”Utvecklande miljö för ambitiösa, unga tränare”

StFF initierade Tränarakademin som en ny fortbildningsinsats föregående år. Den erbjuder ett begränsat antal ambitiösa tränare möjlighet att ta ytterligare kliv i sin utveckling tillsammans med likasinnade. Gruppen träffas regelbundet och går igenom olika delar av tränarskapet, vilket sker under ledning av StFF:s Tränarutvecklare Douglas Jakobsen samt att gästföreläsare bjuds in. Felix Fors och Aron Sandén har nyss avslutat Tränarakademin och bägge tar med sig ytterligare kunskap, men också ett fantastiskt nätverk!

- Tränarakademin har verkligen infriat mina förväntningar, men förmodligen på andra sätt än jag tänkte mig. Inledningsvis föreställde jag mig en mer "top-down"-form av lärande från Douglas eller andra på besök, vilket vi definitivt har fått! Men just utbytet mellan oss deltagare har gett exakt lika mycket. Våra möten har blivit en inspirationskälla och jag har fått många reflektionspunkter samt idéer att laborera med, något som gjort mig till en bättre tränare, berättar Felix Fors.

Även Aron Sandén tycker att Tränarakademin har infriat hans förväntningar.
- Tillfällena har till stor del bestått av diskussioner oss deltagare emellan. Undervisningsmaterialet som Douglas tagit fram har fungerat som en mycket bra vägledning kring ämnen som inte har något självklart rätt eller fel svar. Det har lett till många givande diskussioner som gett nya perspektiv på tränarskapet.

Felix Fors är tränare för Karlbergs P18-lag och spelade själv till 18-års åldern tills han satsade på skolan och senare blev tränare.
- Jag blev nog mest frustrerad av att jag kände att vi saknade en bra spelidé när vi spelade vilket förmodligen väckt mitt intresse för taktik idag.

Aron Sandén är huvudtränare för Spånga IS FK U17 och spelade som ungdom i Spånga IS FK och IF Brommapojkarna. Därefter blev det som senior spel i IF Brommapojkarna och 2021 i Sollentuna FK. Aron sökte till Tränarakademin för att spetsa sin kompetens som tränare.
- Jag är relativt färsk inom tränaryrket och tyckte Tränarakademin lät som ett väldigt spännande koncept, där jag skulle få träffa unga och likasinnade tränare för att kunna utbyta erfarenheter och idéer.

- När jag läste om tränarakademin tänkte jag att det var rätt steg från där jag var då. Att få diskutera sina idéer och erfarenheter med andra duktiga och ambitiösa tränare var lockande samt att få lära mig av andras erfarenheter. Om det var något jag saknade var det just ett kontaktnät eller forum för det utbytet. Sen kände jag till Douglas från hans tid i Karlberg och gillade verkligen arbetet han gjort där, berömmer Felix Fors.

Vilket tillfälle har då varit mest givande?
- Tillfällen med mycket diskussioner, vilket mer eller mindre varit varje tillfälle. Taktik och ledarskap är två komplexa ämnen som tagits upp, som kan uttryckas på många olika sätt. Sådana frågor med många olika perspektiv och infallsvinklar tycker jag har varit intressant att diskutera, tycker Aron Sandén.

- Det är svårt att peka på ett tillfälle då jag alltid haft mitt anteckningsblock fullt med tankar efter en träff. Men det tillfället där vi diskuterade hantverket tränarskap och att observera andra tränare har gett mig en push. Sedan dess har jag bokat in mig på studiebesök och visiter som gett mig otroligt mycket redan, menar Felix Fors.

Felix fortsätter:
- Jag tar med mig ett kontaktnät av ambitiösa, duktiga och utomordentligt trevliga tränare. Även en ännu större trygghet i mitt tränarskap. 

- Jag tar framför allt med mig de kontakterna tränarakademin skapat. Har fungerat som ett mycket bra forum för att komma i kontakt och lära känna likasinnade personer, säger Aron Sandén.

Varför borde andra söka till nästa års Tränarakademi?
- Jag upplever att man som ung tränare lätt blir isolerad med sina egna idéer i sin dagliga miljö. Man planerar träningen själv och håller i träningen själv. Ens tränarskap baseras på egna erfarenheter och material man söker fram online. Tränarakademin ger möjlighet till kreativa och bra diskussioner med andra likasinnade och kompetenta tränare som ger nya perspektiv, tipsar Aron Sandén.

- Du borde söka om du vill få utbyten och kontakter som kan ta dig till nästa nivå eller som lägger grund för framtida samarbeten. Kanske är du en fotbollsnörd som gillar att grotta ner dig i detaljer och få bolla med andra duktiga, ambitiösa tränare. Jag skulle varmt rekommendera alla unga tränare och kollegor till tränarakademin, säger Felix Fors.

Douglas Jakobsen är StFF:s ansvariga för Tränarakademin och han är nöjd med den första omgången.

Tränarakademin har varit väldigt lyckad under året! Vi har lyckats skapa en utvecklande miljö för några av distriktets mest ambitiösa unga tränare. Vi har träffats månadsvis under året och diskuterat många olika delar av tränarskapets alla färdigheter. Allt från pedagogik på träningsplan till matchcoachingens allvar. Deltagarna har också gjort reflektionsarbeten i sin hemmiljö och grupparbeten för utveckling tillsammans. Nu kunde vi också göra ett studiebesök på BP-herrarnas träning vilket var givande. Jag är väldigt nöjd över fortbildningsinsatsens utfall och med deltagarnas inställning! Det ska bli kul att följa deras resa framåt!”

Inom kort publiceras information om antagningsprocessen inför nästa års Tränarakademi.

Vid frågor, kontakta Douglas Jakobsen: douglas.jakobsen@stff.se