Flickfotbollens Dag hos Karlbergs BK fick medel från Ellevio 50/50-fonden

Lördagen den 12 mars var StFF:s Andrea Möllerberg och Ellevios Thomas Kult på Stadshagen för att uppmärksamma Karlberg BK:s ”Flickfotbollens dag”. Föreningen har sökt och fått medel från Ellevio 50/50-fonden. Vi var på plats för att träffa representanter från föreningen och dela ut en check. Dagen innebar en cup för flickor födda 2010 som kompletterades av en seminariedel för ledare. Detta för att skapa ett forum där erfarenheter och tankar kring flick- och damfotboll kunde utbytas.

Flickfotbollens dag inleddes med frukost och mingel för deltagande föreningsrepresentanter för att sedan, under dagen, genomföra fyra seminarium. Var och en av dessa berörde ett specifikt projekt som den presenterande föreningen genomfört med positivt resultat. Upplägget innebar en kort genomgång av projektet och sedan avsattes resterande tiden för diskussion, erfarenhetsutbyte och frågor till presentatören.  

På plats var Jeanette Eriksson, Boo FF som berättade om sin spelundersökning angående varför flickor slutar med fotboll, Ben Åsberg Cronshaw, Spånga IS (med på länk från London) berättade om rekryteringen av mammatränare och deras 50/50-initiativ samt Robert Mattsson Axén, Stuvsta IF presenterade "Stuvsta Girls Camp", ett initiativ där de äldre tjejerna i klubben åker på gemensamt träningsläger och hur det bygger broar mellan ålderskullarna. 

Även Ellinor Johansson från SvFF hade tagits sig till Stadshagens IP  för att informera om UEFA:s och Disneys koncept Playmakers. Syftet är att få fler flickor i åldern 5–8 år att börja spela fotboll samt att nå fler kvinnor till fotbollen.

Ellinor Johansson, SvFF, berättar om UEFA:s och Disneys koncept Playmakers.

I slutet av dagen sammanfattades det som lyfts under dagen och vilka nyckelfaktorer som finns för att lyckas.   

Vid sidan av seminarierna spelades som sagt även en cup för flickor födda 2010. För att spelarna också skulle få ta del av jämställdhetsarbetet fanns Charlotte Ovefelt (Normbollen) på plats för att dela ut en upplaga av Normbollen till varje lag. Detta initiativ stöttades av RF-SISU Stockholm genom Mats Lundholm som också var på plats under dagen (Normbollen är ett metodmaterial/kortlek som utbildar i jämställdhet, jämlikhet och normer inom idrotten).

Cupen dömdes även av nyutbildade kvinnliga domare som på plats fick extra stöd och feedback av domarmentor. En av de unga domardebutanterna var nöjd med dagen:

– I början av dagen så va jag väldigt nervös eftersom att det var första gången jag skulle döma. Men efter första matchen så tyckte jag det bara var roligt och jag va inte alls nervös. Det kändes också väldigt skönt att ha en som hjälpte en och kunde säga vad man kunde göra för att bli bättre. (Syftar på domarmentor)

– Jag kommer att vilja fortsätta vara domare för att jag fick ett väldigt bra intryck och jag tyckte att det var en rolig grej. Sammanfattningsvis så tyckte jag att det var jätteroligt och lärorikt. Och jag är glad för att jag fick chansen att prov döma inför S:t Eriks-Cupen.

Från StFF och Ellevio och 50/50-fonden tycker vi att detta är ett bra sätt att manifestera flick- och damfotbollen genom att sprida olika lyckade arbeten som görs och gjorts och låta andra ta del av det. Vi hoppas nu att det kommer ge ringar på vattnet och att vi kommer få se ytterligare framgångsrika insatser för flick- och damfotbollen i distriktet.