Långholmen FC historiska veteranmästare

Långholmen FC kan titulera sig första distriktsmästare för veteraner! Laget som främst består av spelare med brittisk och irländsk bakgrund vann den första distriktsfinalen för veteraner mot Ängby IF med 2–1.

Veteranserier har StFF arrangerat sedan 1990. Serierna har aldrig haft olika divisioner utan alla serier har haft en nivå med en segrare för varje serie. Det har aldrig tidigare utsetts någon distriktsmästare för veteraner. Till premiären av Veteran-DM anmälde sig 26 lag. Långholmen FC och Ängby IF var de lag som nådde den historiska finalen som avgjordes på Hammarby IP.

Det var en del spelare med något mer grånade och tunnare hår samt med några fler kilo än vanligt vid våra finaler, som ackompanjerade av en inmarschhymn lunkade in på den fina finalarenan ”Kanalplan,” som den kallas i folkmun, i den ljumna men mörka höstkvällen.

Line up inför Veteran DM-finalen med Långholmen FC, domartrion och Ängby IF. Foto: StFF.

Båda klubbarna har deltagit i seriespelet under cirka tio år. För Långholmen har resultaten varit varierande, men de två senaste åren har det blivit seriesegrar. Ängby kom sist vid sitt debutår och säsongen efter, men sedan har det som sämst blivit en fjärde plats. Två lag rutinerade lag som formmässigt varit framgångsrika de senaste säsongerna.

När domaren Catalin Manea blåste i gång matchen verkade det som att den heta formen hade svalnat.

– Jag tror vi hade cupfinalnerver. Vi spelade inte så bra som vi har gjort tidigare under säsongen, berättar Långholmens forward Chris Allen.

Inledningen kändes som två gamla tungviktsboxare som stod kände på varandra. Viljan fanns men det var en hel del passningar som inte hamnade hos rätt mottagare.

Det dröjde till andra halvan av första halvlek (en halvlek i veteranfotboll är 30 min.) innan vi kunde notera de första hetare chanserna. Oftast var det Långholmens Chris Allen som var inblandad i målfarligheterna. Närmast var ett skott utanför straffområdet som tog på ovansidan av ribban. Även Ängby hade chanser men inte lika farliga.

Funderingarna började komma om det skulle bli en match som slutar 0–0, eftersom lagen under seriespelet bara har släppt in tre respektive nio mål.

– Vi är ett gediget lag. Vi spelar enkelt, hjälper varandra, har en fantastisk målvakt och vårt försvarsspel är bra, berättar Chris Allen.

Målnollan spräcktes strax innan halvtidsvilan. Andy O´Sullivan vrickade bollen förbi en back, och till höger i straffområdet placerade Långholmenspelaren bollen till höger om Ängbys målvakt som var på väg åt andra hållet. 1–0 var ett faktum.

Ängbys Fredrik Rosendahl hade chansen till en sen kvittering, men skottet smet strax över ribban.

I den andra halvlek kom Långholmen ut som ett retat bi, (för att återgå till boxningstermer) och försökte gå på knock i inledningen. Under de första minuterna räknade vi till tre högkaratiga chanser som antingen missade målet eller täcktes av Ängbyförsvarare.

I stället för en utökade Långholmsledning stack Ängby upp och kvitterade till 1–1 i den 37:e minuten. Tommie Blumenthal sköt ett skott som täcktes och ramlade ner framför Fredrik Rosendahl som den här gången kunde se bollen leta sig in i nätmaskorna.

Båda lagen hade chanser till ett avgörande, närmast var ett skott från Chris Allens som räddades snyggt av Arnaud Selvini i Ängbymålet. Men Allen skulle få sin revansch. När publiken började prata om ett straffavgörande kunde Cris Allen till slut spräcka sin målnolla.

Med fem minuter kvar av ordinarie kom det avgörande målet som liknade Långholmens första. Bollen vrickades förbi en back för att skjutas in bakom en chanslös målvakt. 2–1 och vilt jubel på planen och bland den entusiastiska Långholmsklacken.

– Till slut! Jag hade en massa målchanser. Jag lyckades passera en back och sköt in bollen i hörnet. Det var roligt att göra mål inför alla våra fans, berättar Chris Allen om det avgörande målet.

Delar av Långholmens hejarklack, antalet fylldes på under matchens gång. Foto: StFF.

Det var hård kamp i slutminuterna med glidtacklande och ruschande spelare som i ena fallet jagade en kvittering medan den andra sidan stångades och täckte skott för att behålla ledningen. Närmare än ett par farliga skott kom inte Ängby utan Långholmens 2–1-ledning stod sig tiden ut.  Klubben som i år firar 20-årsjubileum kan göra det som de första distriktsmästare för veteraner i Stockholms FF:s regi.

Säsongens Veteran-DM var ett test som nu ska utvärderas för att eventuellt permanentas. Enligt matchhjälten finns det ingen tvekan.

– Det är mitt första år i veteranlaget, men mina lagkamrater säger att det är fantastisk att spela i cupen. Det är något extra att spela för och andan av en cupmatch är speciell. Det finns inget som känslan av en cupmatch. Och när man spelar final får man tillbaka minnena från barndomen, berättar Chris Allen lyriskt.

Stockholms FF tackar de båda lagen och domarteamet för en bra (efter den första kvarten) och spännande match. Precis som en cupfinal ska vara, jämn och där det är spänning ända till slutsignalen ljuder.