EU-kommissionen rekommenderar förbud för traditionella ifyllnadsmaterial

EU-kommissionen kom i början av september med sina rekommendationer gällande ifyllnadsmaterial i konstgrässystem. Det som förordas är ett totalförbud för användning av icke naturliga polymeriska ifyllnadsmaterial som SBR-gummi, EPDM och TPE. Beslutet avser endast ifyllnadsmaterialet och berör inte konstgräsmattan eller den dämpande padden under mattan.

Rekommendationerna ska nu diskuteras i EU-parlamentet i slutet av september. Vid ett eventuellt beslut om förbud väntar en övergångsperiod om sex år.

Polymeriska material och kompositer kan bli möjliga att använda även vid ett förbud men måste då klara ECHA:s krav på biologisk nedbrytbarhet. Vi (StFF) har svårt att tänka oss att funktionsmaterial som snabbt bryts ner och därmed tappar sin förmåga att göra fotbollsplanen säker- och spelmässigt användbar kommer att användas i någon större utsträckning.

Vi får nu vänta och se vilket beslut som fattas men blir det ett förbud kommer intresset för naturliga ifyllnadsmaterialen som kork, olivkärnor, majs etcetera med stor sannolikhet att öka.

I projektet TestbedNordic har vi sedan 2021 testat olika biobaserade material och kommer inom kort att lämna en rapport över första årets tester.

Projektet TestbedNordic är ett samarbetsprojekt mellan Stockholms Fotbollförbund, Svenska Fotbollförbundet och Solna stad. Projektet är delfinansierat av Vinnova.

Under rubriken TestbedNordic kan du läsa mer om projektet och den kommande rapporten!

Vid eventuella frågor, kontakta: