Kvinnor på Stockholms FF:s kansli – cheferna
StFF följer upp den internationella kvinnodagen med att presentera de kvinnor som är anställda på förbundet. Av de nio som jobbar på kansliet börjar vi med dem i ledande ställning. Möt distriktschefen Andrea Möllerberg, Linda Kransén, chef för staben samt Gittan Ahonen Gunnarzon som är kommunikations-, marknads- & anläggningschef.
Andrea Möllerberg
När anställdes du på StFF?
– Augusti 2019
Vilken är din roll och ansvarsområde hos StFF?
– Distriktschef
Kort om din fotbolls-/idrottsbakgrund?
– Jag brukar säga att jag är den enda på förbundet (kanske inom hela fotbollsrörelsen😊, vem vet) som aldrig har haft på mig benskydd eller fotbollsskor i hela mitt liv. Aldrig, haha! Däremot har jag när mina barn började spela fotboll engagerat mig inom fotbollen som lagledare, styrelseledamot och även ordförande. Min egna idrottsliga karriär är inom den individuella idrotten, simning, där jag har lyckats kamma hem några SM-guld och fått äran att representera Sverige på olika landslagsuppdrag med EM som främsta merit.
Med tanke på mina barns enorma fotbollsintresse som med åren spridit sig till mig att jag är enormt idrottsintresserad i allmänhet och fotboll i synnerhet.
Vilket är det mest effektiva sättet att få in fler tjejer i fotbollsrörelsen?
– Jag tror att man aktivt måste arbeta med att synliggöra tjejer och kvinnor med olika roller inom fotbollen. Vi behöver fler förebilder och fler forum för att visa att fotbollen välkomnar in kvinnor och tjejer till rörelsen. Sen är det självklart att när vi arbetar för att få en mer jämställd fotboll skall kvinnor och män arbeta tillsammans med detta men vi behöver ha egna forum riktade till kvinnor också.
– Min genuina tro är att en mer jämställd fotboll leder till en mer jämlik fotboll och det är detta som jag och vi på förbundet arbetar för och mot.
Vad brinner du för inom fotbollen?
– Jag själv kommer ju från en individuell idrott och har tränat och tävlat på elitnivå med vad det innebär både i form av utmaningar och glädje. Parallellt kommer jag ihåg de som inte nådde så långt som jag gjorde men la ner samma tid för att de älskade sin idrott och den gemenskap som finns. Jag tror att båda dessa möjligheter måste finnas inom idrotten och fotbollen. Alla ska kunna nå sin fulla potential, oavsett ambitionsnivå.
– Dock vill jag påminna om att glädjen till idrotten och viljan att vara där måste komma från barnet/ungdomen själv, inte vad tränaren tycker, eller vad föräldrar vill. Det är först då man stannar kvar länge i vår fotbollsfamilj. Och det är de som fortsätter som har möjlighet att nå sin fulla potential, inte de som slutar.
– Jag brinner för att alla barn och unga som håller på med fotboll skall känna glädje när de är på väg till träningen och vill komma tillbaka nästa gång. Jag brinner för att alla ska se fram emot en match med lite pirr och nervositet och åka därifrån och känna att oavsett resultat vill man spela match igen.
Linda Kransén
När anställdes du på StFF?
Augusti 2017
Vilken är din roll och ansvarsområde hos StFF?
Chef Staben, Ekonomi & Arrangemang
Kort om din fotbolls-/idrottsbakgrund?
Spelade fotboll från att jag var 5 till jag var 19 år (IFK Lidingö, Djurgården & Vasalund) slutade p g a knäskada (efter 5 operationer). Varit ledare under båda mina barns fotbollskarriärer, samt suttit med i styrelsen (ordförande & ledamot) i Vallentuna BK Dam.
Vilket är det mest effektiva sättet att få in fler tjejer i fotbollsrörelsen?
Arbeta mer aktivt – Se till att involvera yngre tjejer och mammor tidigt – Snappa upp skadade spelare och spelare som slutat, få dem att fortsätta inom fotbollen/föreningen, som ledare, tränare med mera.
Vad brinner du för inom fotbollen?
Flick/Damfotbollen
Gittan Ahonen Gunnarzon
När anställdes du på StFF?
– Oktober 2018
Vilken är din roll och ansvarsområde hos StFF?
– Chef för kommunikation/marknad/anläggning
Kort om din fotbolls-/idrottsbakgrund?
– Började spela fotboll i Andeboda BK som blev IFK Viksjö som sjuåring och spelade där i damlaget i nuvarande division 1 till 22 års ålder då jag inledde en satsning på innebandy. Jag hade i några år parallellt med fotbollen spelat innebandy men nu blev jag värvad till Hagsätra IBK (som blev Högdalens AIS) på högsta nivå. Sammanlagt fyra SM-guld och tre Europacup-guld och många fantastiska idrottsminnen samlade jag där.
– Vid sidan av idrottssatsningarna har jag coachat Stockholms distriktslag i innebandy, ingått i Stockholms Innebandyförbunds styrelse samt i valberedningen i Svenska Innebandyförbundet. Jag har även varit med och arrangerat VM i innebandy 1996 där hela 15 106 personer bänkade sig i Globen.
Vilket är det mest effektiva sättet att få in fler tjejer i fotbollsrörelsen?
– Under vårt Fotbollssymposium för kvinnor lyssnade jag på Victoria Escobar som pratade om att både ge plats och ta plats. Det förstnämnda tror jag är väldigt viktigt för nuvarande beslutsfattare inom fotbollen att ta fasta på. Jag kom in i en styrelse där min kompetens kommunikation efterfrågades, men jag fick aldrig riktigt chansen att föredra de frågorna som alltid hamnade sist på dagordningen. Jag kände mig både förbisedd och att min tid gick till spillo. Det går inte att bara på pappret ha med jämställdhet som en viktiga punkt, föreningarna behöver även agera i praktiken.
– En hjärtefråga för mig är hur vi får in fler kvinnliga tränare inom fotbollen då jag är övertygad om att både tjejer och killar behöver kvinnor i ledarstaber – tillsammans med män, vilket bör ske redan när lagen startas upp. Därför hoppas jag att fler föreningar inför och inspireras av vårt projekt ”mamma-knatte-fotbollsskola” där kvinnor kommer in tidigt i lagen och inte som lagledare utan som tränare. Däremot ser vi ett stort tapp av kvinnliga tränare när spelarna lämnar 7 mot 7-spel och börjar spela på större plan. Det är som att kvinnor inte tror att de tillför något när spelarna blir äldre och det förväntas mer fotbollskunskap, men så är inte fallet. Här behövs mer självförtroende till kvinnorna och stöttning av föreningarna.
Vad brinner du för inom fotbollen?
Jag ingår i StFF:s jämställdhetsgrupp och tänker jämställdhet i allt jag företar mig, men jag är lika mycket för jämlikhet, d v s att alla får samma förutsättningar att spela fotboll. Det kan vara allt från utbildade tränare, lika antal träningar och yta till uppvärmda planer vintertid. Också att de socioekonomiskt utsatta områdena bör få stöttning för att barn där ska få spela fotboll. I de områdena har föreningarna framför allt en utmaning i att det är få föräldrar som engagerar sig och därför behöver hjälp med ledarfrågan i olika former. Det finns massor att göra men stora möjligheter att göra skillnad.
Läs även om Fotbollsavdelningen samt Tävling och Staben