Mammor behövs vid uppstarten av knattelag
Idrottens gemensamma mål är att fördelningen ska vara minst 60/40 åt någotdera håll av könen. I fotbollen är fördelningen av ledare 20 procent kvinnor och 80 för män, något som vi vill ändra på för att få ett bättre samhälle där barnen kan se att männen och kvinnorna kan arbeta tillsammans på lika villkor.
En metod för att få in fler kvinnor som tränare i våra lag är att engagera mammor i föreningens fotbollsskola eller när nya knattelag ska bildas. Något som StFF har tagit fast på i projektet ”Mammor i fotbollsskolan”. Syftet är att få kontakt med föreningarnas mammor i samband med barnens knatteskolor. Efter ett par års arbete med projektet ser StFF att det är här man måste göra insatsen för att på lång sikt få fler kvinnor i rollen som tränare.
Flera föreningar har haft besök av Stockholms FF när det är dags för klubbarna att starta upp nya lag. Föreningen har bjudit den aktuella kullens mammor och StFF har pratat om vikten av att deras ledarskap finns med runt barnen på planen.
De mammor som anmäler sig för att bli ledare får ett skräddarsytt utbildningspaket för att hjälpa dem i inledningen av deras tränarbanor. Som tränare för de yngsta är inte ett fotbollskunnande det allra viktigaste utan det finns andra kunskaper och färdigheter som är minst lika viktiga.
De föreningar som har testat konceptet har varit nöjda och med ett stort antal nya kvinnor i tränarteamen. Enskede IK är den förening som senast, och för tredje året, arrangerade en träff.
– Vi har verkligen sett en stor skillnad i antal kvinnor som anmäler sig till tränare när vi startar upp verksamheten och vi gör den här typen av riktade insatser. 2022 var första gången någonsin i Enskedes historia som vi fick in fler kvinnor än män som tränare när vi startade upp tretton ny lag. Av cirka 60 tränare var 51 procent kvinnor, berättar Enskedes Helena Nordlöf.
Att klubben genomför mötet tillsammans Stockholms FF signalererar att det är en viktig fråga både för föreningen, men också viktigt från förbundets sida.
– Vi tycker att det är viktigt för att våra barn ska få trygga vuxna förebilder av båda könen. Och om vi kan ge våra barn ett blandat ledarskap av både män och kvinnor i samtliga lag, då har vi lyckats bra.
Det är inte bara i knattelagen som föreningen önskar kvinnor som tränare eller i ledarroller, utan även när spelarna blir äldre.
– När tjejer kommer in i puberteten behöver vi ha kvinnor nära då det kan uppstå jobbiga situationer som kan göra att spelare slutar för att man upplever en otrygghet runt frågor som till exempel menstruation, kropp, kost eller andra saker som gör att tjejer kan uppleva puberteten som en tuff period att ta sig igenom. Att ha en kvinnlig ledare att prata med kan då vara helt avgörande.
Gör som Enskede IK och ta chansen att skapa en mer jämställd förening genom projektet "Mammor i fotbollsskolor".
Det Stockholms FF erbjuder är:
- Besök vid en informationsträff med mammor
- När nya tränare anmält sig erbjuds utbildningarna:
– Spelformsutbildning för 3 mot 3
– Tränarbasutbildning - När föreningen startat upp verksamheten hjälper vi till att starta ett nätverk för de nya tränarna
Läs artiklar om Mammor i fotbollsskolan:
Älvsjö AIK: ”Man behöver inte ha fotbollskunnande från början”
Värtans IK: Lyckad tränarrekrytering av Värtans IK och Kvinnliga tränare gör skillnad
Stockholms FF: Hur blir vi fler kvinnliga ledare?
Om er förening är intresserad av ett besök och starta upp ”Mammor i fotbollsskolan” i er förening, kontaktar du:
-
Jennifer Zetterberg Fotboll – Föreningsutveckling samt jämställdhet och mångfald 08-444 75 11 jennifer.zetterberg@stff.se