Spelarutbildning genom distriktslagssamlingar

I bitande januarikyla genomfördes den andra distriktslagssamlingen för pojkar födda 2008 och det var drygt 70 förväntansfulla spelare som deltog vid varsitt tillfälle av sammanlagt två under den gångna helgen. Lägg därtill 38 spelare i Future Team vars samling ägde rum i veckan. StFF:s Fotbollsutvecklare Emil Grändås är ansvarig för distriktslagsverksamheten på pojksidan och berättar om hur processen går till.

- Just nu är vi i en process för P08 som leder mot först ett Utvecklingsläger, där vi åker med 66 spelare som får representera Stockholm under fyra dagar med matcher mot andra distrikt. Vi åker då med två distriktslag och ett Futureteam-distriktslag. Vidare mynnar det ut i att vi skickar cirka 25 spelare till Svenska FF:s riksläger i juli där uttagningar sker inför det första landslagslägret.

- Vi träffar spelarna vid sju olika tillfällen under våren, men har under föregående år scoutat och lärt känna kullen. Vi har just nu i P08 haft nästan 130 olika spelare i selekterad verksamhet.

Vad innehåller de första samlingarna?
- Vi brukar alltid ha fokus på ett specifikt skede, till exempel speluppbyggnad, men också jobba med övergångar till närliggande skeden. Hur arbetar vi när vi lyckas med speluppbyggnad eller hur arbetar vi när vi misslyckas med speluppbyggnad? Sedan jobbar vi med motsatta skeden samtidigt, men mindre fokus på dem i instruktioner. Vi försöker också implementera landslagets arbetssätt för att förbereda spelare så bra som möjligt för att även vara förberedda att ta nästa steg.

Vad blir nästa steg för P08?
- I planeringen finns en samling i februari, där vi kommer ha ungefär samma antal spelare som under tidigare samlingar, men vi har fokus på andra skeden än tidigare.

Vad tittar ni på hos spelarna rent generellt?
- Vi utgår framför allt från spelarens verkningsgrad just nu samt från spelarens nivå i fotbollens olika delar: fysik, psykologi, spelförståelse och teknik.

Vad är Future Team?
- Kort förklarat är Future Team spelare som just nu saknar den fysiska delen för att konkurrera med spelare som är tidigare utvecklade. Men spelaren har samma höga nivå kring teknik, psykologi och spelförståelse.

Tittar ni på spelare i alla divisioner och hur går scouting till?
- Spelare från alla divisioner har möjlighet att kallas till samlingar. Men bland cirka 3 500 spelare i kullen är det omöjligt att hinna se alla divisioner. Målet är att i alla fall hinna se alla lag som spelar i de olika division 1-serierna och även se andra intressanta arrangemang som olika cuper och så vidare. Vi lyssnar och försöker följa upp alla rekommendationer som kommer in, men hinner tyvärr inte se alla spelare som rekommenderas utan vi måste göra prioriteringar.

Hur går rekryteringen av distriktsförbundskaptener till?
- Lite olika. Ibland hör tränarna av sig till mig och anmäler intresse. Ibland får jag rekommendationer och ibland söker jag upp ledare som jag tycker gör ett bra jobb i våra föreningar.

Vilken är din roll kring distriktslagen?
- Min roll är att jag är ytterst ansvarig för innehåll på våra samlingar och för vilka spelare som selekteras in i verksamheten. Tillsammans med distriktsförbundskaptenerna är jag en länk mellan föreningar, spelare och förbundet.

Stockholms Fotbollförbunds utbildningskoncept innebär att det finns en röd tråd genom hela verksamheten under åren 14–17 år för att utbilda och skapa ett brett kunskapslyft för spelaren.

Läs mer om Future Team här.
Läs mer om uttagningsprocessen här.