Stockholm till semifinal i Distriktspojkturneringen

Stockholms distriktslag kunde efter lite problem på vägen genom att starkt lagarbete krångla sig vidare till semifinal i Distriktspojkturneringen för spelare födda 2005.

Gruppspelsomgång 2 som spelades på Bosön inleddes mot Västmanland, en riktigt tuff uppgift skulle det visa sig. Inledningen var jämn med mestadels spel på mittplanen och få chanser, ett par offside-avblåsningar åt bägge håll.

Lagen bytte bollinnehav och matchen stod och vägde. Ända tills Västmanlands Max Gustavsson nådde sin lagkamrat Mubarak Mohamed, bortalagets bästa spelare, med ett inlägg som Mohamed förvaltade väl. Ledning för bortalaget i matchminut 29 var ett faktum. I den första halvleken skapade Stockholm flest målchanser, men Västmanland lyckades sätta dit halvlekens enda mål.

Efter tre minuter spelade efter paus, sker en olycklig kollision och Västmanlands målvakt Theo Eriksson tvingas utgå med huvudskada. Ersättaren Carl Alenius skulle visa sig få göra en jätteräddning nästan direkt, när Stockholms Saadoon Mohsin fick till ett mycket bra skott.

Stockholm fick ett större och större bollinnehav, vilket ledde till en period där spelet mestadels förlades till gästernas planhalva. Oskärpa i avsluten och en storspelande målvakt i Alenius gjorde att Stockholms målnolla hölls intakt, tills i matchminut 94. Först en klockren stolpträff, innan Jack Tagesson kvitterade till 1-1 genom ett stenhårt skott! Jubel i Stockholm och inte lika glada miner i Västmanland förstås. Ställningen stod sig ordinarie matchtid ut och matchen gick till straffläggning.

Efter fem straffar hade respektive lag gjort tre mål var och det var dags för ytterligare straffar för att skilja lagen åt. Det krävdes fem straffar innan Stockholms Charlie Axelsson satte sin straff i det vänstra krysset och ordnade segern till sitt Stockholm.

– Vi har mycket boll, hamnar i underläge och skapar mycket lägen, men vi får inte dit den förrän i 94:e och vinner på straffar. Otroligt skönt såklart!, sammanfattar distriktsförbundskaptenen Emil Grändås den första matchen.

Enligt det nya upplägget för distruktsungdomsturneringarna är lördagen spelledig och på söndagen möts förlorarlagen och vinnarlagen. För de lag som vann fredagens matcher stod en direktplats till semifinalen på spel.

Västerbottten som hade besegrat Norrbotten med 5-2 stod för motståndet, ett tufft sådant skulle det visa sig inledningsvis. Gästerna radade upp hörnor och Leo Cavallius i hemmakassen fick göra några snygga räddningar.

Istället för ett västerbottniskt ledningsmål gick Stockholm, efter en dryg spelad kvart, upp och gjorde 1-0 genom Karl Dahlgren Wargelius efter ett snyggt inspel från vänsterkanten av Linus Lerenius.

Vi hade svårt att få träff på dem i början. Dom kom ut lite annorlunda än vad vi hadet tänkt oss, så det tog kanske 20 minuter innan vi kunde sortera in dom på ett bra sätt. Efter det tycker jag att vi tar över matchen helt.

Resten av halvleken är det hemmalaget som har störst bollinnehav och skapar flest chanser. Närmast att utöka ledningen var nämnde Lerenius som träffade ribban på en frispark strax innan pausvilan.

Under pausen hade Västerbotten repat mod och flyttade upp positionerna i inledningen av andra halvlek. I den 60:e minuten slarvade den annars eminente mittbacken Jack Tagesson vid ett uppspel och i ivern att ta tillbaka bollen glidtacklade så pass att domaren Delaurance Masimango bedömde tackling så pass vårdlös att den var värd ett rött kort.

Minuten efter låg kvitteringen i luften, men Abdulrauf Talipovs nick gick i stolpen. Stockholm ställde om tilll ett lågt försvar och kontringar. En sådan ledde fram till en hörna efter 71 minuter spelade. Lenerius skruvade med vänsterfoten in bollen mot första stolpen där Kevin Sellman Villalobos nickade in 2-0. Vilt Stockholmsjubel!

Hemmalaget kontrollerade resten av matchen utan att gästerna kunde ställa det stabilt försvarande Stockholmsförsvaret på några allvarligare prov.

Det skakar lite grann efter utvisningen, framförallt i tanken. Men vi gör 2-0 på en hörna. Efter det tycker jag att vi kontrollerar matchbilden genom ett lågt försvarsspel. Det känns aldrig riktigt, riktigt farligt. Leo Cavallius gör några riktigt bra insatser. Han blir inte jättehotad, men ger oss ett stort lugn.

Nu väntar semifinal mot Södermanland eller Blekinge som möts i en kvalmatch. I den andra semifinalen möter Göteborg segraren mellan Västerbotten och Uppland.

Vi mötte Södermanland i en träningsmatch. Jag gillar ju Sedir i Södermanland som jag har träffat rätt mycket, så det skulla vara kul att mötas igen, avslutar Emil Grändås en framgångsrik helg för Stockholms distriktslag födda 2005.

Se matchfakta
Se matcherna och highligts i Min Fotboll: Stockholm-Västmanland och Stockholm-Västerbotten
Obs! Det krävs Barn- och ungdomskortet för att kunna se matcherna.