IFK Tumba Fotboll – 90-åringen som det flaggas för

Idag den 10 mars fyller IFK Tumba Fotboll hela 90 år! Dagen till ära kommer föreningen att tilldelas en flagga som har varit hissad på riksdagshuset. Det är riksdagens talman Anders Norlén tillika ordförande i Stiftelsen Sveriges Nationaldag som överlämnar flaggan. Under rubriken "Laget bakom namnet" presenterar vi klubben som bildades på ett konditori, har vunnit Stockholm Cup och tilldelats en rad utmärkelser under 2000-talet.

När bildades föreningen?

På Uttrans Nya Konditori (Röda Stugan) den 10 mars 1932.

Varför bildades föreningen?

Tumba GoIF:s årsmöte i februari 1932 hade beslutat, att fotboll skulle strykas på föreningens program. Det var åtta besvikna årsmötesdeltagare som fortsatte diskutera inne i väntsalen på Tumba station om hur framtiden borde gestaltas. Fotboll skulle till varje pris spelas. Underhand enades man om att kalla till ett möte i Röda Stugan. 

Hur bildades föreningen?

Intresset visade sig vara stort med den tidens mått mätt. Förutom de åtta besvikna årsmötesdeltagarna infann sig ytterligare åtta intresserade personer. Nu var man sexton man, och det räckte till ett fotbollslag.

Hur fick föreningen sitt namn och hur kom klubbmärket till?

Medlemmarna hade dock redan nu fått vidare vyer. Namnet blev Idrottsföreningen Kamraterna (IFK) Tumba i stället för Tumba Fotbollsförening, då medlemmarna hade baktanken, att den nya föreningen borde syssla med flera grenar och därmed bredda idrottsutövningarna i Tumba med omnejd. 

Eftersom klubben nu kom att tillhöra IFK-organisationen blev klubbmärket det för alla IFK-föreningar traditionella märket. Senare har det kommit att omges av en fotboll med tillhörighet ”Fotboll”.

Geografisk hemmaort?

Den geografiska hemorten är och har alltid varit i Botkyrka kommun med fokus i de södra delarna och centralorten Tumba med omnejd.

Efter år av kringflackande på olika planer kom Rödstu Hage, invigd i augusti 1941 och i folkmun kallad Röstan, i Uttran att bli hemmaplan. Senare har hela klubbens verksamhet flyttats till Storvretens BP.

Vilket mål har föreningen med verksamheten?

Av Tumbamodellen, som är en verksamhetsbeskrivning av IFK Tumba Fotbollklubb, framgår att: 

  • Föreningens vision har en tidshorisont som sträcker sig över 5-10 år.
  • Föreningen har ambitionen att vara en av Botkyrka kommuns största fotbollsföreningar och ha hela sin verksamhet lokaliserad vid Storvretens konstgräsplaner.
  • Föreningen har ambitionen att vara en viktig social aktör i Botkyrka i syfte att stödja integration och respekt för varandras lika rättigheter och demokratisk värdegrund.
  • Föreningens A-lag herrar spelar i div. III eller div. ll och föreningens A-lag damer spelar i div. IV.
  • Seniorlag har en utvecklat B-lag/reservlagsverksamhet och organiserad inskolning från junior till seniorverksamheten.
  • Föreningen skall ha ett lag i varje åldersklass, flickor och pojkar från 7 års ålder, upp till seniorverksamheten.

Dessa mål/visioner revideras med jämna mellanrum.

Har föreningen eller har föreningen haft några kända profiler?

Frågar Du den äldre generationen nämner man ofta: 

  • Roberth Johansson, som lämnade Tumba för Djurgårdens IF (1991-92) och senare AIK (1995), där han bl.a. blev derbyhjälte mot Hammarby IF. Han återkom sedan till Tumba som tränare åren strax före millennieskiftet.
  • Tommy ”Kanin” Johansson, kanske den största profilen, en snabb och målfarlig spelare, som också spelade i Djurgården under en period.

Frågar Du den yngre generationen blir det nog profilen:

  • Mattias Mitku, som uppvuxen i Storvreten spelade i Tumba 2012-15. Via Huddinge IF kom han hösten 2020 upp i Djurgårdens seniorlag.

Andra profiler är Leif Boork och Ernst Brunner, mer kända som hockeytränare, expertkommentator och krönikör respektive författare än som fotbollspelare.

Föreningen största framgång?

Ägde rum när IFK Tumba Fotboll 1989 slog Åtvidabergs FF:s division 1-lag i Svenska Cupen med 3-0 på Rödstu Hage inför storpublik.

Mest minnesvärda match eller händelse?

Den tidigare nämnda matchen mot Åtvidaberg, men även segern i Stockholm Cup 2001 mot Väsby IK på Stockholms Stadion. Tumba vann med 8-7 efter straffar.

Finns det något mer att berätta om föreningen?

När flyktingvågen var som störst 2016 startade klubben upp, kalla det kommitté eller utskott, Tumba United. En bred verksamhet med bl.a. en fotbollsprofil på Storvretsskolan. Uppmärksammat av bl.a. förre statsministern Stefan Löfvén vid ett besök hösten 2021.

Klubben arrangerar också sedan många år ungdomsturneringen Tumbakicken under mottot ”Ge rasismen rött kort”, och belönades för detta 2013 med Teskedsordens stipendium.

Andra utmärkelser/stipendier under 2000-talet är:

  • Stockholms Idrottsförbunds Fair Play-pris 2012
  • KP Arnoldson-Priset 2012
  • IFK Centralorganisation ”Årets IFK-Förening” 2013
  • Gunnar Nordahl Stipendiet 2013
  • StFF, Hedersomnämnande ”Årets Barn- och Ungdomsförening i Stockholm 2015”
  • IFK Tumba IA ”Årets IFK-are”, Herrlaget 2017 och 2018 och Damlaget 2020

Vi tackar Lars Sjöberg adjungerad sekreterare i IFK Tumbas styrelse för svaren och bilderna. Vi passar även på och gratulerar föreningen till de 90 åren.

Läs mer om IFK Tumba Fotboll och föreningens verksamhet på hemsidan, följ klubben på Facebook eller via Instagram: ifktumba.fotboll