StFF genomför målvaktsutbildning

StFF satsar på fortbildning i olika former och tar fram utbildningar för distriktets Fotbollsutvecklare i förening (FU IF). En del är genomförandet av komprimerade målvaktsutbildningar hos några pilotföreningar och först ut var Enskede IK, där StFF:s Fotbollsutvecklare Jessica Höglander drillade ledare både praktiskt och teoretiskt.

Jessica Höglander har en gedigen målvaktsbakgrund och hon började som målvakt redan i 5-spel, men valde målvakts-spåret helt och hållet som 14-åring.

- Från 15-års ålder hade jag kontinuerlig målvaktsträning i Gideonsbergs IF:s damlag. Som 18-åring flyttade jag till Stockholm där spelade jag två säsonger i Tyresö och en halv säsong i AIK, parallellt med spel i ungdomslandslag F19, U20 och U23. Efter avslutad spelarkarriär och ett par år med småbarn klev jag in som målvaktstränare i Älvsjö AIK FF:s herrlag, berättar Jessica, som nu är Fotbollsutvecklare hos StFF och med ansvar för spelarutbildning på flicksidan.

Jessica och hennes kollegor på Fotbollsavdelningen är i gång med att utbilda Fotbollsutvecklare i föreningarna och måndag kvällens besök hos Enskede IK fokuserade på målvakter i åldern 10-12 år. På plats fanns en övningsgrupp med målvakter samt ledare från alla Enskede IK:s träningsgrupper för spelare födda 2011-2013. 

Vad är syftet med målvaktsutbildningen?
- Syftet med målvaktsutbildningen är att höja spelarutbildningen för fler målvakter i distriktet genom att ge lagtränare i åldrarna 10–12 år mer kunskap om målvaktsspelet. Det är få lag i åldrarna 10–12 år som har tillgång till en målvaktstränare och kan erbjuda kontinuerlig målvaktsträning. Om målvaktsträning erbjuds är det vanligt att målvakten lämnar sin lagträning och kliver över till en målvaktsgrupp där det arbetas med mer isolerade färdigheter, så som exempelvis greppteknik och fallteknik. Detta är också viktiga delar för en målvakt, men vi ser en kunskapslucka kring hur vi som tränare kan coacha målvakten i spelet både i match och träning, en kunskapslucka som vi tillsammans med föreningarna hoppas kunna fylla.

Hur var den upplagd?
- Vi hade praktik i en timme där fokus var ”målvakten i spelet” och därefter teori i 45 minuter där vi pratade om hur vi kan utveckla våra målvakter i träning genom att tänka till i vår träningsplanering. Frågor som berördes var bland annat; har vi tänkt till kring målvaktens roll i spelet/spelövningar? Var startar bollen i övningen? Vad är syftet med övningen och uppfylls det eller behöver vi applicera regler på övningen för att få ut vad vi önskar? Frågor som egentligen alltid är värda att fundera över i sin träningsplanering, men denna gång ur ett målvaktsperspektiv.

Varför är denna utbildning viktig?
- Det finns ett sug från föreningarna kring att lära sig mer om målvaktsspelet. Den samlade bilden är att det handlar om att ideella ledare i lagen inte känner att de har kunskap för att bedriva målvaktsträning eller coacha målvakterna i lagträning. Det är viktigt att vi jobbar för att fler tränare ska känna sig bekväma i helheten med både utespelare och målvakter och att vi tillhandahåller utbildning som höjer medvetenheten kring målvaktsspelet. Med bättre träningsmiljö och spelarutbildning för målvakten i sin ordinarie träningsverksamhet, desto fler målvakter tror vi att vi kan stimulera och behålla. 

Får fler föreningar och ledare tillfälle att ta del av utbildningen?
- Vi kommer att göra nedslag i tre föreningar under 2023. En i söderort, en i norrort och en i västerort. Utifrån utbildningstillfällena dokumenteras material som kommer att utgöra grunden i en utbildning om ”målvaktsspelet” som våra Fotbollsutvecklare i förening kommer att få ta del av under hösten. Efter utbildningen kommer Fotbollsutvecklarna kunna hålla utbildningen i sin förening. På så sätt tror vi att vi kan nå ut bredare, få ett kunskapslyft kring målvaktsspelet och höja spelarutbildningen för målvakter i distriktet.

Ta del av rörligt material och fler bilder på Instagram: stockholms_fotbollforbund

Vid eventuella frågor, kontakta: