Två projektavslut i 50/50-fonden

I början av sommaren hann vi med ytterligare två projektavslut i Ellevio 50/50-fonden. Sköndals IK och Skarpnäck FF har under ett år drivit varsitt projekt i fondens anda.

Skarpnäcks FF

En solig och varm junidag träffar vi Skarpnäck FF:s ordförande Martin Wikström. På Skarpnäcks sportfält är det full aktivitet då föreningen precis startat upp gåfotboll för Skarpnäcks seniorer. Glada, varma och engagerade unga pensionärer bjuds på fika i klubbens lokaler efter avslutat träning.

Vi vill höra hur det gått med projektet ”Kvinnliga ledare till Skarpnäck FF” där tanken var att det ska finnas en, men gärna fler, kvinnliga ledare i varje lag. I ett resurssvagt område som Skarpnäck är det en stor utmatning att få föräldrar/mammor att ta steget att kliva in som ledare. Eftersom klubben saknar anställda måste ideellt engagerade ledare i äldre lag gå in och hålla i fotbollsskolan och vara de som försöker ordna fler ledare. Föreningstraditionen är enormt svår att upprätthålla.  

– Vår idé var att under en kortare period hitta en tjej som ska hjälpa oss att ta fram metoder som ska leda till att årligen kunna få fram nya kvinnliga ledare. Hennes uppgift skulle också vara att peppa flera kvinnor/föräldrar att ta ledarskap i föreningen under 2022–2023 och att hjälpa till att ta fram en kontinuerlig modell för rekrytering av nya kvinnliga ledare. 

Martin berättar vidare att verksamheten är utan kostnad för alla som är med och att det i fotbollsskolan är många tjejer som börjar. Projektet började bra med tre engagerade mammor som tog hand om föreningens yngsta lag. Det gick bra ett tag men sedan slutade tjejerna och då även deras mammor.  

– Vi tog nya tag och började förtydliga roller och jobbade då fram den metod vi pratat om i projektansökan; att gå från fotbollsskola till att skapa lag. Detta innebär att vi i klubben vill fostra och utbilda våra äldre spelare att hålla i fotbollsskolan under första året. Men idag är våra äldsta spelare fortfarande för unga. Så vi har några år med ett stort glapp för att få kontinuitet i klubben. Självklart är målet att föräldrarna ska gå förbundets tränarutbildning. Men detta projekt syftade i första hand till att ge föräldrar modet och inspirationen att kliva in och ta ledarskap. Nu blev inte projektet riktigt som vi tänkt oss men vi har skapat en plan för hur vi vill ha det.  

– Vi vill fortsatt gärna hitta en kvinnlig ledare som är med i fotbollsskolan och i de yngsta åldrarna vid träning. Vi önskar att hon ska lägga extra mycket fokus på att ta kontakt med mammor/kvinnor och utmana och peppa dessa att ta ledarskap. Under den tiden som vi har denna person här är tanken att hon ska kunna handleda och instruera föräldrar att hålla i träning.   

Sköndals IK

Någon vecka innan besöket i Skarpnäck var vi ett långt stenkast därifrån, närmare bestämt hos Sköndals IK. De projektansvariga Jessica Walldén, Ulf Olofsson och Louise Götlund samt kanslist Mahmut Emlek mötte upp.

Jessica, kan du berätta om projektet:

– Syftet med projektet var att förena tjejer/damer i olika åldrar och med olika bakgrund – alla ska känna sig välkomna oavsett tidigare fotbollserfarenhet. Vi ser också att detta initiativ skulle ge förutsättningar för att utveckla Sköndals flickfotboll. Fler tjejer och kvinnor skulle få möjlighet att spela fotboll. Det handlade också om att vara en brygga för våra yngre flicklag. Ge dem förebilder som de kunde se upp till.  

– Vi ville bygga en hållbar, långvarig och bestående verksamhet från bollskola till seniorlag för tjejerna och få så många av våra juniortjejer att fortsätta i klubben. Vi ville också utbilda dem till ledare för yngre lag samt vår bollskola. Vi ville se till att föreningen jobbade över lag-gränserna och att alla spelare oavsett lag skulle känna att de är en del av klubben tillsammans. 

Louise hur har det gått? 

– Vi har haft ett fantastiskt år och vår tjej/dam-verksamhet är verkligen på frammarsch!! Under hösten 2022 började vi i damlaget med att bjuda in flickor 08/09 till våra träningar och det var flera av tjejerna som nappade direkt. Det utvecklades snabbt. Nu mot slutet har vi slagit ihop vissa träningar och båda lagen tränat tillsammans. Otroligt givande från båda håll! Det har i sin tur resulterat i att vi har haft några av de yngre tjejerna som varit med och spelat även matcher med oss, härlig pigg energi! De unga snabba benen sätter oss "gamla damer" i en tuff sits när vi ska försöka springa i kapp.

– Vi avslutade säsongen med en gemensam julavslutning där flera av de yngre tjejerna deltog. Vi hade mysigt fika, teambuilding, tävlingar och även utvecklingssamtal. Riktigt lyckat! Under våren har vi satsat mer på gemensamma aktiviteter. I mars genomförde vi en Sköndals Cup för våra flickor 10 och den 17 juni genomför vi också Tjejfotbollsdagen som vi ser väldigt mycket fram emot! Ulf, vad kan du se för utveckling på flicksidan? 

– Vi upplever att vi fått ett mycket bättre samarbete mellan lagen och det finns inte längre någon "rädsla" för att komma upp och träna med till exempel damlaget. Vi har också fått ett bättre band mellan flicklagen. Med anledning av detta har faktiskt flera av spelarna som tidigare tänkt lämna föreningen valt att stanna. Så det har verkligen gett resultat och vi är väldigt glada för det!  

Nu önskar vi båda föreningarna stort lycka till i sitt fortsatta byggande och utvecklande av flick- och damfotbollen i respektive förening!