Nynäshamns IF:s tjejer ska spela 4-ever

Nynäshamns IF Fotboll har haft problem med att få tjejer att stanna kvar i verksamheten, men nu ska det bli ändring. Genom projektet "Tjejfotboll 4-ever" har klubben fått medel från Ellevio 50/50-fonden som ska stärka flick- och damfotbollen.

Måndagen den 16 maj var StFF och Thomas Kult från Ellevio på besök hos Nynäshamns IF FK på Kvarnängens IP. Vi träffade Jenny Måhlgren som är styrelseledamot och engagerad i ett av föreningens flicklag. Där var också föreningens ordförande Joakim Seldahl samt Jesper Kjellerås som är tränare för föreningens flicklag födda 2008.

Solen sken på oss där vi satt utanför föreningens nyrenoverade cafeteria och intilliggande nya konstgräsplan. Planen ligger också i samband med en innebandy- och tennishall samt att det finns en ridskola runt hörnet. Vi konstaterade att förutsättningarna finns för att bedriva en inspirerande och utvecklande verksamhet för barnen i Nynäshamn.  

I samband med den obligatoriska zonträffen för föreningarna i Haninge och Nynäshamn i januari fick föreningen information om Ellevio 50/50-fonden och att det gick att söka pengar för projekt för att utveckla sin flick-och damverksamhet. Jenny Måhlgren från föreningen blev väldigt inspirerad att söka stöd för deras stora utmaning att behålla tjejer i de äldre åldrarna. Sagt och gjort, föreningen sökte pengar för projektet ”Tjejfotboll 4-ever!” 

Tjejfotboll 4-ever är ett långsiktigt projekt som ska säkerställa att Nynäshamns IF Fotboll inom en femårsperiod har ett damlag med bredd och att detta ska resultera i att tjejer i Nynäshamn med omnejd får upp ögonen för tjejfotboll. Föreningen hoppas genom detta projekt skapa förutsättningar för långsiktigt tjejfotboll i kommunen. 

Joakim, vad är syftet med projektet?  

– Syftet med detta projekt är att långsiktigt skapa ett ramverk inom klubben för hur vi specifikt jobbar med och säkerställer att tjejer fortsätter spela fotboll. Kortsiktigt behöver vi säkerställa att vårt äldsta flicklag har en trupp kvar som kan representera Nynäshamns IF på damnivå inom en snar framtid.  

Jesper, vad är ert mål med den här satsningen? 

– Vi vill skapa en hållbar modell som säkerställer långsiktig tjejfotboll i föreningen. Vi vill ge ledare och spelare bra förutsättningar att vara en del av en stabil grundverksamhet som står stadigt med en förutsägbarhet som ska motivera att ta sig själv och laget till nästa steg, men också ha en kultur av att testa nya saker och utveckla föreningens tjejverksamhet.  

– Spelarna ska också tydligare känna en tillhörighet och medansvar i klubben. Vi hoppas att den stärkta föreningskänslan ska leda till att vi får ett bra gensvar när vi erbjuder spelarna att gå tränarutbildningar och vara med och träna de yngre lagen. 

– Vi vill skapa en god gemenskap mellan tjejlagen i föreningen för att kunna ge utmaningar och utvecklingsmöjligheter på individnivå. Vi önskar underlätta gemensamma träningsmoment och vid behov kunna spela seriematch med äldre lag. 

Jenny, kan du berätta om några saker ni tänker att genomföra i er satsning?  

– Alla tränare i de äldsta flicklagen kommer få utökade resurser och vi kommer skapa en arbetsgrupp mellan de äldsta flicklagen runt detta projekt. Att skapa förutsättningar för relationer mellan tränare så att de kan bolla saker och upplevelser och dela erfarenheter mellan varandra är en viktig förutsättning för att ledarrollen ska vara attraktiv och man ska vara bekväm i sin roll. Det i sin tur är en förutsättning för att kunna leda lagen och ha förutsättningar att arbeta med både delar som rör både spelutveckling och de sociala aspekterna i laget. 

– Vi tänker också arrangera ”tjej-träningskvällar” under våren där lagen har sina lagträningar under samma tid samt att en gång i månad erbjuda träningspass med externa tränare. Efter träningen möts de som önskar i vår nyrenoverade klubbstuga för bra och nyttigt mellis och möjlighet att snacka lite och lära känna varandra. 

– Vi kommer också arrangera en ”Tjejcamp” i augusti för klubbens tjejspelare. Vi kommer också att bjuda in spelare som slutat i föreningen de senaste tre åren. “Vi har massa roligt på gång, är du sugen på att komma tillbaka är du varmt välkommen!” 

Joakim, slutligen så undrar vi hur ni kommer att ta den här satsningen in i er ordinarie verksamhet efter projektet slut? 

– Vi kommer kontinuerligt att göra uppföljningar under projektet med både aktiva, tränare och spelare samt förankra arbetet i styrelsen där vi kommer att se till att satsningen kommer leva vidare efter projektets slut. 

– Det mest effektiva sättet att säkerställa att det lever vidare är att skapa förväntningarna hos tjejerna och att det förhoppningsvis blir ramaskri om vi slutar med något som vi drar i gång under projektet. Då har vi ett bra kvitto på att det är rätt saker vi testat, tillägger Jenny

Vi önskar Nynäshamns IF Fotboll lycka till med projektet och lämnar Kvarnängens IP för denna gång. Vi hoppas dock på snart återseende på Tjejcampen i augusti.