Framsteg för domarutvecklingen
Suhel Youssef började sin tjänst på Stockholms FF i augusti 2022, då i en delvis ny roll med fokus på att få domarutvecklingen att växa. Nu ett drygt ett år senare tar vi pulsen på Suhel för att se vad som har hänt sedan inträdet genom förbundets portar.
Under många år var det varit ett hårt tryck på domarkonsulenterna som hade fullt sjå att hålla näsan ovanför vattenytan. Det tillsätts domare till runt 25 000 matcher, utbildas årligen över 3 000 domare och varje år är det ca 800 domare som ska löptestas och skriva regelprov. Till det kommer återbudshantering och rätt många domarrapporter samt domarobservationer som ska hanteras. Väldigt lite tid fanns över till utveckling.
Suhel kom inte in som ett oskrivet kort utan är själv domare och har även varit ledamot och ordförande i distriktets domarkommitté, vilket var en stor fördel. Startsträckan för att starta upp nya projekt blev i och med det inte lika lång. Nu ska inte allt krediteras på Suhels konto utan kollegan Emma Wesselgård har också varit initiativtagare och ansvarig till flera projekt.
Under det gångna året har tre projekt pågått.
- 9 mot 9-domarprojekt för tjejer
- Talangprojekt för seniordomare
- Coacher för damsenior- och damjuniordomare
9 mot 9-domarprojekt för tjejer
Utvecklingsprojektet för tjejer som dömer 9 mot 9-fotboll har vi rapport om tidigare under säsongen. För att ge de tjejdomarna som dömer den kategorin av matcher bättre förutsättningar och stöd samt en större gemenskap skapades ett mentorsprojekt, vilket gav en ökning av domare med 157 procent! Årets avslutning blev en riktig höjdare där domarna fick träffa teamet som dömde seriefinalen i Damallsvenskan mellan Hammarby och Häcken på Tele 2 Arena.
Talangprojekt för seniordomare
Talangprojektet är inte nytt för året utan den andra säsongen har precis avslutats. Fyra domare, som dömer damer division 2–3 eller herrar 4–6 med kravet att de måste ha gått steg-2, tas ut för att under ett år drillas av två instruktörer.
Årets grupp bestod av:
- Yassin Oummadi
- Delaurance Masimango
- Joel Lindström
- Ahmed Abduljabbar Ali
Instruktörer för gruppen var Suhel själv tillsammans med den tidigare regionsdomaren Mohammed Dabestani, numera instruktör och domarutvecklare.
Målet för deltagarna är att de ska bli elitdomare. Men det krävs en hel del för att nå hela vägen dit. Prio nummer ett måste vara att döma fotboll. Under säsongen medverkar gruppen vid åtta matcher, två som huvuddomare, vid fyra tillfällen assisterande domare och två gånger agerar domaren som observatör av sina kollegor för att lära sig analysera sig själv och andra.
Alla matcher filmas och vid tre kvällar träffas gruppen för att se matcherna. Först får domarna själva analysera sin insats och sen ger instruktörerna tips och råd som ska utveckla deltagarna.
Förutom dömningarna och analyskvällarna träffar gruppen en fyscoach samt genomför ett fyspass tillsammans, vilket brukar leda till att domarna kontinuerligt träffas för att träna tillsammans.
Hur har det då gått för de två grupper som har genomfört projektet? Tre har flyttats upp, två har blivit uttagna till steg-3 och tre ha utvecklats men ligger kvar i distriktets högsta serie.
– Vi är mycket nöjda med resultatet, vilket är ett kvitto på att vi är på rätt väg.
Även responsen från deltagarna gör gällande att det är en bra form för att utveckla unga lovande talanger.
Nästa års grupp är i dagsläget inte uttagen, men processen för att utse fyra nya domare är igång. Det är nog en och annan som har reagerat på att det inte fanns med någon kvinna i gruppen, men hittills har det inte funnits någon som har nått upp till de krav som det ställs. Förhoppningsvis kommer det en förändring till nästa år då det finns några starka namn bland kandidaterna.
Coacher för damsenior- och damjuniordomare
Antalet kvinnor som dömer fotboll är alldeles för få. Om vi jämför antal lag i seriespel och domare som dömer 11 mot 11-fotboll är skillnaden rätt stor. Procentsatsen för lag som spelar 11 mot 11-fotboll är drygt 10 procent, medan procentsatsen för damdomare var 2 procent inför säsongen 2023.
– Ofta får vi frågan, ”Varför är det aldrig några tjejer som dömer oss”? Svaret är, vi har inga tjejer som dömer, ni måste hjälpa oss att skapa det.
Till den gångna säsongen tillsattes Ellen Kindberg som coach för de tjejer som dömer 11 mot 11-matcher i S:t Eriks-Cupen och Fredrik Landin för de som dömer seniorfotboll i distriktet.
Som ung och relativt ny domare i spelformen 11 mot 11 uppkommer nya situationer och händelser som kan vara svåra att tackla som ”ny på jobbet”. I de lägena är det väldigt tryggt att ha Ellen eller Fredrik för att kunna ventilera eller fråga om det som har hänt. Coacherna ska inte bara vara ett bollplank och stöd utan även inspirera tjejerna till att satsa på domarskapet.
Annars är just trygghet ett av gruppens mål under den närmsta tiden, men även att utöka gruppen för att i framtiden skapa konkurrens för att kunna nå högre upp i seriesystemet. I dagsläget blir en duktig domare snabbt befordrad till en högre nivå.
Avsparken för nästa säsong blir en gemensam fortbildningskurs den 4 februari, en utbildning som är en nyhet för att öka gemenskapen i gruppen. Givetvis kommer coacherna att vara på plats för att bekanta sig med adepterna.
– Till nästa år kommer inte coacher för dam- och juniordomarna vara ett projekt, utan en del av den ordinarie verksamheten.
Föreningssamarbete med föreningar som tillsätter 7 mot 7-domare
Ett fjärde projekt inleddes men mäktades inte riktigt med att ros i land när väl säsongen satte i gång, föreningssamarbete för de klubbar som tillsätter 7 mot 7-domare.
– Vi måste ha hjälp av föreningarna för att kunna utveckla de yngsta domarna.
Ett första möte med tre fjärdedelar av de föreningar som själva tillsätter 7 mot 7-matcher arrangerades inför säsongen, men de två uppföljningarna som var tänkta hanns inte med. Budskapet vid det enda mötet var: domarna är medlemmar i er förening – ta hand om dem! Responsen och frågorna från deltagarna vid mötet var bra.
– Jag är nöjd med själva projektet, men besviken att vi inte lyckades ta det i mål som vi ville.
Förhoppningsvis såddes ett frö vid den inledande träffen och även om inte plantan fick gro till fullo under året har Suhel noterat att ett par föreningar tagit egna initiativ. Bland andra FoC Farsta som under året har haft tre domarutvecklare för sina unga domare. Om det kom till efter träffen eller om det var planerat sedan tidigare är dock oklart.
Domarutvecklingen har växt enormt under det senaste året men har inte slagit ut i full blom. Men för att skaffa en blommande verksamhet är det som att bygga ett hus, man behöver en bra grund för att bygga stabil framtid.
Läs även vilka domare som flyttas upp en divsion till säsongen 2024
Vid eventuella frågor, kontakta: