Fler tjejer fortsätter genom Sicklas 50/50-fondsprojekt

Efter påskhelgen träffade vi Sickla IF:s flick- och damansvarige Mathias Tiberg för ett projektavslut i Ellevio 50/50-fonden. Föreningen sökte medel för att få fler tjejer att stanna kvar och fortsätta med sin fotboll. Projektet heter just ”Få fler tjejer att spela fotboll längre”.

Syftet med projektet var att jobba för en bättre tränings- och matchmiljö för att nå så många tjejer som möjligt i äldre tonåren. Föreningen ville arbeta för ökad gemenskap mellan ålderskullarna och för att spelare ska få fler alternativa vägar att gå inom sin fotboll. Klubben hoppas att fler alternativ gör att Sickla IF behåller fler spelare inom fotbollen. Hur har det då gått? 

 

Har ni uppnått syftet med projektet?  

– Jag tycker verkligen att vi nått syftet med projektet då vi bland annat lyckats behålla 36 av 45 spelare efter sammanslagning av två grupper och att tjejerna har blivit ett år äldre.  

 

– Oavsett hur en förändring går till så tycker de flesta människor att det är obehagligt. Vi är dock övertygade om att vårt sätt att få grupperna att träffas och göra saker tillsammans under året, gjort att de nu är mycket mer positiva till eventuella sammanslagningar än det hade varit annars. Detta gör att vi förhoppningsvis får fler tjejer att fortsätta i stället för att hoppa av när det blir nya konstellationer. 

 

– Med fler tjejer tillsammans så får vi även ihop fler lag till matcher och kan på så sätt hitta ”rätt” matchnivå för alla. Tränar gör dock givetvis alla tillsammans och rotation mellan nivåerna kommer fortsatt vara en självklarhet. 

 

Vilka aktiviteter var bra och varför? 

– Sociala aktiviteter har varit A och O. Grillkväll med blandande grupper för att öka gemenskapen med bland annat fotbollsgolf som aktivitet. Ett team building-läger som gav effekten att tjejerna börja känna att de är en gemensam grupp.  

 

– Vi har också haft ett flertal möten med spelarna för att prata om vad de tänker kring dagens verksamhet där de också fått möjlighet att vara med och påverka framtiden. Då det gäller spelarnas möjlighet till påverkan skickar vi även ut enkäter till alla spelare på flicksidan för att få reda på vad de tycker om sin fotboll. Det är viktigt att tjejerna får vara med och påverka sin verksamhet och tillsammans sätta en tydlig målbild. 

 

– Då det gäller träningar så tränar dam, damjunior, F07 och F08 på samma yta varje torsdag. Varje vecka roterar spelare från DJ, F07 och F08 till en gemensam yta med cirka fem spelare var för att öka gemenskapen. Olika konstellationer varje vecka. Martin, som är utbildningsansvarig, har haft dessa gemensamma grupper för att ingen grupp ska ha med sig sin ”egna” tränare och då känna sig mer trygga än andra. Detta har varit mycket lyckosamt för att låsa upp mellan lagen. 

 

– Vi jobbar även med ett väl fungerande rotationssystem där spelare i alla våra flicklag roterar mellan åldrarna som en föreningsidé. Både på match och träning. Detta för att öka gemenskapen mellan åldersgrupperna ytterligare.  

 

– Tränarna på flicksidan träffas också regelbundet.

 

Vad från ert projekt kan hjälpa andra? Tips?       

– Börja processen i riktigt god tid. Ska man till exempel flytta upp F15 i damjunior så behöver man minst nio månader av denna typ av gemensamma aktiviteter innan, för att det ska gå smidigt.  

 

– För att behålla flera spelare på sikt tror vi att det utöver gemensamma träningar över åldersgränserna är av vikt att vid ett tidigt stadium börja erbjuda gemensamma aktiviteter där spelarna får träffas i olika sammanhang. Allt för att lära känna varandra.  

 

Vad är nästa steg för er? 

– Nästa steg är att för de äldre spelarna börja om på nytt med årets F15-tjejer (F08) för att få in dem på samma sätt i damjuniorverksamheten. Detta genom liknande träffar som jag berättat om tidigare samt rotation vid matchspel så att tjejerna fortsatt lär känna varandra bättre. 

 

– Vi hoppas också kunna börja titta på mer gemensamma träningstider och då gärna på lite större planer. Men som bekant är plansituationen i Sickla fortsatt en stor utmaning. 

 

Vi tackar för pratstunden och önskar Sickla IF, spelarna och Mathias lycka till med sitt fortsatta arbete för att på flicksidan bygga och behålla spelare längre.

Bild: Mathias Tiberg, Sickla IF och Jenni Sten, StFF. Foto: Kicki Bellander