"För att påverka på riktigt - måste man skaffa sig makt"
I vår inträffar något ovanligt. Det invigs en ny fullstor fotbollshall i Sverige. Platsen är Upplands Väsby och drivande bakom bygget är Andrea Möllerberg från partiet Väsbys Bästa.
– Förut trodde jag inte att man kunde påverka, men nu vet jag att det går.
I entrén är golvet i princip otrampat. Hantverkare håller på och monterar de sista dörröppnarna och lamporna i korridoren som löper längs omklädningsrummen. Bakom dörren in till den nylagda 11 mot 11-planen står vartenda strå i kontsgräsmattan i givakt. Här får Upplands Väsbys fem fotbollsförningar med cirka 3 000 spelare ett nytt tillhåll för året runt-spel. Men även amerikansk fotboll och Väsby Warriors kommer att ha tillträde till hallen, som fortfarande har det informella namnet ”Fotbollshallen”.
Wow, den är verkligen stor. Det är en speciell känsla att ha varit med från början och se den stå klar. Visst hade vi kunnat bygga till läktare, fler sidoutrymmen och en massa annat, men det hade blivit väldigt mycket dyrare. Nu landade det på 80 miljoner och jag är nöjd. Det här behöver fotbollsspelande barn och ungdomar i Väsby, säger Andrea Möllerberg.
Hon klev in i politiken och det lokala partiet Väsbys Bästa 2018. Då var hon sedan flera år engagerad i Bollstanäs SK, där hennes barn spelade fotboll. Steget till politiken var långt ifrån självklart, men viljan att påverka var stark.
– Eftersom idrottsprofilen i partiet var tydlig, så kände jag att det var rätt. Där och då var jag helt radiostyrd mot fotbollen, även om jag själv inte kan slå en bredsida, säger Andrea Möllerberg och skrattar.
Driftsbudget viktigast
Partiet profilerar sig hårt i idrotts- och fritidsfrågor. Och det har gett effekt. Väsbys Bästa har gått från två till fem mandat och blev i senaste valet fjärde största parti i kommunen. Andrea Möllerberg blev som idrottens självutnämnda ambassadör en av de som fick flest personröster. Förhandlingar med de etablerade partierna slutade i att Väsbys Bästa valde att ingå i en koalition med det ”blå laget”.
– För oss hade det lika gärna kunnat blir det rödgröna blocket. Det som var viktigt för oss var att få igenom våra intressen och driva sakfrågorna. Jag vill betona att vi inte är ett enfrågeparti, men att satsa på idrotten är en prioritet, säger Andrea Möllerberg.
Att ge sig in i kommunpolitiken för den som inte är insatt är som att kasta sig in i ett minfält. Efter ett val ska det förhandlas, eller snarare kohandlas. Krav stöts och blöts tills kompromisser till slut nås. Därefter är det ändå inte säkert att det man föresatt sig går att förverkliga.
– Många tror att när kommunen avsätter pengar för exempelvis bygget av en fotbollsyta så är det klart när pengarna finns i den så kallade investeringesbudgeten. Men det viktiga är att pengarna sätts av i kommunens driftsbudget, eftersom den baseras på skatteintäkterna. Så länge det inte görs kan ett beslut förhalas hur länge som helst. Det var något jag inte hade en aning om 2018.
Av just det skälet var hon och Väsbys Bästa tvungna att vara tuffa i sina förhandlingar med de borgerliga partierna. Fotbollshallen skulle byggas under mandatperioden och Väsbys Bästa skulle få ordförandeskapet i två kommunala instanser, kultur- och fritidsnämnden samt teknik- och fastighetsutskottet.
– Jag har lärt mig en sak under de här snart fyra åren. För att påverka på riktigt så måste man skaffa sig makt. Och man måste ibland vara väldigt tuff i förhandlingarna. Jag kan helt ärligt säga att utan mig så hade den här hallen inte blivit färdig. Kanske senare, under nästa mandatperiod, men inte nu, säger hon.
Vilunda passande plats
Resan till den nu färdiga hallen startade egentligen långt innan Andrea Möllerberg klev in i lokalpolitiken. Upplands Väsby har liksom de flesta grannkommuner under en lång period haft en växande befolkning och ont om idrottsyta. Till en början projekterades ett fotbollstält i en annan del av kommunen, men den satsningen rann ut i sanden. Blickarna riktades därefter mot Vilunda, där det redan finns en simhall och fotbollsytor. Under projekteringen av fotbollshallen har de lokala föreningarna fått vara med och ge synpunkter. Önskemålen har varit allt från läktare till egna omklädningsrum, eget förråd och konferenslokaler. Till slut har det landat i en fullstor fotbollshall med möjlighet att dela av planen i fyra ytor med skiljeväggar. Det finns också åtta omklädningsrum samt en mindre samlingslokal.
– När spaden väl sätts i marken går det ganska fort. Den här hallen har tagit mindre än ett år att bygga. Det är tiden fram till första spadtaget som är lång med upphandling, detaljplaner, budget och så vidare.
Andra idrotter ska få sitt
Andrea Möllerberg vill inte bli alltför förknippad med enbart fotbollen. Som gammal simmare vurmar hon för en uppfräschning av Vilundabadet och under den kommande mandatperioden tänker hon försöka genomdriva satsningar på andra idrotter.
– Jag hoppas att fotbollshallen visar att det finns en idrottskraft i kommunen. Det är alltför ofta som olika idrotter ställs mot varandra och bråkar om samma pengar, eftersom idrotten är svältfödd.
– Om jag får väljarnas förtroende igen, så kommer jag att försöka se till att gymnastiken får en specialhall. Sedan behöver ishallen och kampsporten få fräschare anläggningar. Men jag ska försöka jobba för att fotbollen också får minst en fullstor plan till. Det viktiga är att barn och unga idrottar.
Så väljarna kan vara säkra på att du kandiderar igen?
– Ja, nu har jag ju lärt mig hur politiken funkar. Min önskan är att fler som varit ute i verkligheten, som har erfarenheter av föreningslivet, som varit ledare för barn med NPF eller funktionshindrade, som sysslat med annat än att ha varit yrkespolitiker, faktiskt kliver in politiken. För det går att påverka mer än man tror. Och idrotten styrs av personer, inte av partier.
Andrea Möllerbergs tips!
- Jobba tillsammans med andra idrotter, även om ni har egna behov. Chansen att nå resultat om man samarbetar är större på längre sikt.
- Gå igenom vallistorna och identifiera de politker som är idrottsvänliga, gärna sådana högt upp på vallistorna. Kontakta de och berätta att ni från föreningens sida kan mobilisera väljare.
- Undvik hot och tjat. Det fungerar inte i politiken.
Fakta Andrea Möllerberg
Född: 1973.
Idrottsbakgrund: Simning och vattenpolo på elitnivå. Tränar och tävlar i triathlon. Tidigare ordförande i Bollstanäs SK Fotbollssektion.
Arbetar: Som distriktschef i Stockholms Fotbollförbund.
Andra uppdrag: Som förtroendevald i Väsbys Bästa. Ordförande i Upplands Väsbys kultur och fritidsnämnd.
Text och bild: Juan Martinez/Oiga AB