Kvinnor på Stockholms FF:s kansli – tävling och stab

I vår presentation av våra kvinnliga anställda, som en efterdyning av den internationella kvinnodagen, presenterar vi idag basen av vår verksamhet, tävlingsavdelningen och staben. Vad vore ett förbund utan serier, matcher och domare? Helena Rydh är den som sköter våra seniorserier, Emma Wesselgård tar hand om de yngre domarna samt vårt ansikte utåt, Wilma Wärulf i receptionen som tillhör staben.

Emma Wesselgård

När anställdes du på StFF?

– Augusti 2019

Vilken är din roll och ansvarsområde hos StFF?

– Domarkonsultent. Jag ansvarar för domartillsättning i S:t Eriks-Cupen och är kansliets kontaktperson för alla domare som dömer 7 mot 7.

Kort om din fotbolls-/idrottsbakgrund?

– Jag har dömt fotboll sedan 2009, men avslutade min domarkarriär efter säsongen 2021. Jag har dömt som huvuddomare i damer div 1 och herrar div 4. Jag har även spelat fotboll, men slutade 2014. Jag har började min ”fotbollskarriär” i Ovesholms IF och spelade där till 2007. Efter det så har jag mellan 2007-2004 spelat i Slätta SK, Falu BS och Falu FK.

– Jag har även hållit på med ridning, orientering och simning när jag var liten 

– Som förtroendeuppdrag så sitter jag sedan 2017 i styrelsen för Stockholms Förbundsdomarklubb (SFDK). Samt mellan 2009-2020 arbetade jag för Svenska Skidspelen och Skid-VM i Falun med media.

Vad brinner du för inom fotbollen?

– Jag brinner för en bra matchmiljö för våra unga domare. Det är alldeles för många killar och tjejer som slutar för att de får otrevliga upplevelser i samband med matcherna. Något som jag också tycker är viktigt är att vi får in fler tjejer som vill döma fotboll, de senaste året har vi tyvärr sett att det är många tjejer som valt att sluta av olika anledningar.

Wilma Wärulf

När anställdes du på StFF?

– Jag började jobba på StFF i januari 2022.

Vilken är din roll och ansvarsområde hos StFF?

– Jag jobbar som receptionist och mina främsta ansvarsområden är att ha hand om inkommande mejl och telefonsamtal, hålla de snyggt på kontoret och en stor del är att ta hand om kläder och material till distriktslagen. Lite allt i allo.

Kort om din fotbolls-/idrottsbakgrund?

– Jag startade min fotbollskarriär i moderklubben Selånger FK. Där jag spelade tills att jag var 16 år och tog då klivet till Sundsvalls DFF och Elitettan. Efter fyra år i SDFF tog jag sedan mitt pick och pack och flyttade till Stockholm och IF Brommapojkarna, som även är min nuvarande klubb. Säsongen 2022 gör jag min tredje säsong i klubben och även min allra första säsong i OBOS Damallsvenskan.

Vilket är det mest effektiva sättet att få in fler tjejer i fotbollsrörelsen?

– Jag tror att det är viktigt att tjejer och killar har samma förutsättningar, både som spelare och olika typer av ledare. Och att det i sin tur leder till större intresse för tjejer att gå med i en förening. Jag tror att mycket av ansvaret ligger hos föreningarna och att dom jobbar ständigt med att få in fler tjejer som börjar spela fotboll men även med att få in fler kvinnliga ledare.

Vad brinner du för inom fotbollen?

– Jämställdhet inom fotbollen är något som är viktigt för mig.

Helena Rydh

När anställdes du på StFF?

– 1983 och -84 var jag säsongsanställd mars-oktober. heltid blev det från den 1 februari 1985.

Vilken är din roll och ansvarsområde hos StFF?

– Jag administrerar tävlingar för seniorverksamheten (serier och matcher) samt en del Fogis-frågor

Kort om din fotbolls-/idrottsbakgrund?

– Jag började med fotboll när jag var 18! då vi startade BK Träsket och på den vägen är det…

– Innan dess höll jag på med hästar!

Vilket är det mest effektiva sättet att få in fler tjejer i fotbollsrörelsen?

– Att det finns positiva förebilder som skapar ringar på vattnet.

Vad brinner du för inom fotbollen?

– Att ALLA (oavsett kön, bakgrund och ålder etc.) ska kunna hålla på med fotboll på sina villkor och förutsättningar det vill säga man ska kunna börja med fotboll när man vill och vara välkommen oavsett förmåga. 

Läs även om Cheferna och Fotbollsavdelningen