben satte därmed ett nytt svårslaget poängrekord – vinst i 24 av 26 matcher!

Framgången ledde till en anställning som förbundskapten för ungdomslandslagen och när Sjöblom lämnade Svenska Fotbollförbundet, var det efter att ha tagit F19-landslaget till semifinal i EM.

- Jag blev kontaktad av en agentur som letade efter tränare till Kansas City och som hade blivit rekommenderade mig. Egentligen blev jag anställd som assisterande tränare, men är numera interim huvudtränare med ett manageransvar då vår general manager är föräldraledig. Det ar en stor roll med ansvar för drygt 28 spelare och en stab på 20 personer. Rollen innefattar en hel del beslutsfattande och chefskap, berättar Sjöblom. 

Du gick ifrån att vara förbundskapten för F19 till denna roll, hur skiljer de åt?
- Väldigt mycket då detta är ett klubblag och vi träffas i princip varje dag jämfört med landslaget som har ett par dagar tillsammans med jämna mellanrum. Även storleken på klubben och ligan vi spelar i är betydligt större jämfört med ett ungdomslandslag.

Hur är det att vara tränare i ett annat land och just i USA?
- Det ar en fantastisk upplevelse! Den kulturella skillnaden är ibland oerhört stor, samtidigt som det också kan vara precis samma med vad jag är van vid från Sverige. Förutsättningarna runt laget och de möjligheter vi ger till spelare i denna klubb går inte att jämföra med något jag varit med om tidigare. Klubbens ambitioner är häftiga, de sticker ut hakan och vill bli mästare. De tror på mig som person och ledare, det handlar inte om att jag är kvinna utan att jag är en duktig tränare.

- Att vara tränare i denna liga är väldigt pressande och prestationsbaserat. Det är stora utmaningar varje vecka samtidigt som det genererar en enorm personlig utveckling. Jag ar väldigt tacksam för den erfarenhet jag har med mig från de olika tränaruppdragen jag har haft tidigare. 

Det blir allt vanligare med kvinnor som fotbollstränare och Sjöblom har endast positiva erfarenheter från sin första tid i USA.

- Jag har fått ett väldigt professionellt bemötande och stor respekt från personer jag jobbar med eller möter. Damfotbollen är oerhört populär i detta land och vi spelar alltid inför stor publik – det är allt ifrån 9 000 till 20 000 på läktarna och vi har konstant fans runt oss.

Kansas City har en anläggning i världsklass med tre fotbollsplaner som inom kort ska utökas. Där finns en restaurang, isbad, bubbelpool, gym, medicinsk anläggning, kontor och mycket mer. Förutsättningarna är fantastiska, men laget har det tufft rent sportsligt.

- Vi har haft alldeles for många skador som har påverkat vår prestation. Dock känner jag att vi är på väg åt rätt håll och jag är väldigt hoppfull inför höstsäsongen när vi får tillbaka fler spelare efter skador.

Caroline Sjöblom med spelarna i Kansas City.

Över till Sverige och OBOS Damallsvenskan där Caroline är imponerad över framför allt Linköpings och Häckens prestationer hittills. Hur bra nivå håller allsvenskan jämfört med ligor i andra länder?
- Jag anser att ligan har utvecklats till en mer spelande liga och rätt taktisk. Dock är den rätt långsam rent tempomässigt, vilket jag tycker syns när topplagen är ute i Europa och spelar. Intensitet och omställningar är något som ligan kan utveckla i mitt tycke.

Finns det utvecklingspunkter att genomföra för de allsvenska klubbarna?
- Om svenska lag ska kunna fortsatta att konkurrera ute i Europa måste staberna bli större. Medicinskt team på heltid, performance team och stora tränarstaber – det är enda vägen att gå anser jag.

Caroline Sjöblom har själv haft flera roller parallellt under åren vilket är ohållbart i längden. Vi kommer in på hennes mål med sitt tränarskap och hon säger att hon inte direkt har några mål, men att hon alltid strävar efter att vinna titlar.

- Kanske får jag vara med om ett stort mästerskap som VM.

Det för oss osökt in på kommande VM i Australien och på Nya Zeeland som bara är ett par dagar bort. Sjöblom har tidigare arbetat nära damlandslaget.

- Jag ingick I staben under OS I Tokyo 2021 där jag jobbade med scouting och analys tillsammans med damlandslagets analytiker Anders Eriksson.

När förbundskapten Peter Gerhardsson tog ut VM-truppen, fanns en hel del åsikter om vilka som borde vara med i den.

- Jag tycker att det är en erfaren och rutinerad trupp som har många landskamper i sig. Jag hade gärna sett att man hade öppnat upp truppen med två yngre orutinerade spelare for att förbereda en generationsväxling till nästa mästerskap. För mig hade t ex Matilda Vinberg och Rosa Kafaji förtjänat en läropeng från ett mästerskap i Australien.

Nämn tre svenska spelare som blir utmärkande!
- Zecira Musovic, för hon behöver göra ett fantastiskt VM för att Sverige ska gå långt. Kossovare Asllani är nyckeln till att Sverige ska klara av att spela med en hög press som Gerhardsson vill. Fridolina Rolfö behöver kliva fram och vara en playmaker och servera bollar till forwards.

Vad tror du om Sveriges chanser i VM?
- Jag hoppas de vinner gruppen och slipper möta USA efter gruppspelet. Om Sverige vinner gruppen tror jag att laget kan gå hela vägen till final!