Sollentuna tog historisk titel

För första gången kan Sollentuna FK titulera sig Victoria Cup-mästare. Den 44:e finalen avgjordes på Hammarby IP när div. 1-laget bärgade den historiska titeln efter att ha besegrat damallsvenska IF Brommapojkarna med 5–3.

Cupen startade för första gången med ett gruppspel för lagen tillhörande div. 3–5. När vi fick klartecken från Folkhälsomyndigheten att spela seniormatcher var det för sent att spela en full säsong.  För att lagen ändå skulle få spela matcher i juni bjöd vi in till ett gruppspel.

Av de 46 anmälda lagen var det div. 1-laget Sollentuna FK och IF Brommapojkarna från damallsvenskan som hade nått ända fram till onsdagens final på Kanalplan som Hammarby IP kallas i folkmun. Innan den rutinerade domaren Cecilia Ekwall blåste i gång matchen i den något kyliga kvällen på den grönt lummiga arenan skulle Sollentuna som tävlingsföreskrifter säger slå två handikapp-straffar eftersom det skiljer två divisioner mellan lagen.

Lagets skyttedrottning Emma Sjöberg och målvakten! Hanna Thunholm slog säkert in straffarna och ställningen var 2–0 till div. 1-laget. Att just Hanna slog en av straffarna var inte helt oväntat då hon i ungdomsåren har ett förflutet som back! hos just BP.

När matchen startade satte det för dagen vitskrudade BP upp ett högt tempo. Redan efter fem minuter hade Thunholm i Sollentunakassen fått visa att hon även är en duktig målvakt efter att ha räddat skott från Ida Bengtsson och Ella Reidy.

I stället för en snabb BP-reducering kunde Sollentuna utöka ledningen till 3–0 efter ett fantastiskt frisparksmål. Från cirka 25 meter drog Maja Wiklander till med högerdojan och bollen letade sig in i målvaktens vänstra kryss.

Med en ledning med tre mål kan man tänka sig att laget ska backa hem och spela försiktigt, men Sollentuna hade en annan matchplan.

– Vi tänker aldrig på motståndarna. Vi bara spelar vårt spel. Ibland funkar det och ibland funkar det inte. Det gäller att inte vara rädd, för dom vill att man ska backa hem. Även om vi gör mål på straffarna ska vi anfalla, berättar Sollentunas tränare Steven Payne.

Det var precis vad laget gjorde för innan kvarten var spelad kunde Emma Sjöberg via en BP-back göra 4–0 efter en fin upplöpning och ett precist inspel av Matilda Ullström.

BP gav inte upp utan skapade en rad chanser, men antingen stod Hanna Thunholm i vägen eller så smet skotten utanför målställningen. Till slut kom ändå reduceringen. Lovisa Norrby nådde högst efter en hörna från höger och nickade in BP:s första mål.

Den sista kvarten av första halvlek blev mållös, men inte utan chanser. I den andra halvans inledning fick BP en kanonstart. Efter ett fint växelspel med Jennifer Sjösten sköt Emilia Bengtsson ur trängt läge in ytterligare en reducering.

Ytterligare en reducering kom sex minuter senare, 4-3-målet föll i den 56:e matchminuten. Ella Reidy slog en genomskärare till Ida Bengtsson som elegant placerade in bollen i mål. Efter inledningen av andra halvlek trodde nog de flesta att BP skulle gå ifatt och vinna finalen.

Men i stället klev Emma Sjöberg in i handlingarna igen. Piyatida Somkumpee vann bollen på mitten av BP:s planhalva och spelade fram till Emma som med en skottlobb placerade in bollen i krysset. Tre mål i en final för sin moderförening kändes skönt för spelaren som varit med ända sedan laget spelade i div. 4.

Med 25 minuter kvar att spela fortsatte BP att skapa chanser men skotten ville inte leta sig in bakom Hanna Thunholm.

– Vi hade 30 avslut varav 17 på mål, men gör vi inte fler mål än tre då vinner vi inte, analyserar BP:s tränare Anders Blomqvist matchen.

En klarsynt sammanfattning, för BP hade chanser att vinna matchen men ett sammansvetsat och viljestarkt Sollentuna stod emot.

– Fotboll är inte bara fint spel och taktik, det är mycket hjärta och vilja. När vi fick sista målet fick vi energi och dom tappade energi. Hade dom fått 4–4 då han dom nog tagit hem det tror jag, säger Steven Payne.

Domartrion Oliva Wickström, Cecilia Ekwall och Nike Sjögerås. Foto: StFF.

Trötta med glada spelare höjde armarna mot skyn när Cecilia Ekwall förkunnade att matchtiden var slut. Föreningen som nyss firade 10-årsjubileum kunde för första gången få lyfta Victoria Cup-trofén och prischecken på 40 000 kr som delades ut av Stockholms FF:s ordförande Lars Ekholmer.