Rutinerade och nybörjare deltog i gåfotbollsturnering

I veckan genomfördes Stockholms Fotbollförbunds andra gåfotbollsturnering och på plats fanns förstås profilerna Ronny från Solberga, Inger från Enskede, Barbro från Viksjö samt Kenneth från Hammarby. Men också Göran Werner som aldrig har spelat fotboll tidigare.

Göran tycker om att röra på sig och kombinerar numera gärna sin folkdans med gåfotboll. Turneringen är hans första och även hans frus som också har börjat spela. Mycket spännande, hälsar Göran!

Det är just kombinationen motion och gemenskap som har gett gåfotbollen sin popularitet. Runt om på Enskede IP, som är dagens turneringsplats, hörs skratt och hejarop, men även en och annan svordom. För även om dagen handlar om glädje, så spelar man om segern i varje match och den är helt klart åtråvärd. Dock avslutas varje match med kramkalas, för här finns långvariga relationer och nya skapas.

Till höstens gåfotbollsturnering i StFF:s regi, var nio mixlag och fyra herrlag från sex olika föreningar anmälda; Enskede IK, Hammarby IF FF, IF Olympia, IFK Viksjö, Boo FF och Solberga BK.

Domarna är, som i alla fotbollsmatcher, oumbärliga. På plats fanns StFF:s nyanställda domarutvecklare Suhel Youssef.

- Detta var min första gåfotbollturnering och jag kan ärligt säga att jag inte visste särskilt mycket om konceptet tidigare. Det var en otroligt kul upplevelse! Jag blir glad av att se att fotbollen kan ge sådan glädje oavsett ålder.  Det spelade ingen roll om man förlorade eller vann, gjorde man ett mål eller en snygg passning blev det hejarop och stöttning från båda lagen. Det är dock också härligt med de där riktiga vinnarskallarna som kan bli sura över ett missat skott eller ett baklängesmål, skrattar Suhel.

Vad tycker domarna om att döma gåfotboll?
- Man känner en glädje när man är med. ”En erfarenhet rikare” sa en av domarna. Det är svårt att bedöma när någon springer eller inte och det är en utmaning att anpassa sig till de få regler som finns inom gåfotbollen. Men den anpassningen går ändå relativt fort och man märker snart vilken nivå som passar.

Finns det domare som endast dömer gåfotboll?
- Nej, inte idag, växer sporten ytterligare kommer vi med största sannolikhet att ha vidareutbildning i gåfotboll för ett antal domare som vi vill ska specialisera sig på sporten.  

Suhel hälsar att han tycker att alla som får chansen att prova på gåfotboll - ska göra detta.
- Om du känner någon som ska spela gåfotboll, åk dit och stötta personen. Jag lovar att du går hem glad!

Håll utkik efter StFF:s gåfotbollturneringar! Vi avslutar med en anonym kommentar från en spelare i Solbergas lag, som sa följande när pipan ljöd i den sista matchen:

”Men, är det redan? 2x10 min går så fort”

Tack till alla deltagande föreningar, vi ses snart igen!