"Från triangel till rektangel"

Stora träningsgrupper. Engagerade föräldrar. En kombination av elitförberedande och bredd där alla spelare oavsett ambition får likadana förutsättningar.

– Vår nya fotbollsutvecklare riktar främst in sig på de yngre lagen. Vi måste ge alla ledare rätt nycklar från början, säger Sebastian Björk, sportchef i Hanvikens SK.

Det låga kanslihuset ser något slitet ut där det ligger inklämt mellan en gata och ena kurvan på löparbanorna, som omger naturgräsplanen på Trollbäckens IP. Väggfärgen har börjat flagna och blir en kontrast mot de fina småhusen och de större villorna en inspark bort. De i sin tur skvallrar om ett, åtminstone på ytan, välmående område.

- Jag skulle ljuga om jag sa att föräldraengagemanget inte är stort. Där är vi lyckligt lottade i jämförelse med många andra föreningar. Men det kräver också en del av oss på kansliet, säger Sebastian Björk.

Just den här förmiddagen har han ägnat tre timmar åt att hjälpa ett av Hanvikens SK:s lag med årsplaneringen. Periodisering av säsongen samt kommande läger är två viktiga punkter.

– Våra damjuniorer, som för övrigt drivs av tre kvinnliga ledare, vilket vi är stolta över. Det är en ambitiös grupp och ett av lagen jag just nu ägnar lite extra tid åt, säger Sebastian Björk.

Formellt har föreningen från och med i år tillsatt en fotbollsutvecklare. Björn Ivarsson är en av alla de engagerade föräldrarna och har nu dessutom valt att ta ett extra kliv framåt. Trots att han redan är ideell ledare för bägge sina barns åldersgrupper.

– Vi jobbar mycket med att försöka fånga upp alla föräldrar och även de spelare som vill göra en insats. I Björns fall fick vi till en perfekt matchning. Klubben betalar en utbildning, som visserligen kostar en del, men det är en viktig och strategisk satsning som vi kommer ha stor nytta av, säger Sebastian Björk.

Björn Ivarsson blir efter årets utbildning certifierad UEFA B-tränare med ansvar främst för de yngre lagens tränare. Tonvikten ligger på att implementera klubbens röda tråd där bland annat värdegrundsfrågorna ingår, att se till att spelarutbildningsplanen följs, samt att erbjuda stöttning utifrån den spelform laget för tillfället befinner sig i.

– Det kan handla om allt från skräddarsydda utbildningar till konkreta träningsupplägg där vi besöker tränarna under ett pass. Men den dagliga verksamheten försöker vi att inte peta för mycket i. Där ska ledarna känna frihet. Vi vill ha ”egentänkande” och kreativa tränare, säger Sebastian Björk.

Hanvikens SK är en flersektionsförening med bland annat ishockey och friidrott som andra grenar. Många av barnen multiidrottar med samma emblem på kläderna, men fotbollen lockar överlägset flest. På konstgräset tränas alla kullar på exakt samma sätt, upp till 15 års ålder. Det finns inga fasta lag. I stället jobbar ledarna med träningsgrupper, ibland så stora som hundra barn, där spelarna roterar mellan olika konstellationer.

– Vi utgår från 25-50-25-principen där spelaren under större delen av tiden tränar och spelar på den nivå hen befinner sig. Resterande tid spelar de på en lite mer utmanande nivå alternativt på en liten lägre där de får ha en mer ”hjälpande” roll på planen. För ledarna innebär det självklart lite extra utmaningar ibland. Inte minst administrativt inför varje matchhelg, men vi har haft det här arbetssättet så länge att vi känner oss trygga i det, säger Sebastian Björk.

Vid 15 år delas spelarna upp i två spår. För några väntar en hårdare satsning i form av U-verksamhet, medan övriga erbjuds plats i fortsatt breddverksamhet. Det som är unikt är att samtliga föräldratränare tackas av när spelarna når ”moppeålder”.

– Då får alla lag arvoderade tränare. Dels vill vi att alla spelare ska få samma förutsättningar oavsett ambition, dels ger det en mer objektiv bedömning när selekteringen görs. Det kostar lite mer pengar, men samtidigt ser vi att vi lyckas behålla många spelare upp i åren, säger Sebastian Björk och tillägger att klubben planerar för ett C-lag på herrseniorsidan.

För de spelare som väljer den mer ambitiösa vägen finns det chans att spela på en hög nivå ett par år till. De som utvecklas riktigt mycket får klubben ibland hjälpa vidare till föreningar högre upp i seriesystemet.

– Tyvärr åkte både dam- och herrlaget ur sina respektive serier, men vi har haft flera juniorer på distriktsamlingar de senaste åren. Så det går att satsa på fotbollen och stanna kvar i Hanviken upp till 19 års ålder i alla fall, säger Sebastian Björk.

Liksom i de flesta andra föreningar är föräldratränarna den bärande balken i Hanvikens SK:s verksamhet. Sebastian Björk ser samtidigt hur breddföreningarna går mot en ökad professionalisering i allt från föräldrar som på egen hand förkovrar sig i ämnet fotboll, till ungdomar som drömmer om en framtid som avlönade ledare.

– Men det viktiga är att identifiera och ta vara på den inneboende kraft som finns hos alla de föräldrar som har sina barn i vår verksamhet. I och med att spelargrupperna är stora så blir ledargrupperna också det, vilket skapar en stark gemenskap i hela föreningen. Det finns också en annan fördel, nämligen att ingen kan köra ett eget race med självsnickrad agenda. De få gånger vi har haft tränare som försökt toppa eller selektera i tidig ålder har vi snabbt fått reda på det och kunnat agera, säger Sebastian Björk.

Han berättar att Hanvikens SK fullt ut tagit sig an RF:s devis ”från triangel till rektangel” där målet är att få fler att idrotta längre, men också att få fler ledare att stanna kvar i verksamheten.

– Vi har exempel på föräldratränare som vill fortsätta sitt engagemang när de egna barnen uppnår ålder för U-lag. Då erbjuds de att ta sig an ett yngre lag i föreningen.

Egentligen har Hanvikens SK haft fotbollsutvecklare under flera år. Internt har rollen bara inte kallats så. Men nu blir den tydligare med Björn Ivarsson, menar Sebastian Björk och funderar kort över frågan om vad han ser som Hanvikens SK:s huvuduppgift.

–  För ett tag sedan besökte jag en anrik elitförening i Göteborg, Örgryte IS, och det överraskade mig att vi har tre gånger så många spelare. Det innebär att vi har ett stort ansvar, men framför allt att vi gör en jäkla stor nytta för samhället, trots att vi ligger en bit under allsvenskan både på dam- och herrsidan. Självklart måste vi då se till att vi har så bra ledare det bara går.

Sebastian Björks tre råd till andra föreningar

  1. Gör en grundlig undersökning och fråga er: Vad vill ni uppnå med er fotbollsutvecklare?
  2. Identifiera snabbt de personer som skulle vilja ha rollen.
  3. Se till att vara lyhörda och ödmjuka för justeringar under resans gång.

Text och foto: Juan Martinez/Oiga AB