Liten ökning av antal anmälda lag

Under inledningen av pandemin minskade idrottsaktivitetsnivån för barn och ungdomar 7-20 år med 10 procent. Värst drabbade var inomhussporterna, medan fotbollen och golf var de som ökade. I distriktet var det en knapp minskning av antal anmälda lag 2022, men till årets säsong ser vi återigen en liten ökning.

Knappt 40 procent av RF:s föreningarna stängde ner sin verksamhet under perioder när corona-viruset härjade som värst. LOK-stödet minskade med 700 000 aktiviteter 2021 jämfört med 2019. Inomhusidrotter, kampidrotter och paraidrotter var det som drabbades värst.

Det var inte bara utövandet som minskade under pandemin. Specialidrottsförbundens utbildningar minskade med 43 procent och folkbildningen inom SISU med 20 procent. Bristen på domare och
funktionärer var också stor när återstarten började.

Fotbollen har klarat sig bra, myckat tack vare att vi kunde genomföra en stor del av vår tävlingsverksamhet under utomhussäsongen. Även om den blev rumphuggen under två år. 

– Vi är nöjda med att vi och föreningarna har lyckats behålla verksamheten under den tuffa tid som pandemin innebar, säger StFF:s tävlingschef Björn Eriksson. 

Så här års pågår ett febrilt arbete för att färdigställa seriesammansättningar och spelprogram vilket är en gigantisk uppgift som StFF:s tävlingsavdelning utför (En artikel om detta kommer senare under veckan). Vi har nu facit på hur många lag som anmält sig till S:t Eriks-Cupen och seniorserierna.

År 2022 anmälde sig 5 312 lag till S:t Eriks-Cupen. Siffran för säsongen 2023 ligger på 5 325, en liten ökning med 13 lag.

Går vi över till seniorlagen ökar dam- och veteranlagen medan herrlagen minskar, förändringarna är marginella. 70 damlag är anmälda till 2023, en ökning med två lag. Veteranserierna har ökat från 42 till 44 lag. På herrsidan är 209 lag anmälda, en minskning med tre.

I Stockholmsserien är det en viss ökning. 116 lag är anmälda på herrsidan, en ökning  med 18 lag och på damsidan är 30 lag anmälda vilket är en minskning med fem lag från i fjol.

Summa summarum är det 5 794 lag anmälda till årets seriespel, en ökning med 36 lag jämfört med 2022.

Men observera att detta är anmälningssiffror. Det utgår och även tillkommer lag, så siffrorna kan vara annorlunda om ett par veckor. Vi håller tummarna för att de mängd lag som går i mål överskrider fjolåret och att fotbollen kan ta ytterligare steg efter pandemin. Den statistiken får vi återkomma med när den sista slutsignalen av den innevarande säsongen har blåsts.