Karlbergs BK – 110-åringen som bildades av elva tioåringar

Idag den 15 maj fyller Karlbergs BK 110 år! En händelse som vi firar med en ”Laget bakom namnet”- specialartikel. Läs om klubben som bildades på Karlbergsvägen 74 av ett gäng smågrabbar, spelat SM-semifinal i ishockey och idag har närmare 1 500 aktiva samt inte minst klubblegenden Lennart "Almas" Alm.

När bildades föreningen?

15 maj 1912. 

Hur bildades föreningen?

En majdag olympiaåret 1912 höll ett gäng smågrabbar i tioårsåldern ett extra sammanträde på egendomen Karlbergsvägen 74 i Vasastan (om mötet skedde i portuppgången eller tvättstugan låter vi vara osagt). På agendan stod bildandet av en ny fotbollsklubb. Eftersom samtliga elva mötesmedlemmar bodde i samma hus var namnvalet enkelt – Bollklubben 74:an var bildad!

Föreningens starke man och förste ordförande var Acke Hamberg.

De första matcherna spelades mot småklubbar från kåkar i grannskapet och att kalla till match var enkelt. Det var bara för lagkaptenen att ställa sig på Karlbergsvägen 74:ans innergård och busvissla så öppnade Valle, Knåparen, Johne, Tore, Charlie, Lasse och alla andra sina fönster och var ”fit for fight”. Till den första bollen bidrog spelarna med varsin 50-öring och den inhandlades hos sporthandlare Langborgs.

När nya medlemmar, som bodde utanför 74:an, började strömma till bytte föreningen namn till Widar. Som tur var, eller tyvärr, beroende på hur man ser på saken var Widar redan registrerat. Så föreningens nya namn fick bli Karlbergs Bollklubb (KB) vilket registrerades 1919.

Föreningen var också pionjär inom ishockey och redan 1923 var pucksporten en del av klubben. Det är också inom ishockeyn, som inte längre spelas inom föreningen, som de allra största framgångarna har kommit, som bäst semifinal i SM. Karlbergs BK ligger på 24:e plats i ishockeyns maratontabell. Klubben bedrev också under många år bandy. 

Vilket mål har föreningen med verksamheten?

Vi ska vara en värdegrundsdriven klubb med de aktiva medlemmarnas bästa i fokus. Föreningens barn- och ungdomsverksamhet ska vara det naturliga valet av idrottsförening för barn och ungdomar på Kungsholmen. Föreningen ska också locka ledare från hela Stockholm samt erbjuda en attraktiv seniorverksamhet för både våra egna ungdomsspelare och seniorspelare från hela Stockholm. Föreningen ska erbjuda bästa möjliga utvecklingsförutsättningar till så många medlemmar som möjligt under så lång tid som möjligt. För att lyckas med detta behöver vi:  

  • Fånga intresset hos varje enskilt barn och lägga grunden för det som ska bli en livslång relation med idrotten. 
  • Ge möjligheten för den som vill idrotta mycket att göra det och den som även har andra intressen att utveckla både dessa och sin idrottsliga medverkan. 
  • Erbjuda en jämställd utvecklingsmiljö som utgår från varje individs egen vilja, psykisk och fysisk mognad samt aktuell färdighetsnivå. 
  • Bedriva en engagerande, inspirerande och attraktiv verksamhet som motiverar individer att utvecklas inom idrottsrörelsen genom hela livet – som idrottare, ledare och/eller funktionär. 
  • Utgöra en positiv kraft i samhället på Kungsholmen.

Har laget eller har laget haft några kända profiler?

Under åren har KB haft fyra spelare i fotbollslandslaget – Valle Larsson, Bernt Westerlund, Arne Larsson och Hasse Mild.

Men klubbens störste profil genom tiderna var Lennart ”Almas” Alm ”Almas” var en riktig Kungsholmskille, uppväxt på Gambrinusgatan 6 med mamma och lillebror. Almas började spela fotboll i KB som nioåring och spelade även bandy och hockey när klubben hade dessa sektioner. Han spelade i KB både som ungdom och senior. Efter avslutad spelarkarriär fortsatte han vara en mycket omtyckt ledare i klubben. De flesta fortsätter inte som medlem i klubben när de slutar som spelare eller ledare. Almas var ett undantag.

Lennart "Almas" Alm bar KB-tröjan en hel vecka för att fira att KB gått upp i högsta serien i ishockey (1959).

Han blev medlem i början på 1950-talet och den sista medlemsavgiften betalades in ca en månad innan han avled, den 16 juni 2020 i en ålder av 78 år. KB betydde mycket för Almas och han var alltid trogen klubben i sitt hjärta. Ett tydligt bevis på detta var hans yttersta vilja i sitt testamente som godkänts av Allmänna Arvsfonden med texten: ”Almas testamente. Skall gå till KB – Allt”. Läs mer om Lennart "Almas" Alm.

Mest minnesvärda match eller händelse?

Det finns såklart många minnesvärda matcher och händelser både i närtid och historiskt. De största framgångarna har historiskt kommit inom ishockeyn där man bland annat var uppe i högsta serien på 60-talet. I närtid är det snarare fotbollen som bjudit på några härliga stunder, med damernas avancemang till div. 1 och herrarnas match i Svenska cupen mot Dalkurd på ett fullsatt Kristinebergs IP sommaren 2018 som höjdpunkter. 

Finns det något mer att berätta om föreningen?

När antalet invånare i Stockholms innerstad minskade krympte verksamheten i samma takt. Inte minst drabbades klubben av allt mindre barnkullar. Ishockeyn slogs samman med Tranebergs IF som senare gick samman med Göta till dagens Göta Traneberg. Bandyn lades som vilande. Under 80-talet höll föreningen på att gå i konkurs och försvinna helt. Ungdomsverksamheten var ner kring endast ett par lag och det var först i början av 2000-talet som föreningen kunde öka i medlemsantal och börja växa igen. Ungdomsverksamheten byggdes upp helt på ideella krafter och hängivna föräldrar. 2009 hade KB vuxit till drygt 200 spelare. 

Seniorfotboll för herrarna hade hela tiden varit igång om än långt ner i seriesystemet. Laget började en resa från division 5 och etablerade sig i toppen av division 2 med flera kval till division 1. Klubben satsar på en modell med fokus på unga motiverade talanger som vill vidare i sina karriärer och har kunnat slussa spelare vidare till högre divisioner. Damseniorer startades om 2017 och har på fem säsonger klättrat från division 5 till division 1 och debuterar på den nivån 2022.

I takt med inflyttningen på västra Kungsholmen och som en följd av vår utveckling av föreningen växte KB snabbt. 2018 passerade klubben 1000 aktiva. Verksamheten samlades på Kungsholmen och på Stora Essingen. Våra planer är Kungsholmens Gymnasium, Kristinebergs IP, Stadshagens IP och Stora Essinge IP för fotboll och flera hallar i innerstaden, främst på Kungsholmen, för innebandy. 

År 2021 är nästan 1500 killar och tjejer aktiva i Karlberg. Vi har växt från att vara en väldigt liten kvartersklubb för 15 år sedan till att bli en av de större fotbollsföreningarna i Stockholm och ser fram mot att göra samma resa med innebandyn. 

Inte ett så litet livsverk av smågrabbarna från Karlbergsvägen 74.

Vi tackar Kjell Sjöbeck, ordförande i supporterföreningen Gamla Karlbergare, och Pontus Granström, föreningens klubbchef, för svaren och bilderna. Vi passar även på och gratulerar föreningen till de 110 åren. Den 4 juni blir det kalas på Stadshagens IP med aktiviteter och matcher för både dam- och herrlaget.

Följ lagens representationslag:
Damlaget i div. 1 Södra Svealand och Herrlaget i div. 2 Södra Svealand

Läs mer om Karlbergs BK och föreningens verksamhet på:
Hemsidan
Min Fotboll
Facebook 
Instagram