Historisk JDM-titel för Älta

När den 107:e distriktsmästaren för junioren skulle koras på onsdagskvällen var det Älta IF som gick segrande ur kampen mot Reymersholms IK. 5–2-segern på Kärrtorps IP innebar att klubben för första gång vann JDM för pojkar.

På grund av pandemin ställdes Junior-DM in förra året. Det kan ha varit anledningen till att bara 19 lag anmälde sig till årets tävling. Säsongerna innan har anmälda lag legat på 25–30.

Finallagen Älta IF och Reymersholms IK hade vunnit tre matcher för att kvalificera sig till final. Reymers hade mött idel lag från norra sidan av stan och när ett söderlag stod för motståndet bröts segersviten.

Finalen på Kärrtorps IP spelades i ett närmaste perfekt fotbollsväder, hög och klar luft, ingen sol och en stilla bris. Om vinden var lugn var inledningen av matchen tvärtom. Redan efter tolv minuter hade tre mål gjorts.

Inför matchen trodde Reymersledningen att lagen skulle känna på varandra under inledningen, men det var något som Älta inte hade i sin matchplan. Lagkaptenen Oscar Borgström visade vägen redan i den fjärde minuten. Efter att bollen rensats bort av en Reymersback kom bollen rullande till Borgström som drog till från cirka 30 meter och bollen letade sig in i målvaktens vänstra kryss.

Kvitteringen lät dock inte vänta på sig. Efter ett perfekt inlägg kunde de grönklädda genom Mauritz Brofelth nicklobba över en utrusande målvakt. Redan efter sex minuter var ställningen 1-1.

Älta förde spelet i inledningen och 2-1-målet liknade Reyemers kvittering. Snabbe Frans Johansson hann före målvakten och nickade in Ältas andra mål.

Efter den stormiga inledningen sjönk tempot och Reymersholm kom in mer i matchen.

– Vi hade en lite svagare tiominutersperiod efter ledningsmålet, men sen tycker jag att vi tog tag i det igen och får lite spel igen, säger Ältas tränare Jesper Larsson.

Det var precis vad som skedde. Ville Sundborg blev frispelad till vänster, drev in i fritt läge med målvakten Ludvig Williamsson. Det första skottet räddades, men returen kom ut till Ältaspelaren som drev förbi en back och placerade in 3-1 efter drygt halva första halvlek.

Målproduktionen var långt ifrån slut under den första matchhalvan. Med en kvart kvar sköt Ältas Mille Turesson en frispark från vänster utanför straffområdet som målvakten stoppade, men bollen droppade ner precis innanför mållinjen. Något som den assisterande domare påpassligt uppmärksammade.

Domartrion Teodor Jonsson, Kenan Dizdarevic och Yassin Oummadi. Foto: StFF

Efter att Reymersholm haft ett bra frisparksläge med chans till reducering kunde Älta utöka sin målskörd.

– Vårat femte mål är jättefint spel. Vi hittar upp i fickan till felvänd spelare och sen tillbaka spel och sedan sticker vi, berättar Jesper Larsson om målet.

Sebastian Lundqvist var spelaren som kliniskt avslutade det snygga anfallet med att från höger utanför straffområdet placera in bollen i det bortre krysset.

Det var inte bara Älta som gjorde snygga mål utan även Reymers visade att de kan. Julian Martorell blev fint framspelad och med ett skott strax innanför straffområdeslinjen hämnade bollen i målvaktens vänstra kryss.

Med halvtidsställningen 5-2 till Älta funderade man på hur många mål som skulle göras i andra halvlek. Om första halvan var en storm var vi tillbaka till den stilla brisen.

Älta backade hem för att försvara sin tremålsledning och Reymers hade det mesta av spelet. Om inte Karl Sjölin i Ältamålet skulle lyckats med en fotparad på Milton Camaras skott i andra halvleks första minut kanske matchutvecklingen skulle blivit en annan.

Reymersholm vann hörnstatistiken klart i andra halvlek och skapade ett par farligheter, men lägena brändes. När Reymers jagade en reducering kunde Älta kontra och ett par frilägen räddades av Ludvig Williamsson.

– Kvalitén blev lite sämre hos oss i andra, men vi prioriterade att skydda tremålsledningen. Vi la våra yttrar lite lägre ner eftersom dom gärna dubblade i ytterkorridor, förklarar Jesper Larsson Ältas andra halvlek.

Älta höll undan och kunde fira klubbens första JDM-triumf för pojkar med specialupptryckta seger-t-shirts. Jesper Larsson vill framhålla tre spelare som höjde sig lite över mängden i laget:

– Mittbacken Gustav Persson gör en bra match rakt igenom, lagkaptenen Oscar Borgström springer otroligt många meter igen och våran nia Frans Johansson som sysselsätter deras backar hela tiden.

Tappra silvermedaljörer får sina medaljer. Foto: StFF

Sammanfattningsvis kan man säga att det var en trevlig final med många och en del väldigt snygga mål. Men framför allt fick den förhållande vis stora publiken uppleva den goda stämningen på planen. Trots att det var en avgörande finalmatch, en del kamp och en del hårda tacklingar kändes matchmiljön bra för både spelare, ledare och domare. Något som vi hoppas fortsätter under resten av hösten när kampen om upp- och nedflyttning hårdnar. Så heder åt Reymersholm,  Älta samt domartrion och tack för en trevlig final!

Se alla resultat från JDM-pojkar 2022

Foto: StFF