Äntligen får vi spela futsalcup igen!

När coronaviruset härjade som värst var det inte tillåtet att genomföra cuper och camper i inomhus, något som drabbade många föreningar som brukar arrangera turneringar under vinterhalvåret. Till mångas glädje är det nu återigen möjligt att spela futsalcuper igen.

StFF besökte ST-cupen som arrangeras av Tyresö FF, en cup som firar 40-årsjubileum. När arrangemanget var som störst för 7–8 år sedan deltog uppåt 700 lag. Innan pandemin drog i gång var antalet 450 och till årets cup är det 280 lag anmälda

280 lag som det är just efter pandemi och konkurrerande verksamheter med mer konstgräs och hallar så är 280 bra i dagens läge, berättar cupansvarige Jesper Mauritzson.

Det är inte bara Tyresö som har märkt en nedgång av anmälda lag. Jesper berättar om innebandycuper och andra futsalturneringar som har haft svårt att få tillbaka lagen efter pandemin.

Robin Grandin, klubbchef i Tyresö FF och Jesper Mauritzson, cupansvarig för ST-cupen. Foto: StFF.

Jesper räknar upp ett par anledningar till tappet:

  • Efter ett par års uppehåll har inte de yngre ålderkullarna samma kännedom om cupen som det har varit tidigare
  • Tidigare fanns inget alternativ under vinterhalvåret. Nu är utbudet av uppvärmda konstgräsplaner och hallar med samma underlag betydligt större. Dessutom har det varit en hel del mildare vintrar som har gjort att det har gått att ha utomhusverksamhet året runt.
  • Fler lag än tidigare väljer bort att spela futsal över huvud taget
  • Fler lag åker utomlands vilket gör att man inte deltar i lika många cuper för att ha råd med resan
  • Det kanske finns ett uppdämt behov att resa bort och vara ledig efter pandemin
  • Att det inte är slutspel och resultat i de yngsta klasserna gör att vissa typer av lag inte attraheras av cupen

Tyresö som i stort sett har en ny organisation med många nya personer på sportkontoret ser ändå med tillförsikt på framtiden.

– Det är en bra produkt. Väldigt många har minnen från ST-cupen och det är en tradition i Stockholmsfotbollen och så vill vi att det ska fortsätta, berättar Jesper.

Lagen som har varit på plats har i stort sett varit nöjda, men några förändringar till kommande cup ligger redan i pipeline.

På plats passade vi på att prata med några av deltagarna för att höra deras åsikt om att få spela futsalcup igen.

– Vi har spelat i Stockholms FF:s futsalserie, men vi har saknat cuptillfällena som ju är något helt annat än en serie med enstaka matcher. Det kan vara lite svårt att få ihop ett lag under jullovet, men samtidigt är det svårt att vara med i cuper andra tider eftersom vi då måste flytta någon match i futsalserien. Men vi kommer att vara med i Täbyblixten också, berättar Magnus Ström, tränare för Årsta FF:s P2010-lag

– Det är en helt annan puls vid en cup än vid en vanlig seriematch, så det är väldigt kul att cuperna har satt i gång igen, säger futsaldomaren Delaurence Masimango som har dömt ST-cupen en gång tidigare och dömer i futsalserierna.

Futsaldomaren Delaurence Masimango. Foto: StFF.

– I futsal var det längesen vi spelade cup, så det är roligt att få göra igen. Vi har tränat en del på jullovet, men det är kul att vara med och spela matcher också, berättar killarna i Jarlabergs P2010-lag.

Nu hoppas vi att pandemin hålls i schack så att fler spelare, ledare, domare och alla andra får minnen för livet från futsalsäsongens cuper.

Ingressbild: Jarlabergs P2010-spelare. Foto: StFF.