Social coach ska få Vallentuna BK att behålla spelare

Under tonåren är det många spelare som slutar spela fotboll av olika anledningar. För att behålla fler spelare i åldern 15–19 år har Vallentuna BK tillsatt en social coach. En idé som sportchefen Pontus Johansson har ”lånat” från Hammarby. Föreningen behövde inte gå långt för att hitta vad man sökte, i klubben fanns Patrik Falk som var som klippt och skuren för rollen.

I inledningen av Vallentuna BK:s verksamhetsidé går att läsa:

”Vallentuna BK erbjuder fotbollsutveckling i en trygg miljö. Vi strävar efter att bygga självförtroende och självkänsla genom glädjen i att lära känna och utmana sina fysiska, mentala och emotionella förmågor. Vår breda ungdomsverksamhet ger oss möjlighet att bygga ett A-lag med stor lokal förankring.”

Som ett steg mot att förverkliga idén har föreningen tillsatt en social coach. Rollen är en del av klubbens arbete att försöka skapa förutsättningar för att barn och ungdomar ska fortsätta spela fotboll oavsett ekonomiska eller sociala förutsättningar.

Fotbollen för barn och ungdomar påverkas idag ofta av hur situationen ser ut utanför föreningsmiljön, det kan vara skolan, hemmet eller kompisgänget. Detta blir extra påtagligt när spelarna kommer upp i tonåren. Då blir dessutom fotbollen mer resultatorienterad och skillnaderna mellan motionsidrott och specialisering blir tydligare.

VBK:s tanke med en social coach är att ge spelarna en trygghet genom en vuxen ledare utanför fotbollsplanen och omklädningsrummet. En ledare som inte är involverad i de sportsliga besluten i en träningsgrupp eller ett lag, utan som finns tillgänglig för att lyssna och ge stöd.

Ordförande Mattias Ödlund berättar mer om klubbens satsning på en social coach och förklarar hur idén är tänkt att fungera och vad rollen är tänkt att leda till.

– Egentligen är det inte Vallentunas idé från början. Det var sportchefen Pontus Johansson som initierade initiativet som han i sin tur har “lånat” från sin tid som assisterande tränare i Hammarbys P19-lag, berättar Mattias.

Pontus såg flera positiva effekter när Hammarby använde en liknande roll för att hjälpa spelarna i sin elitförberedande miljö. Tanken var bra och Vallentuna ville försöka hitta en möjlighet att anpassa detta till VBK som breddförening.

Syftet är att skapa en trygg miljö där spelare kan prata om hur de mår och vad som påverkar deras fotboll och på så sätt lyckas fånga upp saker där den sociala coachen kan ge stöd och hjälpa till. Dialog och samtal kan förhoppningsvis hjälpa till med att hantera allt från besvikelse, till orimliga krav på sig själv, balansera skola, idrott och andra saker. I bästa fall leder detta till att klubben kan behålla fler ungdomar i föreningslivet och fotbollen lite längre.

Sökte ni någon speciell kompetens eller erfarenhet när ni sökte en social coach?

– Den viktigaste egenskapen vi letade efter är förmågan att kunna knyta an till ungdomar, skapa förtroende och få dem att öppna upp sig. Vi hade en ideell ledare i föreningen sedan många år tillbaka som var en del av ledarstaben i ett av våra lag. Vi såg hur han bemötte och hjälpte spelare genom åren och hur han hanterade olika situationer som uppkom Kombinationen av dessa egenskaper och att han redan hade en relation till många av spelarna i aktuell åldersgrupp och inte minst  ett stort hjärta för klubben gjorde att vi erbjöd honom rollen.

Har ni anställt en person eller är den sociala coachen en arvoderad roll?

– Det är en arvoderad roll. Vi skriver avtal med alla våra arvoderade ledare som reglerar både förväntansnivå, skyldigheter och rättigheter för ledaren.

Hur mycket tid beräknar ni att den sociala coachen ska lägga på uppgiften?
– Det är inte en helt lätt fråga att svara på och kommer säkert variera över tid. Vi tror väl att en grund kanske ligger mellan 4–6 timmar per vecka för att finnas tillgänglig i samband med träningar med mera. Sen kan betydligt mer tid behövas utöver det. Vi har inte en hård koppling mellan tid och arvode. Arvoderingen är mer symbolisk och upplägget bygger självklart mycket på att vi har en person i rollen som brinner för dessa frågor.

Finns det någon arbetsbeskrivning/arbetssätt som den sociala coachen ska följa?

– Ja, vi har en arbetsbeskrivning som reglerar innehåll och förväntansnivå till viss del på rollen. Initiativet är dock helt nytt för oss och vi kommer säkert att behöva anpassa och vidareutveckla detta när vi ser resultat av rollen. Vi har inte satt ett uttalat arbetssätt. Det viktigaste i rollen är att finnas tillgänglig och vara synlig. Hur man sen skapar en kontakt med spelaren och i vilken miljö den är bekväma att prata i får styras lite av individen. För vissa är en promenad bra, för andra är ett pass på gymmet bättre eller ett samtal i lugn och ro över en fika.

Hur många spelare rör det sig om totalt som den sociala coachen har som ”underlag”?
– Underlaget sträcker sig från spelare som gör sista året i spelformen 9-mot 9, d.v.s. 14 år upp till våra äldsta ungdomsspelare som är 19 år. Totalt rör det sig om fem träningsgrupper och 140 spelare. Inledningsvis är det dock fokus på spelare i 15–16 års ålder som för första gången går in i en träningsmiljö som baseras på uttagning och en resultatorienterad matchmiljö. Denna grupp är idag cirka 40 spelare.

Har ni några tips till andra föreningar som vill starta en liknande roll?
–Börja litet och testa er fram till vad som passar er förening. Jag tror också nyckeln är att hitta rätt person. En person som har ett stort engagemang och som kan sätta sig in i ungdomars situation och få dem att känna sig trygga och dela med sig av sina tankar. Vi har precis börjat och jag är övertygad om att vi kommer lära oss saker längs vägen som gör att vi kommer att behöva justera och utveckla rollen vidare.

Skulle alla föreningar behöva en social coach?
– Vi vet att idrotten är enormt viktig för barn och ungdomar och att idrottens ledare ofta har en betydande roll för många aktiva. Vi vet också att det är mycket utanför föreningens miljö som påverkar fotbollen när spelarna kommer upp i tonåren. Då kan det vara bra att det finns vuxna ledare tillgängliga som inte är involverade i bedömning av prestation eller uttagningar till matcher. En ledare som kan fokusera på annat än just det sportsliga och finnas som ett stöd för sånt som händer både på och utanför planen. Det behöver inte nödvändigtvis vara en social coach, det finns säkert många andra sätt att jobba med dessa frågor. Kan vi inom idrotten och föreningslivet hjälpa ungdomar att hantera både med- och motgångar på ett bra sätt utan att de ställer orimliga krav på sig själva kanske fler fortsätter som aktiva längre och när de slutar har de förhoppningsvis med sig nyttiga erfarenheter.

Initiativet med en social coach är precis i sin linda och kommer att utvecklas efterhand. VBK och Handelsbankens Aktivitetsfond är ytterligare en idé som föreningen har förverkligat för att få fler barn och ungdomar att kunna fortsätta att idrotta så länge som möjligt. Två spännande grepp av föreningen som ska bli intressant att följa. De verkar i alla fall vara steg i rätt riktning för att nå upp till klubbens vision. ”Tillsammans förverkligar vi fotbollsdrömmar”

Läs på Vallentuna Nyas hemsida om Patrik Falk som är föreningens sociala coach
Läs Vallentuna BK:s nyhet om deras satsning på en social coach

Har du några frågor om Vallentunas satsning på en social coach går det bra att kontakta ordförande Mattias Ödlund

Foto: Vallentuna BK