IFK Vaxholm satsade på crowdfunding
En tom grusplan. En envis göteborgare. En behövande förening. En lokalbefolkning som var beredd att bidra. När Resarö bollplan i Vaxholm invigs våren 2022 är frågan: Varför tog det så lång tid?
– Jag har fått lära mig att det inte funkar att vara konfrontativ med politikerna, säger Mattias Bedding, klubbchef i IFK Vaxholm.
Mattias Bedding flyttade till Vaxholm för tolv år sedan. Redan vid fyra års ålder ville sonen börja spela fotboll och som för många andra föräldrar blev det en naturlig väg in i föreningslivet för familjen. I hans hemstad Kungsbacka strax söder om Göteborg finns det nästan 50 fotbollsplaner, varav drygt hälften har naturgräs. Med en befolkning på cirka 85 000 invånare är fotbollsspelarna där relativt välförsedda.
– Jag blev förvånad när min sons lag skulle börja att träna på en grusplan. Att det bara fanns en enda fullstor gräsplan, Vaxö IP, väckte min nyfikenhet.
När det dessutom visade sig att den yta som knattarna i IFK Vaxholm skulle träna på var öronmärkt för idrott började Mattias Bedding undersöka saken vidare. Grusplanen, som ligger nästan mitt på Resarö, hade skänkts till kommunen av en förmögen invånare. I gåvobrevet fanns ett tydligt villkor, planen fick absolut inte upplåtas för nybyggnation av exempelvis bostäder.
– Jag blev ännu mer förvånad över att man inte la konstgräs. Självklart är det en investering, men här låg ju redan en plan som inte fick användas till annat än idrott, säger Mattias Bedding.
Just där och då tog han ett beslut som förmodligen gjorde det lite svårare att nå målet. Mattias Bedding blev vad han kallar ”en facebookkrigare”. Han deltog i diskussioner i sociala medier. Skickade skarpa kommentarer till ansvariga politiker i tron att det skulle leda till resultat. Effekten blev den motsatta.
– Det gick helt fel. Kommentarerna i sociala medier isolerade mig. Till slut distanserade jag mig från allt som hade med frågan att göra.
Men 2017 skedde en vändning. Mattias Bedding, vars son fortfarande spelade i IFK Vaxholm, fick frågan om att ta plats i föreningens styrelse. En av de frågor som behövde avhandlas var om klubben skulle lägga fonderade pengar på en 7 mot 7-plan i bostadsområdet Petersberg.
– Min åsikt var att det inte var en bra satsning. Den skulle ligga mitt inne i ett bostadsområde med 15 meter till husen. Det fanns inga parkeringar. Det gick inte att installera belysning. Och då pågick debatten om Boovallen som mest, så jag la ett annat förslag, säger Mattias Bedding.
I stället tyckte han att föreningen skulle väcka liv i Resarö BP. I samma veva fick han kontakt med en lokalpolitiker från Centerpartiet, Anders Mårtensson.
– Han coachade mig och gav mig en första insyn i hur lobbying fungerade. I stället för att vara arg och gapig gällde det att jobba med politikerna. Jag fick sakligt lägga fram argument om IFK Vaxholms betydelse för folkhälsan, som går hand i hand med kommunens strategi om ett Vaxholm i rörelse. Föreningen kan visa på integration, med spelare som bor i allt från de fina strandvillorna till enklare förhållanden. Och även om kommunen tagit emot få nyanlända så finns föreningen för de som kommit hit, säger Mattias Bedding.
Hård och negativ fakta fick dock lite extra fart på politikerna. När Mattias Bedding visade siffror som berättade att Vaxholm hade minst andel konstgräs per invånare av Sveriges samtliga kommuner, blev det fart på beslutsgången.
– Det fanns inga kommunala pengar, men det viktiga var att vi fick ett ok till att lägga nytt konstgräs. Jag tänkte naivt att vi skulle lösa finansieringen själva. Vårt case var ju bombsäkert, med en plan som redan fanns.
Det skulle visa sig lite snårigare än Mattias Bedding trodde. Han sökte pengar, men fick nej av Wallenbergstiftelsen, Allmänna arvsfonden, Naturvårdsverket och Jordbruksverket. Motiveringarna var allt från att den Resarö BP låg för nära Vaxö IP till att den nya planen inte skulle minska spridningen av mikroplaster.
– När jag svarade att vi utan medfinansiering kanske skulle tvingas anlägga en billig begagnad plan med mikroplaster, så blev det tyst från Naturvårdsverket. Enda kommentaren var att ”det vore olyckligt med hänsyn till miljön”, säger Mattias Bedding.
– Men under 2019 vände politikerna. Inte minst när klubben och invånarna visade sig vara villiga att öppna plånboken. Via fonderade pengar som lagts undan efter år av små överskott och en satsning på crowdfunding hade IFK Vaxholm fått ihop nästan två miljoner kronor.
Beroende på olika omständigheter inom kommunen var politikerna nu villiga att skjuta till halva summan och från RF fick vi också ett betydande bidrag. Sedan har crowdfounding gett några hundra tusen. Men framför allt har den visat på en folklig mobilisering och stöd för planen och det har varit viktigt, säger Mattias Bedding.
Han säger att han inte vågar ropa hej förrän han står på Resarö BP i vår med konstgräs mellan tårna. Projektet har försenats ett antal gånger. Men till sommaren ska den vara klar – om den tänkta tidplanen håller. Och för de som oroat sig över mikroplaster och konstgräsets miljöpåverkan har Mattias Bedding ett lugnande besked.
– Det blir kork och olivkärnor som infillsmaterial. Och i nästa etapp ska det bli energieffektiv belysning i form av LED-lampor.
Resarö BP ligger bredvid ett naturreservat. På sikt hoppas Mattias Bedding att området utvecklas till ett ”mini-Hellas” med syftning på Hellasgården i Nacka där det bland annat går att spela bangolf, vandra, paddla och bada bastu. Visionen är att Resarö Bollplan ska bli en naturlig mötesplats för både organiserad och spontan idrott, motion och välmående.
– Det som är intressant med påverkansarbete är att det inte tjänar någonting till att vara konfrontativ med de folkvalda. Vägen framåt bygger på att ha en relation och att vara kreativ i dialogen. Då händer mycket mer, säger Mattias Bedding, som knappt vågar räkna hur många timmar han lagt på Resarö BP:s konstgräs.
– Jag har nog haft en 1,5-tidstjänst de senaste åren. Men någon måste trots allt ta initiativet om det ska ske förändringar, så jag kan inte fundera över hur mycket tid det tagit. Jag hade aldrig haft rätt att gnälla om jag inte gjorde något. Dessutom har det haft flera positiva effekter. Förutom att fotbollen får det 100 procent bättre i kommunen, så har vår verksamhet blivit synlig på ett annat sätt.
Frågan måste ställas: När byggs det en tredje plan i Vaxholm?
– Haha, det blir en fråga för någon annan. Men kommunen växer så jag antar att det kommer att behövas, säger Mattias Bedding och skickar med en passning:
– Vad politikerna kan ta med sig är att det här är en viktig fråga på flera sätt. Jag förstår problematiken i att räkna hem vinsten för en fotbollsplan om man jämför med kommersiella lokaler eller bostadshus. Men förutom folkhälsa, integration och en vettig sysselsättning så kan tillgången till fotboll också vara avgörande för var en småbarnsfamilj, som vill flytta från stan, väljer att bosätta sig.
Tips och råd
- Bygg en bra relation med politikerna. Prata med dom och inte mot dom.
• Ha tålamod. Att få till en stor förändring som en ny fotbollsplan innebär ett enträget nötande. - För fram din önskan och vision konstruktivt.
- Kolla kommunens vision och bygg ihop den med era egna.
- Ta hjälp av kunniga instanser hos fotbollförbundet och distriktet.
Fakta om IFK Vaxholm
Bildades: 18 april 1920
Antal medlemmar: Cirka 800
Antal lag: Cirka 30, inklusive knattelag.
Text: Juan Martinez
Fotomontage: StFF