Parsian IF – det svensk-iranska laget
Bröderna Shabani är upphovet till att dagens presentation av Laget bakom namnet kan göras. I en längtan efter ett svensk-iransk fotbollslag gjorde Shahram och Shahin 2013 slag i saken och bildade Parsian Väsby IF som numera bara heter Parsian IF. Läs om laget som satsar uppåt, har eller har haft kända spelare och tränare samt en rappare med iransk bakgrund och ta del av en lektion i iranologi.
När bildades laget?
Parsian IF grundades under 2013 i Kista av bröderna Shahram och Shahin Shabani.
Varför bildades laget?
När Parsian IF grundades under 2013 i Kista av bröderna Shabani var det efter många år av längtan efter en svensk-iransk fotbollsförening i Stockholmsområdet. Kista Pars FC hade gått i konkurs knappt tio år tidigare och trots att iranier är bland de största och mest framgångsrika invandrargrupperna i Sverige fanns det ingen enighet på föreningsnivå.
Det krävs inte många google-sökningar innan man kan finna en hel drös med svensk-iranier på höga poster i det svenska samhället. Partiledare, ministrar, framgångsrika företagare och direktörer. Vad det kan bero på är väldigt svårt att spekulera i men det var en av de stora anledningarna till varför föreningen grundades från första början.
Hur bildades laget?
Historien var så enkel som att Shahram en dag presenterade idén för Shahin när de låg hemma och kollade på fotboll på tv. Han tyckte att bröderna borde starta upp en svensk-iransk fotbollsförening och några dagar senare kontaktades Saman Shafaaty och Kamran Khazravi och frågan ställdes om även de var intresserade av att vara med vid bildandet. Resten är historia.
Hur fick laget sitt namn och hur kom klubbmärket till?
Namnet Parsian kommer från persiskans ”Pars” och betyder persier. Det var ett namnförslag som röstades fram av klubbens styrelse och tanken med Parsian var alltså att ha ett lag som representerar det svensk-iranska communityn i Sverige, utan några som helst begränsningar gällande vilka som får spela där.
När klubben bildades klubbades det tidigt igenom att klubbmärket skulle bära färgerna grönt, vitt och rött. Detta i enlighet med de färger som representerat den iranska flaggan sedan 1700-talet. Det gröna som symboliserar livets grönska och pånyttfödelse, det vita som symboliserar fred och rättvisa samt det röda som symboliserar kärlek, liv, eld, mod, värme och kärlek till fosterlandet.
Symbolen i mitten, Farvahar, är en zoroastrisk symbol som anses beteckna Ahura Mazda. Zoroastrismen är en av världens äldsta monoteistiska religioner och dess gyllene regel lyder: "Goda tankar, goda ord, goda handlingar". För oss i Parsian blev det därför naturligt att använda oss av denna symbol, då dessa grundprinciper är navet i vår förening och en grundsten i våra etiska riktlinjer och föreningsfilosofi. Med det sagt vill vi kraftigt understryka att vi som förening inte har någon koppling till en specifik religion. Hos oss är alla välkomna, oavsett trosuppfattning, sexuell läggning eller politisk åsikt.
Geografisk hemmaort?
Upplands Väsby, Stockholm.
Vilket mål har laget med verksamheten?
Parsian IF ska erbjuda en uppfostrande verksamhet där kamratskap, disciplin och hälsa är föreningens främsta ledord. Vi riktar oss till idrottsintresserade barn, ungdomar och vuxna med syfte till förbättrad folkhälsa och ett ökat engagemang.
Har laget eller har laget haft några kända profiler?
Vi har haft Mehran Shadidipoor som huvudtränare när vi spelade i division 6. Då var han inte någon känd profil, men idag är han assisterande tränare till det f.d. Bundesliga-proffset Mehdi Mahdavikia i Irans U23-landslag. Vidare har vi Damon Fard i vårt lag, som faktiskt spelat i det svenska P95-landslaget och även tränat en del med AIK:s A-lag. Vi har även haft Abbas Razavi som tränare i division 5 och vår sommarlovsverksamhet. Han har tränat det iranska U17-, U20- samt herrlandslaget. Abbas har även varit en sväng i Esteghlal FC (klubb som spelar i högsta serien i Iran) som tränare. Nu i maj anslöt Martin Ekström till truppen. Martin har en bakgrund med SM-guld i Halmstad BK och med spel i bland annat BP och Sirius samt även mött Anderlecht på bortaplan i CL-kvalet 2001/2002.
Sist men inte minst har vi Babak Hassanzadeh, som är en känd rappare inom den svensk-iranska communityn.
Lagets största framgång?
Idag har vi inte mycket att skryta om förutom att vi spelar i division 5. Ställer ni den här frågan om fem år, hoppas vi att vi kan skryta med större framgångar.
Finns det något mer att berätta om laget?
Tätt intill hemmaplanen Vilundavallen, där det faktiskt har bedrivits superettan-fotboll under 2000-talet, kan man hitta omklädningsrummen. Varje spelare har sin bestämda plats och inför varje träningspass radas det upp träningskläder som tvättas sent in på nätterna.
Med andra ord behöver spelarna inte komma ombytta till träning, utan de kan byta om på plats inför varje träningspass och lämna kvar sina kläder för tvättning. Jämfört med konkurrenterna i division 5 är detta synnerligen unikt.
- Jag har själv spelat i många föreningar i Stockholmsområdet och jag har alltid stört mig på det faktum att det inte är enhetlig klädsel på träningarna. Någon kommer med Milan-shorts och någon annan med Barcelona-tröja. För mig ger det ett oseriöst intryck och enligt min mening är det även något som smittas av på spelarna. Om vi från ledningen sätter tydliga ramar och principer så är jag säker på att spelarna kommer känna av det och därigenom respektera det. Därför var det bland det första kravet jag införde i denna förening, nämligen att alla ska träna i enhetliga kläder på träningarna. Tack vare flytten till Upplands Väsby har vi sedermera även kunnat erbjuda spelarna tvätt av träningskläder, berättar Shahin Shabani.
Vi tackar Siavash Mesdaghi, herransvarig och lagledare för Parsian IF, för svaren och bilderna. Vi passar även på att önska laget lycka till under säsongen!
Läs mer om Parsian IF och förenings verksamhet:
I serien H 5 M
Svenska fans
Hemsidan
Min Fotboll
Instagram
Facebook