Urban trappar ner – pensionen väntar

Blir man anställd på Stockholms FF är det lätt att man blir kvar länge. Urban Helsing klev in genom kanslidörren på Västra vägen en kulen höstdag i november 2007. Har man en gång gått in genom förbundsporten kan man tro att någon stänger och slänger nyckeln, men den största anledningen är att trivseln är hög och därav blir man kvar. Det som gör att det blir ett slut är oftast att en pension nalkas.

Urban som idag den 13 maj gör sin sista dag på kansliet var inte helt obevandrad i det gröna fältets schack när anställningen började som föreningshandläggare efter Thomas Björkman för nästan 15 år sedan. I samma veva engagerades den blivande pensionären som målvaktsinstruktör för Stockholms distriktslag och sedermera även distriktsförbundskapten för flickor födda 1993. Innan dess fanns även en anställning på Enskede IK som kanslist, tränare/lagledare och ordförande i Råsunda IS, domare samt en rad olika fotbollsutbildningar på CV:et. Men den största anledningen till anställningen var att Thomas Björkman fem år tidigare hade rekryterat Urban som var ansvarig föreningsutvecklare för Solnazonen.

Duon Björkman/Helsing kom även i fortsättningen att verka för klubbarnas bästa eftersom Thomas började arbeta med föreningsutveckling hos RF-SISU Stockholm. En annan duo som också blev välkänd och välkommen hos våra föreningar var Bellander/Helsing.

Den perfekta kombon som kompletterade varandra på ett utmärkt sätt! Kicki planerande och strukturerad, Urban operativ och enormt kunnig i föreningslära och föreningskunskap. Förutom otaliga föreningsbesök tog duon tillsammans med RF-SISU Stockholm fram de Obligatoriska träffarna och systemet med att gruppera klubbarna i olika zoner för att bidra till ett bättre nätverk för de anställda och förtroendevalda.

– Urban har varit en fantastisk medarbetare och kollega! En stark stöttepelare, utmärkt bollplank, tar sig alltid tid och hjälper till. Det finns aldrig några problem bara möjligheter, berättar Kicki Bellander.

Urban Helsing och Kicki Bellander vid Frukostmötet 2010.

Det är många föreningar som har fått hjälp av Urban när det har uppstått konflikter och meningsskiljaktigheter i lag eller mellan förtroendevalda. Konflikträdd stämmer inte in som beskrivning på den blivande pensionären utan han är väldigt ifrågasättande vid fel och orättvisor. En egenskap som inte bara våra klubbar kommit till godo utan även har varit till nytta inom förbundet. Det kanske är av den anledningen han själv har skrivit in beskrivningen ”grinig gubbe” i vår interna telefonväxel. 😊

När det finns meningsskiljaktigheter stödjer Urban sina synpunkter på forskning och beprövad erfarenhet. Det är en vetgirig och kunnig medarbetare som nu lämnar vårt kontor. Man kan aldrig bli tillräckligt lärd, information från tidningen Idrott & kunskap, sajten Idrottsforskning.se samt andra nya rön slukar han i sig. Kunskaperna har lett ända till högskolenivå eller närmare bestämt till GIH, där han nu är en av lärarna i utbildningen ”Tränarskap med inriktning mot fotboll”. En uppgift som Urban kommer fortsätta med efter pensioneringen från StFF.

Pensionering är egentligen en sanning med modifikation. Urban kommer fortsätta som instruktör, kanske får våra 180 barn- och ungdomsföreningar besök för att få en introduktion om hur man ska ”Leda små lirare”. Om man går in på Urbans Facebookkonto undrar man om karln egentligen har någon fritid, var och varannan kväll kan man läsa om ett besök hos en förening som har vår hattbärande gentleman som instruktör. Uppåt 250 olika utbildningstillfällen har det blivit i ämnet. ”Leda små lirare” är bara en av många tränar-, spelar-, lagledar-, förtroendevalda-, övriga ledarutbildningar som Urban har hållit. Så kunskap finns det i massor och det känns tryggt att  Stockholmsfotbollen även i fortsättningen kommer att få ta del av Urbans klokskap.

Mata fåglarna i stadsparken kommer nog inte bli den blivande pensionärens största sysselsättning. Förutom det brinnande intresset för utbildning och utveckling njuter Urban gärna av livets goda. Resor, gärna med de Rosa bussarna, ett besök i London för att supporta favoritlaget Queens Park Rangers och köp av en ny hatt, en tripp norrut för vandring och fiske (gärna lite längre upp än barndomsstaden Sundsvall). Många resor har det blivit genom åren, men fortfarande finns många nya och gamla platser att upptäcka och besöka.

På hemmaplan kommer nog de flesta dagarna börja med ett morgondopp vid Huvudsta strandbad, ett stenkast ifrån bostaden. En kopp välgjord espresso, den hemgjorda Brantevikssillen (som vi övriga på kansliet har fått avnjuta vid vårt julbord) och gärna en god whisky från High Coast distillery kommer inmundigas. Må bra och njuta kommer Urban göra, men även leva efter sitt motto:

 

Lust att pröva
Rätt att misslyckas
Mod att försöka igen

 

Efter semestrarna är över i augusti kommer vi att arrangera ett ”öppet hus” för att hålla en värdig avslutning efter nästan 15 år i Stockholm FF:s tjänst för föreningarnas bästa. En inbjudan kommer innan sommaruppehållet börjar.

Foto: StFF och privatbild