Tyresö straffade Skå

Div. 6-laget Skå IK och Bygdegårds fantastiska Stockholm Cup-äventyr höll ända till en straffläggning. Efter 1-1 vid full tid kunde de regerande mästarna Tyresö FF, hemmahörande i trean, dra det längsta strået och vinna med 5-2. Stor matchhjälte inför drygt 600 åskådare på Grimsta IP var målvakten Isak Holmberg.

Skå IK & Bygdegård startade sin Stockholm Cup-resa redan i juni 2021. När StFF hade fått klartecken från Folkhälsomyndigheten om att vi fick spela seniormatcher var det för sent för att spela fulla serier. För att lagen ändå skulle få spela matcher i juni bjöd vi in div. 4–7-lagen till ett gruppspel i Stockholm Cup. Ett av de 177 lagen som anmälde sig till B-gruppen var Skå.

För första gången inleddes cupen med ett gruppspel. Där blev Sampierdarenese för svåra för laget från Färingsö, men sen radades segrar upp. Det krävdes åtta vinster för att nå finalen. Finalmotståndaren Tyresö FF hade en något enklare väg tack vare att laget tillhör A-gruppen och var obesegrade i sex matcher.

Finalen inleddes med att Tyresös Rolf Solem uppvaktades med blommor och jubileumsbok efter 40 år som materialförvaltare i klubben. En riktigt föreningshjälte!

Eftersom det skiljer tre divisioner mellan finallagen hade Skå tre handicapstraffar innan matchen blåstes igång av domaren Oscar Selberg Hidborn. Det var här målvakten Isak Holmberg gjorde de viktigaste räddningarna. Endast Mihai Popescu lyckades överlista Tyresökeepern.

Den månghövdade publiken från Skå som skapade en fantastisk inramning på Grimsta IP började se guldet bli till silver.

Skå hade en rejäl hejarklack på plats. Över 600 åskådare såg finalen på Grimsta IP. Foto: StFF

Med ett underläge med bara 0-1 såg de regerande mästarna chansen att åter få lyfta segerbucklan. Det blev en enorm press de första 15 minutrarna, men mer än fem hörnor skapades inte.

Skå som följde sin matchplan genom att backa hem, ha koll på och stänga ner Tyresös bästa spelare, något som funkade bra.

– Efter starten blev vi lite för bekväma och trodde att det skulle lösa sig av sig själv. Vi kom i från formen och sättet som vi ville agera på och började ta egna beslut. Det blev lite hattigt och vi kontrollerade inte spelet som vi hade önskat, berättar guldtränaren Mani Tourang om inledningen av matchen.

Det dröjde till den 33:e minuten innan matchen första farlighet uppenbarade sig. Anton Fornstedt sköt en frispark som Skås utmärkte målvakt Charlie Andersson kunde tippa till hörna. Samma Fornstedt hade chansen ett par minuter senare som genom en chipp i snäv vinkel försökte göra mål, men ytterligare en gång gick Skå-målvakten segrade ur striden. Div. 6-laget var fortfarande i ledning när halvtidsvisslan ljöd.

I inledningen av andra halvlek kunde Skå hålla uppe spelet lite mer, men efter en kvart började Tyresös press igen. Lucas Brikell hade ett skott utifrån, Fornstedt på kom ånyo in från kanten med ett skott och Yasin Zian Nyhuus hade en nick över från nära håll, men Skå-nollan hölls intakt.

I den 76:e minuten höll det inte längre utan nollan spräcktes. Den inbytte Niclas Thomasson blev snyggt framspelad av Patrik Moro och skyttekungen gjorde som vid finalen 2020, mål.

– Vi fick en injection när Niklas Tomasson kom in och visade vägen lite. Våra byten gav effekt, förklarar Mani Tourang.

En annan inhoppare, Viktor Wessling, var på vippen att avgöra finalen men Charlie Andersson räddade. Tyresö lyckades inte forcera in något segermål. Istället var Skås Lucas Svensson på väg igenom, men störd av en Tyresöback blev avslutet misslyckat.

Eftersom tävlingsföreskrifterna säger att en match ska avgöras med en straffsparkstävling och ingen förlängning blev så fallet i finalen.

Tyresö slog säkert in fyra på raken, medan Skå sköt en i ribban och en annan knep straffräddarhjälten Holmberg. Efter Tyresös fjärde straff kunde inte Skå komma ikapp, slutresultatet skrevs till 5-2 och guldhattarna kom fram. Tyresös tredje titel i Stockholm Cup var ett faktum.

– Våran målvakt Isak gör en fantastisk insats. Det är en kollektiv insats, men det är våran målvakt Isak som är avgörande, berömmer Mani Tourang.

Det var ett nedslaget och enormt besviket förlorarlag som var otroligt nära en jätteskräll.

– Skulle vi fått de tre straffarna i mål i början skulle vi kanske ha tagit hem det här. Men Tyresö spelar i ett högre bolltempo mot vad vi är vana vid och det är mycket det som fäller avgörande. Dom har lite mer självförtroende som kommer från en högre serie och vågar spela ett annant spel. Men jag är sjukt stolt över grabbarna, analyserar Skås tränare Jeff Braun.

Besvikna Skåspelare med silvermedaljer runt halsen. Foto: StFF

Prisutdelningen sköttes av StFF:s ordförande Lars Ekholmer, men när pokalen skulle överlämnas till Tyresös lagkapten Patrik Moro var det dags för bucklans namngivare, Thomas Bengtsson, att för första gången få dela ut sin egna pokal till vinnarlaget. Grattis Tyresö FF!

Men allt är inte att vinna utan som Jeff Braun sa efter matchen:

– Det är verkligen den här resan som vi har gjort, det är det som är roligt. 

Lite som Karin Boyes dikt: I rörelse

En dikt som förbundskaptenen Tommy Svensson läste för spelarna inför åttondelsfinalen mot Saudiarabien i VM 1994.

Se hela matchen eller bara höjdpunkterna i efterhand på Min Fotboll
OBS! Ett konto i appen Min Fotboll krävs.

Foto: StFF