Värdegrund i ordinarie verksamhet – har FoC Farsta och UNICEF knäckt nöten?

FoC Farsta genomför förnärvarande ett pilotprojekt tillsammans med UNICEF Sverige om hur man utbildar och pratar med ledare samt barn om barnkonventionen och värdegrundsfrågor. StFF träffade Camilla Sandell och Lena Skjerdahl från FoC Farstas värdegrundsråd samt UNICEF Sveriges Cecilia Åhl vid klubbens F2010-lags träning. Har de tillsammans knäckt nöten om hur man kan implementera föreningens värderingar i träningen på planen?

”Vi bygger inte bara fotbollsspelare, vi har faktiskt ett socialt ansvar att bygga människor som fungerar i vårt samhälle. Det är något vi inte bara kan snacka om bara för att vi vill vinna matcher. Vi måste börja göra det för alla ungarna”
Camilla Sandell, värdegrundsansvarig FoC Farsta

Det genomförs en fantastisk massa bra arbete ute hos våra föreningar för att ge våra barn- och ungdomar en meningsfull och utvecklande fritid. I de flesta fall görs det av frivilliga engagerade föräldrar. Hur många gratisarbetande föreningsmänniskor tar hand om, utbildar och gör att barnen får känna sig trygga, sedda och inkluderade? Något som politiker borde tänka på och inte bara nu i dessa valtider utan även under hela mandatperioden.

FoC Farsta är en av dessa fantastiska klubbar som gör skillnad. Värdegrunden bygger på barnkonventionen som innehåller 54 artiklar, där fyra av dessa är så kallade grundprinciper som alltid ska beaktas när det handlar om frågor som rör barn. Något som blev lag i Sverige 2020. De fyra grundprinciperna är:

  • Artikel 2: Alla barn har samma rättigheter och lika värde. Ingen får diskrimineras.
  • Artikel 3: Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn. Vad som är barnets bästa måste avgöras i varje enskilt fall och hänsyn ska tas till barnet egen åsikt och erfarenhet.
  • Artikel 6: Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling. Här handlar det inte enbart om fysisk hälsa utan även om den psykiska, moraliska, andliga och sociala utvecklingen.
  • Artikel 12: Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad. Hänsyn ska tas till barnets åsikter i frågor som berör honom eller henne, hänsyn ska tas till barnets ålder och mognad.

Grundprinciperna går hand-i-hand med FoC Farsta värdeord:

  • Gemenskap
  • Öppenhet
  • Glädje
  • Rent spel

Camilla Sandell är värdegrundsansvarig i föreningen och har under tre år byggt upp ett värdegrundsråd. Det fanns visselblåsartjänster och hantering för vad som görs om det inträffar något, men det är bara något för att släcka de eldar som uppstår. I stället vill rådet bygga upp en grund som ska förebygga att eldar inte uppstår. Under hösten 2021 tog FoC Farsta kontakt med UNICEF Sverige för att undersöka möjligheten till samarbete. De båda organisationerna började skissa på hur barnkonventionen skulle kunna konkretiseras och kopplas till praktisk fotbollsverksamhet. Efter de inledande kontakterna har projektet tagits vidare i olika steg.

  1. Först hade föreningen en uppstartsträff med ledarna, för att informera om idéerna att testa barnkonventionen mer praktiskt och där UNICEF Sverige utbildade om barnkonventionen i en idrottskontext. 
  2. Vid det andra tillfället höll UNICEF Sverige en utbildning för barnen. Där fick barnen lära sig mer om barnkonventionen, kopplingen till olika idrottsförmågor och diskutera vad som är viktigt för att alla ska må bra och kunna utvecklas i laget.
  3. Just nu genomförs särskilda övningar kopplade till värdegrunden och barnkonventionen vid en fotbollsträning i veckan. Något som ska ske vid fyra tillfällen.

  4. Under hösten kommer FoC Farsta ta fram ett material med instruktioner och övningar för att användas av fler i föreningen.

Är det något som skiljer FoC Farstas värdegrund jämfört med andra föreningars? Camilla pekar på att personerna i projektet kommer från olika föreningar, men det finns troligtvis en skillnad.

– Vi arbetar väldigt aktivt med frågorna. Det här står vi för och ska arbeta efter, berättar Camilla.

– Ni avsätter tid och resurser för arbetet. Jag har inte mött någon förening som inte tyckt detta varit viktigt, men många upplever det svårt att få till utöver den ordinarie verksamheten, fyller UNICEF Sveriges Cecilia Åhl i.

I många föreningar är värdegrunden bara något som finns på pappret, andra har börjat att jobba aktivt men inte orkat dra det vidare. Nu är det meningen att detta viktiga arbete i framtiden inte ska vara något extra utöver den ordinarie verksamheten i FoC Farsta.

Föreningen använder bland annat övningar från Svenska FF:s utmärkta material ”Ett steg framåt”. Det finns övningar som kan användas för alla åldrar och nivåer. Prince Masaibe som är med i värdegrundsrådet och även ansvarig för herrarnas junior- och seniorverksamhet har konfirmerat att materialet kommer att funka även i de lagen.

I det fortsatta arbetet kommer klubben att först och främst lägga kraft på de yngre åldersklasserna, men även de övriga lagen kommer att kunna starta sitt värdegrundsarbete. Och är det något lag som behöver hjälp står värdegrundsrådet till förfogande att rycka ut. Något som kommer att underlätta arbetet är att sportchefen Victoria Sandell tillsammans med ledarna har tagit fram en ny spelarutbildningsplan, FoC Farsta-modellen. Det är ett levande dokument med anpassningar efter klubbens värdegrund. Den nya spelarutbildningsplanen kommer borga för att det blir en kontinuerlig information om värdegrunderna, vilket krävs för att spelarna ska förstå syftet med övningarna som genomförs i verksamheten.

Övningarna knyter an till barnkonventionens fyra grundprinciper. Vid StFF:s besök var syftet med övningarna kommunikation, något som behövs både på och utanför planen för att alla ska få uttrycka sin mening, bli respekterade och känna sig sedda.

Föreningen är medveten om att det kommer att finnas ledare och lag som i början kommer att ha svårt att ta till sig nymodigheterna. Men klubben och värdegrundsrådet kommer att ”boosta” lagen som kör, och på så sätt övertyga de övriga att den nya vägen är rätt väg att gå.

– Vi tycker det har varit bra hittills. Det har varit lite problem med att implementera övningarna, men vi är i starten och vi lär oss. Och det är superviktigt att få i gång det här! Det är en lagsport och funkar vi inte tillsammans då funkar det inte alls. Kommunikation och vara trygg med varandra, är man inte det funkar inte fotbollen heller, berättar Jonas Gröndal, tränare för F2010-laget.

FoC Farsta har kommit långt, men klubben är inte riktigt i mål ännu. När värdegrundsrådet har analyserat och sammanställt sitt material har ännu ett steg tagits. Till nästa år ska hela föreningen börja arbeta med värdegrundsfrågorna. Vi tror och hoppas att det kommer att fungera och litar på Camilla Sandells slutord:

– Det känns som att det kommer att kunna gå!

Vill du veta mer om FoC Farstas projekt går det alldeles utmärkt att höra av sig till värdegrundsrådet. Vill du veta om UNICEF Sveriges arbete kontaktar du Cecilia Åhl.

Här kan du läsa mer om värdegrundsfrågor på StFF:s hemsida