Sickla IF försöker få fler flickor att spela längre genom Ellevio 50/50-fonden
Sickla IF ska få fler tjejer att spela fotboll längre! Genom projektet med samma namn och med medel från Ellevio 50/50-fonden ska föreningen hitta ”rätt” tränings- och matchmiljö för så många tjejer som möjligt i de äldre tonåren. Genom en ökad gemenskap mellan ålderskullar ska spelarna få fler alternativa vägar att gå inom sin fotboll. Föreningen hoppas att fler alternativ gör att fler spelare stannar inom klubbens verksamhet.
I början av mars besökte vi Sickla IF för en projektuppstart i Ellevio 50/50-fonden. På plats mötte vi klubbchefen och damjuniortränaren Mathias Tiberg. Mathias har en lång historia i föreningen och berättar entusiastisk om dess historia. Han var med då Sickla IF Fotboll föddes 2008 efter ett namnbyte från Atlas Copco IF.
Genom åren och med den stora inflyttningen i Nacka växer föreningen hela tiden och har idag cirka 1 000 aktiva medlemmar och över 120 ledare. Att föreningen växer så det knakar ställer också stora utmaningar på planer och plats att bedriva sin verksamhet.
På föreningens ”hemvist”, Sicklavallen, och delar av närbeläget område ska det byggas bostäder, frågan är var föreningens verksamhet i framtiden ska bedrivas. Rädda Nackaidrotten jobbar aktivt för att skapa Sickla Idrottspark och här håller Mathias tummar och tår för att man ska lyckas.
Hur tänker ni genomföra er satsning?
– Vi tänker oss att arbeta med regelbundna möten med ledare för flicklag i åldrarna 14 år - senior. Detta för att dessa ska träffas regelbundet och på så sätt arbeta efter samma mål och i högre grad för spelarna och föreningens bästa. Även arbeta för gemensamma upplevelser för dessa lag både på och utanför planen.
– Vi vill skapa en gemensam syn på hur vi kan behålla spelare som ”bara” vill spela och ha kul, och samtidigt kunna utmana spelare. Rotation på träning och matcher för att skapa trygghet hos spelarna och på detta sätt skapa fler möjligheter att kunna fortsätta spela fotboll. Vi upplever att små grupper bland äldre tonårstjejer är ett stort hot för att de ska kunna fortsätta. Jobbar man tillsammans med flera ålderskullar så ökar chanserna markant att få ihop en kritisk massa för att både kunna fortsätta bedriva verksamhet för tonårstjejer OCH kunna erbjuda alternativ baserat på ambition om man blir tillräckligt många.
Vilka aktiviteter har ni planerat att genomföra?
– Utöver månadsvisa möten med ledare för planering av säsong och rotation tänker vi oss också gemensamma träningsläger som är åldersöverskridande. Vi har en till exempel en stor träningsgrupp med damlag och flickor 06-05 som tillsammans åker till Gotland med 43 spelare. En önskan är också att åka iväg på sommarcup med flera av föreningens äldre flicklag.
Hur kommer ni ta den här satsningen in i er ordinarie verksamhet efter projektets slut?
– Vi kommer att lära av det första året och utveckla det som är bra och fungerar så att spelarna får en tydligare bild av vilka typer av fotbollsresor man kan göra. Sedan arbeta vidare med en modell med större kontakt mellan ålderskullarna både på ledarsidan och bland spelarna genom rotation och aktiviteter.
Vad tror ni andra föreningar kan lära sig av att ni får genomföra det här projektet?
– Andra föreningar kommer förhoppningsvis lära sig hur viktigt det är att samverka över åldersgränserna och hur viktigt det är att ha en regelbunden kontakt mellan alla ledare. Även tydliggörandet för spelarna att det finns olika ambitionsmål med fotbollen och att alla är okej så länge man kommer och deltar.
Vi tackar Mathias för en väldigt engagerad bild av föreningens anläggningssituation samt beskrivning av projektet. Vi önskar honom och Sickla IF:s alla tjejer lycka till och ser fram mot att följa projektet och träffas för ett möte efter avslutat projekt.
Foto: StFF