Kvinnor på Stockholms FF:s kansli – fotbollsavdelningen

Idag har turen, där vi presenterar våra kvinnliga medarbetare som en svallvåg av den internationella kvinnodagen, kommit till fotbollsavdelningen som är den del av kansliet som främst ansvarar för utveckling av sporten. Här hittar vi Emma Ringvall, koordinator för spelarutbildning, Sara Olsson är spelarutbildare för flickor samt Kicki Bellander, föreningsutvecklare som tillsammans med Urban Helsing och Lars Åman precis har bytt avdelning efter att den nya spelarutbildningsplanen blivit sjösatt.

Kicki Bellander

När anställdes du på StFF?

– December 2000

Vilken är din roll och ansvarsområde hos StFF?

– Jag har sedan min anställning 2000 haft lite olika roller med start som projektledare för Damprojektilen. Ett nationellt projekt initierat av SvFF som handlade om att öka antalet kvinnliga spelare, domare och förtroendevalda inom fotbollen. Tjänsten gick efter avslutat projekt över i en tjänst som föreningsutvecklare. Efter omorganisationen hösten 2019 ändrades rollen till en mer projektledartjänst och fick titeln föreningskommunikatör.

– Nu i mars 2022 har jag precis bytt avdelning och hamnar i den nyskapade Fotbollsavdelningen och där under Fotboll Förening. Har i stort kvar mina arbetsuppgifter som ansvarig tjänsteman/projektledare för t.ex. ”Frukostmötet” för anställd personal i Stockholms fotbollsföreningar, Framtidens Fotbollsledare och de Obligatoriska träffarna för förtroendevalda. Det är helt nytt och exakt hur min tjänst kommer att se ut lär framtiden utvisa.

Kort om din fotbolls-/idrottsbakgrund?

– Jag har alltid idrottat på ett eller annat sätt. Jag har testat mycket bl.a. tennis, basket och slalom men snöade tillslut in på fotbollen. ”Min” klubb var Djursholm Fotboll (nuvarande FC Djursholm) och där har jag under mina år varit allt från spelare och tränare till ordförande. Så småningom flyttade jag till Norrtälje och blev aktiv som tränare för två av mina söner i Riala GoIF. Jag hade lite tankar om föreningen och hamnade under 2-3 år som ordförande där jag startade ett arbete med ett Policydokument och utbildningsstege för ledare/tränare. Sedan bytte jag idrott och klev in som sekreterare i Roo Gård Ryttarklubb där dottern var engagerad, gick från lagsport till individuell idrott vilket absolut var en kulturförändring och väldigt lärorikt. Där var jag sedan aktiv i många år både som mamma till en hästtokig dotter, styrelseledamot och hästsläpschaufför till hopptävlingar i Stockholms Län. Nu för tiden är jag aktiv supporter till två fotbollsspelande söner i Karlstad Fotboll/Säffle SK.

Vilket är det mest effektiva sättet att få in fler tjejer i fotbollsrörelsen?

– Jag tror att vi måste fråga tjejerna själva och ställa frågan vad som skulle få dom att vara kvar i fotbollen. Att även ställa frågan om olika uppdrag i föreningen.

– Jag tror att vi genom vårt paket i Projektstöd IF – ”Lokala utbildningsprogram för unga ledare” är något på spåret. Att föreningen håller ett längre utbildningsprogram för flera unga ledare samtidigt. Jag tror också att på ett tidigt stadie engagera våra barn i sitt fotbollsengagemang. Idag kommer de till ”färdiga” aktiviteter och blir serverade en aktivitet. Då jag varit aktiv inom ridsporten tycker jag att vi ska snegla lite på deras upplägg med en ungdomssektion i föreningen. Där får barn/Ungdomar de ansvar för ”egna” aktiviteter och har en styrelse och egen budget. Men också att vi vuxna på ett tidigt stadie engagera barn och ungdomar i deras egna fotboll och förening. T.ex. att leda varandra under träning och så småningom få gästspela som tränare för yngre lag. Ta också med unga i alla föreningens aktiviteter – vad tycker de? Jag tror att alla tjänar på detta, både tjejer och killar. Det kommer leda till ett stort engagemang och automatiskt leda till att få in fler unga ledare i fotbollen.

Vad brinner du för inom fotbollen?

– Att skapa gemenskap, trygghet och delaktighet. Det finns inget häftigare än att se entusiastiska och förväntansfulla barn och unga på en fotbollsplan. Jag tror på att bygga ledarskapet hos våra tränare/ledare. Jag tycker att arbetet med att bygga individer är den största uppdraget vi har. Vi ska vara stolta för att få vara en del av det och har där ett stort ansvar som förebilder och ledare. Om vi som vuxna ”vågar” släppa in barn och ungdomar i skapandet så kommer vi automatiskt få fler som stannar kvar inom fotbollen på alla nivåer och roller.  

Sara Olsson

När anställdes du på StFF?

I december 2020, jobbade sedan 40 procent fram till april 2021 (föräldraledig övrig tid).

Vilken är din roll och ansvarsområde hos StFF?

– Fotbollsutvecklare – spelarutbildning för flickor, samt Fotbollsskolan Lira Blågult.

– Spelarutbildningen innebär framför allt att jag är ansvarig för distriklagsverskamheten där jag rekryterar teamen och stöttar dem under de 4 år vi bedriver verksamhet (F14-F17). Jag är även ansvarig för de öppna träningar och ledarfortbildning i samband som vi erbjuder.

– Jag sitter även med i vår jämställdhetsgrupp där jag planerar samt driver projekt (bl.a. kvinnligt nätverk, Empowering Leaders samt fortbildningar) för ökad jämställdhet.

Kort om din fotbolls-/idrottsbakgrund?

– Fotboll var hela mitt liv under uppväxten – och älskade att hänga på Skabersjö IP som är min moderklubb. Jag slutade spela fotboll som 19-åring efter att ha haft problem med skador under flera år.

– Jag började som ledare som 14-åring där jag följde mitt första gäng i 8 år. Sedan dess har jag jobbat framför allt med flicksidan F15-F16 men också med seniorer.  

– Jag har varit instruktör för både flickor och pojkar i Skånes FF och distriktförbundskapten för F01.

– För sex år sen flyttade jag upp till Stockholm för att plugga till idrottskonsulent på Bosöns idrottsfolkhögskola. Under tiden var jag väldigt aktiv i IFK Lidingö FK och startade efter studierna en heltidsanställning där. Jag hann under 3 år jobba som tränare för flera flicklag, individuell tränare för både pojkar och flickor, tränare för A-laget för damer. Sista året var jag även ansvarig för åldrar 6-11 år i föreningen. Sedan starten och som ett pågående projekt jobbade jag med event och arrangemang på flicksidan – som kortfattat innebar att vi ville få fler tjejer att börja spela fotboll, men också få dem att stanna kvar längre som spelare.

– Utöver att stå på plan har jag även erfarenhet av att föreläsa, utbilda, hålla i workshops för ungdomar/tränare koppat till ökat självförtroende, teambuilding och gruppdynamik.

Vilket är det mest effektiva sättet att få in fler tjejer i fotbollsrörelsen?

  • Lägg till i verksamhetsplanen att på något vis följa upp/tillfråga junior/A-lagsspelare som vill sluta om de vill vara ledare i föreningen. Erbjud dem att gå tränarutbildning!
  • Låt det vara tydligt för unga ledare vem deras kontaktperson är i föreningen och vem de kan söka sig till vid behov av stöttning.
  • Inför föräldramöten: specificera rollerna som behövs i ledarstaben, allt behöver inte handla om att stå och hålla i övningar på fotbollsplan, utan olika kompetenser och erfarenheter kan bidra till laget på olika sätt.
  • Lägg upp en mall för hur tränare arvoderas i föreningen – går vi på faktiska tränarutbildningar, erfarenheter och kompetensnivå – eller för vilket kön de har, eller vilket kön de tränar?

Till kvinnliga ledare:

  • Gå alla utbildningar du kan! Det kommer stärka både ditt tränarskap och ledarskap samt förhoppningsvis bredda ditt kontaktnät som kan vara värdefullt inför framtiden. Det finns ex. finansiella medel att söka hos UEFA för att gå Uefa A när det kan vara aktuellt.
  • Våga ta kontakt med andra kvinnliga tränare eller dina förebilder inom fotbollen. Det värsta du kan få är ett nej! För mig har det varit enormt viktigt att få nära kontakt med andra kvinnor inom branschen för stöttning och kompetensutveckling. 
  • Allt behöver inte vara perfekt i din tränarroll! Utan bli skicklig på att lära dig prioritera vad din grupp behöver här och nu – och vad du själv behöver för att just du ska utvecklas!

Vad brinner du för inom fotbollen?

– Jag brinner för att vi ska få in fler kvinnliga ledare inom fotbollen men också att de som redan finns ska kunna stöttas och stärkas för att fortsätta sina karriärer på bästa möjliga sätt.

– Jag vill också vara med och bidra till att skapa bästa möjliga förutsättningar för unga fotbollsspelare att nå deras drömmar – om det så är att nå landslag, damallsvenskan, seniorlag eller att spela fotboll så länge som möjligt oavsett nivå. Det handlar både om vad de gör på plan och hur, men också utanför kopplat till att ta hand om kroppen och hur de kan tänka för att fortsätta hantera både med- och motgångar som de kan ställas mot på resans gång!

Emma Ringvall

När anställdes du på StFF?

– Augusti 2005

Vilken är din roll och ansvarsområde hos StFF?

– Koordinator för distriktslagsverksamheten, både pojkar och flickor, samt Projektstöd IF.

Kort om din fotbolls-/idrottsbakgrund?

– Jag började spela fotboll i P18 IK på Gotland som 7-åring. Körde även lite pingis och basket som ung. Vid 15 års ålder blev jag uppflyttad i damlaget och strax därefter utlånad till Dalhem IF. 2003 bytte jag klubb till Dalhem IF (div 2). Det blev en kort session där för samma år flyttade jag till Stockholm på grund av studier på Bosön. Jag avslutade säsongen med Dalhem IF samtidigt som jag tränade med Vasalund IF (norrettan). Att stanna i Vasalund kändes sedan som ett självklart val och jag blev kvar där i sex säsonger. Numera blir det lite korpen då och då med lite gamla Vasalundskompisar i FK Svart 😊.

Vilket är det mest effektiva sättet att få in fler tjejer i fotbollsrörelsen?

– Genom att erbjuda goda och jämlika förutsättningar för kvinnor inom fotbollens alla områden.

– Belysa betydelsen och nyttan av ett diversifierat ledarskap på alla nivåer.

– Lyfta goda förebilder och väl fungerande exempel i våra verksamheter.

Vad brinner du för inom fotbollen?

– Att se människor utvecklas och uppleva glädjen av att vara en del av ett större sammanhang inom fotbollen.

– Att verka för att erbjuda rätt förutsättningar för att skapa goda och hälsosamma vanor som bidrar till ett välmående hos människor.

Läs även om Cheferna och Tävling och Staben